Volkswagenteamen till Barcelona för topplaceringar

Annons

Volkswagen har toppositioner att försvara när rallycrossen gästar Barcelona i helgen. Johan Kristofferson vill slå vakt om sin tredjeplats i VM och Tommy Rustad gör resan till Spanien med ambitionen att förstärka sin ledning i EM.

Finalplatser i själva tävlingen finns det fler Volkswagen-förare med kapacitet för.

VM-säsongen inleddes med en mediedag i Barcelona i våras. Då var inte byggnationen av rallycrosslingan på Formel 1-banan Circuit de Barcelona-Catalunya, som ligger 20 km utanför Barcelona, påbörjad.

Nu är den klar, färdig för att ta emot världens främsta rallycrossförare.

Annons

– Det ska bli spännande, men det tar alltid lite tid innan man hittar rätt och skaffar sig lite erfarenhet av en ny bana. Det handlar inte bara om att lära sig hitta runt, det är mycket mer än så. Grepp i startplattan, hur underlaget förändrar sig under dagen och hur halt det blir om det kommer en skvätt regn är bara några saker man måste få kontroll över, säger Johan Kristoffersson, som bland annat funderar över hur gruspartierna kommer att hålla och om arrangören kommer att behålla full bredd på GP-banan.

Kristoffersson, som tävlar för Volkswagen Team Sweden, hoppas att rallycrossbanan blir racinglik. Inför avslutningen på säsongen har teamet utvecklat sin VW Polo för att passa banor med den karaktären.

Senast i Frankrike blev Kristoffersson fyra vilket var ett klart steg framåt för teamet.

– Det var en skön framgång som bevisar att vi har ett koncept som är ganska gångbart, konstaterar han.

Resultatet i den senaste deltävlingen innebar att Kristoffersson återtog sin tredjeplats i VM-tabellen. Den vill han gärna behålla – och helst förbättra.

– Jag fortsätter gärna där vi slutade i Frankrike och jämte målet att ta så många poäng som möjligt vill jag gärna sätta press på Andreas Bakkerud och Davy Jeanney som jag har närmast bakom mig i tabellen.

Det är ingen tvekan om att Kristoffersson siktar högt i årets tionde VM-deltävling. Men det är han inte ensam om. Toomas ”Topi” Heikkinen och Tanner Foust, som är Marklund Motorsports VM-förare den här helgen (P-G Andersson står över), har också höga ambitioner.

Foust, som gör sin fjärde VM-start för säsongen, var trea i sitt senaste framträdande (Kanada) och Heikkinen imponerade i Frankrike. Bland annat var han trea i en kvalomgång och sexa totalt i kvalet. I semifinalen blev han fyra och missade precis vidare avancemang. En förare som alltid siktar på seger är givetvis inte nöjd med en sjundeplats, men tävlingen inför 75.000 åskådare i Lohéac gav ändå finländaren och teamet många positiva besked.

Så här sa teamchefen Michael Schneider bland annat efteråt:

– Vi har förbättrat oss mycket. Vi såg det i den senaste deltävlingen i Norge och återigen här i Frankrike. Vi kommer att genomföra tester inför Barcelona och har fler uppdateringar på gång. Vi är på rätt väg.

Inför tävlingen i Spanien skickar teamet dessutom tydliga signaler till sina fans på Facebook:

”Ny vecka, nya möjligheter. Vi åker till Barcelona och den tionde deltävlingen i rallycross-VM med två mål; pallen och att försvara ledningen i EM med Tommy Rustad”.

Norrmannen toppar som sagt EM-tabellen efter tre av fem deltävlingar. Han övertog ledningen på hemmaplan i Hell där han var helt överlägsen sina konkurrenter och tog dessutom många VM-skalper i kvalet.

Inför helgens tävling är Rustad sex poäng före fransmannen Jerome Grosset-Janin i tabellen. På sjätte plats återfinns Ole Christian Veiby, Volkswagen Team Sweden, som dessvärre råkade ut för tekniska problem i Norge och blev poänglös. Nu är han ute efter revansch och är bara tekniken på norrmannens sida är han en man för final. Det har han visat tidigare.

Finalplats drömmer även Tord Linnerud, Volkswagen Team Sweden, om. Han har en tung period bakom sig i mästerskapet och vill så gärna hitta tillbaka till den form och det tempo som tog honom till final i Tyskland tidigare i somras.

En efterlängtad framgång hoppas även Ramona Karlsson, som kör en VW Scirocco, på. Hittills har EM-säsongen varit en besvikelse för henne. Kanske kan det vända i Barcelona?

Tidsschema rallycross-VM/EM Barcelona 19-20 september

Lördag 19 september
Kl 09.30: Träning
Kl 12.30: Kvalomgång 1 och 2

Söndag 20 september
Kl 08.30: Warm up
Kl 10.00: Kvalomgåg 3 och 4
Kl 15.00: Semifinaler och final

Rallycross VM i TV
– Viasat Sport och TV10 sänder enligt följande från Barcelona söndag 20 september
– Viasat Sport kl 14.00-16.00: Live
– TV10 kl 15.00-16.00: Live

Förar-VM efter 9 av 13 deltävlingar
1) Petter Solberg, Norge, Citroën, 219 poäng
2) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 182
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen, 156
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 152
5) Davy Jeanney, Frankrike, Peugeot, 146
6) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 139
7) Reinis Nitiss, Lettland, Ford, 123
8) Toomas Heikkinen, Finland, Volkswagen, 109
11) P-G Andersson, Sverige, Volkswagen, 67
14) Tanner Foust, USA, Volkswagen, 32
15) Tord Linnerud, Norge, Volkswagen, 26

Teammästerskapet
1) Team Peugeot-Hansen, 328 poäng
2) Olsbergs MSE/Ford, 275
3) Solberg/Doran RX, 244
4) Marklund Motorsport/Volkswagen, 192
5) Volkswagen Team Sweden, 182
6) EKS/Audi, 156

EM efter 3 av 5 deltävlingar
1) Tommy Rustad, Norge, Volkswagen, 83 poäng
2) Jerome Grosset-Janin, Frankrike, Peugeot, 77
3) Joni-Pekka Rajala, Finland, Saab, 53
4) Jean-Baptiste Dubourg, Frankrike, Citroën, 49
5) Frode Holte, Norge, Hyundai, 45
6) Ole Christian Veiby, Norge, Volkswagen, 40
19) Ramona Karlsson, Sverige, Volkswagen, 5

Annons