Bäckström kör Historic Rally-EM 2015 i nybyggd Quattro

I två år har Arne Bäckström från Stockholm med sitt team byggt upp en Audi Quattro A2 av 1985 års modell. Målet är att köra FIA European Historic Sporting Rally Championship under 2015, men premiär blir det redan till sommaren.

 

Det är 30 år sedan Stig Blomqvist vann VM-titeln med en Audi Quattro och nu är det snart dags för blågult bakom ratten i en Quattro i EM-tävlingar för historiska rallybilar. Den tvåfaldige RM-mästaren (Volvo PV 2003 och Audi Quattro 2011) Arne Bäckström från Haninge MK har med sitt team lagt ner två år på att bygga upp en A2 Quattro från grunden. Karossen kommer från en vanlig gatbil, och sen har de byggt, svetsat, klurat, fräst och putsat för att nu på torsdagskvällen visa upp bilen på en pressträff hos Olofsson Bil AB i Haninge söder om Stockholm.

Motorsport4sale fick chansen att träffa Arne och den nya Audin dagarna före pressträffen.

Arne som började sin rallykarriär 1978 med en Saab V Standard B och som fått se, höra och uppleva GruppB-bilarna live har haft en dröm sedan ”Mästers” framfart, att själv få köra en Audi Quattro av värsta sorten. Efter att bland ha annat vunnit RM 2011 i en Audi Quattro (som senare såldes till Tom Axelsson) är det nu dags för en nyare och fullpreppad Audi.

Bäckström kör Historic Rally-EM 2015 i nybyggd Quattro A2

Bilen är som sagt en gatbil som plockats ner i molekyler och sedan byggts upp. Under huven sitter en 5-cylindrig tio-ventilers 2,1 liters motor. Med bland annat aluminiumblock, stålfoder och Bosch Sport Electronics levereras det 350-400 hästkrafter från spisen. Det går att skrämma upp 100 kusar till berättar men Arne, men då blir det för mycket ketchupeffekt. Och Arne borde veta vad han talar om då han jobbat i köket på Operakällaren i 20 år innan han sedan flera år tillbaka driver egna företaget Salmona Delikatesser  (livsmedelsgrossist till restauranger, kursgårdar, konferensanläggningar och hotell). Vikten då? Ja med bland annat plastskärmar och plastdörrar står inte vågen på mer än 1050 kilo.

Bäckström kör Historic Rally-EM 2015 i nybyggd Quattro A2

Bäckström kör Historic Rally-EM 2015 i nybyggd Quattro A2

Att hitta delar till ett sådant här bygge är inte lätt och de har haft hjälp över hela Europa, bara de äkta Hella-lamporna krävdes mycket detektivarbete. Men nu är det mesta klart med bilen vars motor ska få genomgång av Ultra Motor innan varvmätaren ska stiga mot rött för första gången.

Bäckström kör Historic Rally-EM 2015 i nybyggd Quattro A2

Här Arne (till höger) tillsammans med mekanikern Roland Folleby som varit med sedan PV-tiden 2003.

Målet är att köra EM-serien för historiska rallybilar under 2015. (läs mer om FIA European Historic Sporting Rally Championship på FIAs hemsida). Men redan nu till sommaren 2014 ska Audin ”sjösättas” Anmälan till årets upplaga av Midnattssolsrallyt kommer att skickas in. Därefter är planen att köra de två EM-tävlingarna i Estland och Lahti i slutet på sommaren för att känna av på motstånden. Och lika viktigt, att ha ett roligt rallyäventyr med teamet. Codriveruppdraget kommer Björn Wessel och Mikael Ståhl att dela på.

http://www.fia.com/championship/european-historic-rally-championship/2014/european-historic-rally-championship

Vi tackar Arne för visningen av nya Audin och önskar honom och teamet lycka till med nya bilen. Vi hoppas så klart kunna rapportera mera från teamet framöver. Tills dess, mer ögongodis!

intervju_140306_audi_8 intervju_140306_audi_4 intervju_140306_audi_7 intervju_140306_audi_6 intervju_140306_audi_5 http://www.fia.com/championship/european-historic-rally-championship/2014/european-historic-rally-championship