Därför ska du inte köra rally med servicebussen!

Det kan låta självklart, men det här ryska (?) klippet bekräftar att det är inte att rekommendera att köra rally med sin servicebuss. Sprättet som kändes ofarligt under reccen blir helt plötsligt en katapult.

Kärleken till rally är universell, rallylovers från Dalarna, Bolivia eller ryska tundran har alla samma känslor för dessa fyrhjuliga farkoster som far fram över smala skogsvägar. På här det här filmklippen pågår det rallysprint i vad det ser ut som, att döma av bilar, rubrik och väder, som Ryssland. Här kommer startnummer 21 farandes och det gick inte som de tänkt sig.

Men att fara ut på specialsträckan i en liten skåpbil tillhör inte vanligheterna, säkerligen inte ens i det stora landet i öster. Däremot Lada i den ryska rallyskogen, den måste ju vara som en Volvo i Värmland, tio på dussinet. En liten scroll på Natka Forest life YouTube-kanal och man hittar bland annat ett klipp på en Lada Samara som tar samma sprätt i trippelhastighet. Hur gick det då undrar ni? Tja …

… helt klart godkänt attack men lite fel linje över det lilla krönet. Det blev ödesdigert. Men Bröderna (?) Bondarev i Samaran fick god hjälp av publiken som var starka som björnar.

Lada tänkte ni kanske, det låter inte så upphetsande som rallybil. Men Lada Samaran kunde kanske ha blivit en lika ikonisk Grupp B-bil som Ford RS200, Audi Quattro, Peugeot 205 T16 och Lancia Delta S4. I alla fall om man ska tro internet.

För här kan man läsa om att en samling rallygalna entusiaster i Estland någon gång runt 1984 byggde en ”Lada Samara-prototyp” som de drömde om skulle segla fram i San Remo eller i Värmland med de andra rallymonstren.

Dock stannade den drömmen vid en dröm. Men modellen skulle få revansch, för 1991 körde den gamle F1-stjärnan Jacky Ickx in som femma i Paris-Dakar med en … just det, en Lada Samara T3. En bil som hade historik till den tilltänkta Grupp B-bilen.

Här ett sista filmklipp, med en fruktansvärd musik. Men lite spännande när framhjulet lossnar på Ladan mitt ute på savannen.