WRC-titlarna säkrade efter dubbelseger i Australien

Annons

Sébatien Ogier och Julien Ingrassia vann Rally Australia före lagkamraterna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila och säkrade därmed sin tredje WRC-titel i rad för förare och kartläsare. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene kompletterade ett fantastiskt lagresultat med att sluta på fjärde plats.

Triumfen i Australien gav också Volkswagen deras tredje raka konstruktörsmästerskap trots att flera rallyn återstår. Deras försprång är så stort att varken Ogier/Ingrassia eller Volkswagen kan hotas under den sista fjärdedelen av säsongen.

Ingen annan tillverkare har lyckats ta hem alla tre WRC-titlarna så tidigt på säsongen.
Volkswagens förare har vunnit nio av tio rallyn hittills i år. Antingen har Sébastien Ogier eller Jari-Matti Latvala tagit hem segern i Monte Carlo, Sverige, Mexiko, Portugal, Italien, Polen, Finland, Tyskland och Australien. Efter tio rallyn har Polo R WRC nått pallplats 19 gånger, också tack vare Anderas Mikkelsens resultat.

Volkswagens framgångssaga fortsätter
För tredje gången i rad går alla titlarna i FIA World Rally Championship (WRC) till Wolfsburg. När Volkswagens WRC rallybil debuterade 2013 var det många som förvånades över att märket vann mästerskapstitlarna för förare, co-drivers och konstruktörer vid första försöket. 2014 försvarade Ogier, Ingrassia och Volkswagen framgångsrikt sina titlar. Och med andra generationen Polo R WRC fortsätter framgångssagan år 2015. Före Volkswagen har bara fyra tillverkare lyckats vinna konstruktörsmästerskapet tre år i rad, Lancia, Subaru, Peugeot och Volkswagens nuvarande rival, Citroën.

Annons

Sébastien Ogier/Julien Ingrassia gick ut på de avslutande 68 kilometrarna av Rally Australia bara två billängder före Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL, Citroën), som låg tvåa. Under dagens avslutande fem specialsträckor ökade de på ledningen till 32,6 sekunder. Deras lagkamrater Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila startade på söndagen 2,6 sekunder efter ledaren men kom slutligen in 12,3 sekunder efter Ogier/Ingrassia.

Mikkelsen/Fløene blev lottlösa efter sin imponerande återkomst. Liksom Latvala/Anttila höll de Kris Meeke och Paul Nagle utanför pallplatsen hela vägen till den avslutande dagens sista sträckor. Till slut fick de nöja sig med fjärde plats. En sen ankomst till en tidskontroll gav det norska paret tio sekunders tillägg. I mål var de bara 5,9 sekunder från sin sjunde pallplats för säsongen och slutade som fyra efter Meeke/Nagle.

Polo R WRC mest framgångsrik i WRC-historien
31 vinster på 36 rallyn – med en vinstandel på 86 procent är Volkswagen Polo med marginal den mest framgångsrika bilmodellen i WRC-historien, före sådana legendariska bilar som Lancia Stratos och Delta, Audi Quattro, Ford Focus, Peugeot 206 och Subaru Impreza. Volkswagen har också nått fler milstolpar med Polo R WRC. Sedan januari 2013 har den vunnit 467 av 668 möjliga specialsträckor. 2013 och 2014 vann Polo tolv rallyn i rad över två säsongen och satte ett WRC-rekord för den längsta segersviten i seriens historia. Med 2014 års tolv segrar slog Volkswagen rekord över antal vunna segrar på en säsong, ett rekord som bara Volkswagen själv kan tangera 2015.
Grädden på moset

I Power Stage får de tre snabbaste extrapoäng. I Australien gick alla bounspoängen till Volkswagens förare och kartläsare. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia klockades för den snabbaste tiden, före lagkamraterna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila och Andreas Mikkelsen/Ola Fløene. Det var 61:a, 62:a och 63:e gången på 30 möjliga tillfällen som Volkswagen tagit bonuspoäng i Power Stage.

Citat efter Rally Australia
Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
– Det är en fantastisk känsla att vara världsmästare igen! Jag är överlycklig. Den första WRC-titeln är naturligtvis ganska speciell men känslorna är överväldigande varje gång. Det var en oerhört intensiv kamp här i Australien. Eftersom gapet till Kris och Jari-Matti var så litet hela helgen, hade jag ingen tid till att tänka på titeln. Även idag hade jag bara en inställning; full fart hela tiden. Just nu är jag bara lycklig över att Julien och jag vann vår tredje titel tack vare en seger. Det kommer troligen att ta ett tag att förstå vad vi åstadkommit tillsammans med vårt fantatiska team under tre år. Att vi också vann konstruktörsmästerskapet för Volkswagen är naturligtvis grädde på moset.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-Att vinna alla tre titlarna här gör det här till en fantastisk dag för Volkswagens team. Jag är verkligen lycklig över att ha gjort min del för den här stora framgången. Jag försökte allt idag och vi fortsatte att pressa på ända till sista sträckan, även med en krossad vindruta. Tyvärr räckte det inte utan jag får nöja mig med andraplatsen idag. Å andra sidan har jag ökat på försprånget till tredjeplatsen i sammandraget. Grattis till min teamkollega Sébastien Ogier. Han vann välförtjänt och han är en värdig världsmästare.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
– Jag är helt nöjd med vår prestation och det var ett riktigt bra rally. Vi gjorde vårt bästa från start – till slut fick vi nöja oss med fjärde plats. Sett till hur vi körde kunde vi ha slutat som trea eftersom vi tog in mer än de 8,8 sekunder vi hade till Kris Meeke inför de sista 70 kilometrarna. Men vi fick ett tio sekunders tidstillägg för att efter att ha checkat in för sent till servicen på söndag. Det var för mycket för att kunna köra in även om vi gjorde ett bra försök. Det är synd att vi missade vår sjunde pallplats för säsongen med bara 5,9 sekunder – men vi har stärkt vår tredjeplats i mästerskapet. Om vi ser tillbaka är jag i huvudsak nöjd med Rally Australia och jag ser fram emot de återstående tävlingarna i Frankrike, Spanien och Storbritanien.

Jost Capito, Volkswagen Motorsport Director
-Vilket fantastiskt rally. Vilket drömresultat. Och vilken framgång att ha säkrat alla tre titlarna så tidigt på säsongen. Volkswagen-teamet överträffade sig självt idag. Våra förare och kartläsare fick ge allt för att komma på pallen här i Australien. Och liksom teamet bakom dem gjorde de ett felfritt jobb. Man kan inte vara mer nöjd med hela teamet än jag är idag. Det är alltid svårare att försvara en titel än att vinna den för första gången. Att försvara den en andra gång är en ännu större utmaning. Det faktum att våra mekaniker, tekniker, förare, kartläsare, tränare och läkare, chefer och organisatörer än en gång nått enastående resultat och säkrat WRC-titlarna tidigare på säsongen än någonsin visar vilket enastående team vi har. Alla, utan undantag, är extremt motiverade och ingen tar framgången för given. Men vi vet verkligen hur man ska fira – och det visar vi idag.

FIA Rally World Championship (WRC),
Rally Australia – resultatet
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 2t 59m 16.4s
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 12.3s
3. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 32.6s
4. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 38.5s
5. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai + 55.1s
6. Ott Tänak/Raigo Mõlder (EST/EST), Ford + 1m 38.0s
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Hyundai + 2m 08.3s
8. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai + 2m 15.2s
9. Elfyn Evans/Daniel Barritt (GB/GB), Ford + 4m 33.7s
10. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Q/F), Ford + 11m 46.5s

FIA Rally World Championship (WRC),
Rally Australia – resultat i Power Stage
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 5m 11.2s
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 1.1s
3. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 1.9s

FIA World Rally Championship (WRC), ställningen
Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 235
2. Jari-Matti Latvala 134
3. Andreas Mikkelsen 111
4. Mads Østberg 90
5. Thierry Neuville 86
6. Kris Meeke 71
7. Elfyn Evans 63
8. Ott Tänak 62
9. Hayden Paddon 56
10. Dani Sordo 56

Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 343
2. Hyundai Motorsport 177
3. Citroën Total Abu Dhabi WRT 164
4. M-Sport 148
5. Volkswagen Motorsport II 76
6. Hyundai Motorsport N 49
7. Jipocar Czech National Team 43
8. FWRT 9

Annons