Sébastien Ogier och M-sport vinnare av Rallye Monte Carlo 2017

Annons

Den regerande världsmästaren Sébastien Ogier med sin co-driver Julien Ingrassia stod högst på pallen efter den dramatiska VM-premiären i Monte Carlo. Det blev den fjärde raka segern i Monte men den här gången i en ny bil, en Ford Fiesta WRC.

Nytt år och en säsong med nytt reglemente samt nya och nygamla team var vad som vi alla väntat på sen julskinkan ätits upp. Äntligen var det dags för VM-premiär. Skulle Sébastien Ogier kunna leverera även i Ford, hur hade Toyota och Mäkinen fått till sin nya Yaris? Hade Citroën Racing kvar några vinnartakter och Hyundai, skulle de klara av att axla favorittrycket?

Den emotsedda premiären fick dock dystrast möjliga start på den första specialsträckan. I samband med en avåkning för Hyundais Paddon och Kennard träffades en åskådare, som placerat sig på yttern, så illa att han senare på sjukhuset konstaterandes avliden. En tragisk händelse på alla sätt och vis, och tankarna går till familj, vänner och alla inblandade i olyckan.

Sträckan ströks men resten av tävlingen kunde genomföras och det blev en spännande tävling in till sista Power Stage i lätt snöfall, där det vart klart att Ogier tog sin fjärde raka seger i Monte Carlo, Tänaks bluddrande Ford höll ihop för att behålla en tredjeplats medans Toyota-debutanten Jari-Matti Latvala visade att både han och den nya WRC-Yarisen både var snabba och tillförlitliga.

Annons

Här nedan följer två klipp från WRC med söndagens dramatik i WRC-klassen.

Annons