Inbjudningarna uppe för SM-veckan i Söderhamn

Annons

Nu är inbjudningarna uppe för SM-sprintarna i Söderhamn på is och snö för rally- och rallycrossbilar. Och som tidigare år körs de i samband med SM-veckan och bilsporten samsas med idrottskvinnor- och män från hela Sverige i alla olika sporter och grenar.

 

Att köra rally och rallycross under samma dag med en gemensam arena har visat sig vara ett lyckat koncept.
– Det blev riktigt bra i Piteå i vintras då vi körde det här upplägget. Det blir en slinga för rallyt som kommer att avslutas inne på rallycrossarenan där rallycrossen kör sina heat mellan rallyns körningar, säger Jörgen Ekwall, Svensk Bilsports projektledare för SM-veckan.

För den 60-årsfirande föreningen SMK Söderhamn har arbetet med SM-veckan varit i gång länge. Nu är man inne i finjusteringar av rallysträckan och av rallycrossbanan. För rallycrossen pågår arbetet för fullt att färdigställa den befintliga folkracebanan till att kunna köra vinterrallycross på. En del av justeringarna är att bredda banan en del.
– Där håller vi på att göra i ordning så att vi till vintern kan spola banan och med det få en bredare bana, säger Ann-Mari Bergström, tävlingsledare för rallycrossen som haft SM-veckan i tanken länge.
– Vi var på plats uppe i Piteå och besökte deras arrangemang. Något som var otroligt värdefullt för oss nu. Piteå har verkligen ställt upp när nya frågor dykt upp under planeringen, fortsätter Ann-Mari Bergström.

Annons

Regerande mästare är Mattias Olsson, Bollnäsföraren som bara har fyra mil till vinterns tävling. Han och övriga förare kommer även att få stifta närmare bekantskap med det nya alternativspåret som byggs för rallycrossen.
– Det vi har fungerar inte för den här tävlingen så vi håller just nu på att bygga ett nytt. För den som varit och kört banan och vet dess struktur så är det i den bortre delen som vi anlägger ett nytt alternativspår. Det kommer bli relativt enkelt med en snabb ingång, en skarp höger och sen ut mot målrakan, förklarar Ann-Mari Bergström.

Rallytävlingen under SM-veckan kommer även ingå i stora SM-serien 2017 för Rally-SM och för att bereda plats för så många tävlande som möjligt så kommer tävlingen avgöras i flera steg och även ge mer körning för de tävlande. För rallyförarna blir det också SM-veckans längsta banor med kval och final.
– Kvalet kommer bli en 7 kilometer lång sträcka som ska köras tre gånger. Det är en riktigt fin rallysträcka med bra variation. Det blir både snabbt och kurvigt, säger Kalle Andersson som är tävlingsledare för SM-veckan rally.

Hans-Eric Berg som är föreningens projektledare för SM-veckan håller med.
– Den blir bra. Sen blir det bra bilåkning i själva sprinten. Den sträckan blir runt 3 kilometer lång och är en riktig rallysträcka i skogen runt arenan. Förarna kommer sen in och kör den avslutande slingan på, kanske 200 -300 meter, inne på rallycrossbanan där de även går i mål, säger Berg.

Konceptet med rally och rallycross var även något som lockade TV-publiken när tävlingen kördes i Piteå.
– Ja där hade vi riktigt bra tittarsiffror. Men det hade vi även i Norrköping, så att kunna sammanföra rally med en arenaidrott och sen avgöra allt under några timmar är något som visat sig vara en stark kombination. Något som även SVT sett och de arbetar nu hårt för att få till en så bra sändning som möjligt. Redan är det klart att de kommer gå upp i antalet kameror för produktionen av rallytävlingen jämfört med tidigare år, avslutar Jörgen Ekwall.

Rallycrossen och rallytävlingen körs söndagen den 5 februari 2017. SVT sänder hela SM-veckan och planerar att sända rallycrossen och rallytävlingen i sin helhet med kvaltävlingarna på SVTPlay och finalerna i traditionell TV-kanal.

Så här körs rallytävlingen
1. Lördag 4/2. Kval till söndagens SM-sprint. Rally-SM 4 klasser. JSM 2 klasser. En specialsträcka som körs tre gånger. Totalt ca, 15 km varav 7 km SS per varv. Start mellanrum 1 minut. Tiden från alla åken räknas.
Antal som går vidare till SM sprinten meddelas i bulletin. 2 st genomåkningar. Arrangörsnoter erhålles ej. 2 st genomåkningar inför söndagen SM-sprint. Arrangörsnoter erhålles ej.

2. Söndag 5/2. SM sprint. 2 klasser. 2WD, 4WD
En specialsträcka som körs två gånger. Totalt 3 km SS per varv.
Kval: 2 åk. Snabbaste tiden räknas. Antal som går vidare till finalen meddelas i bulletin.
Final: 2 åk. Sammansräknad tid räknas.

Länkar till inbjudningar finns i högerspalten –>

Annons