Ny co-driver och ny design för hårdsatsande Christoffer Haglund

2020 blir säsongen då Christoffer Haglund från Nyköping lägger in en växel till. Med en ny rutinerad co-driver brevid sig, ny design på nypreppad Ford siktar Chribbe på såväl SM som utlandsstarter det kommande året.

Efter totalsegern i Svenska Rallycupen 2019 har teamets Ford Fiesta R5 fått en översyn av Johan Björnsson på JBT, och JBT kommer även serva bilen under och mellan tävlingarna den kommande säsongen. Och det kommer att vara ett viktigt jobb då Nyköpingsföraren Christoffer Haglund ska köra både Rally-SM och Svenska Rallycupen samt förhoppningsvis en eller flera utlandsstarter.

En blick tillbaka på året som gått, vi passar på att fråga Christoffer om 2019 års säsong. Vilken var förra årets höjdpunkt?
– Säsongen löpte på bra där tempot ökat vartefter och vi lärde oss hela tiden då detta var första året i en R5-bil. I SM var det lite stolpe ut, men vi satte en del bra sträcktider. Höjdpunkten är totalsegern i Svenska Rallycupen 2019.

Christoffer Chribbe Haglund

*Med sig har han från och med i år den rutinerade Stockholmaren Nicklas Edvardsson i högerstolen, och den nya duon har redan börjat träna hårt med noterna tillsammans. En process som tar tid och är en ständigt pågående resa.

Motorsport4sale passar på att fråga Nicklas. Hur tränar ni noter?
– 2020 blir första året med egna noter så tid har lagts på att träna just det. Man åker helt enkelt som vi gör när vi genomför en recce på en vanlig tävling, många mil är A och O. Man tränar på att hitta flytet och jobba på detaljerna för att göra det så enkelt som möjligt, berättar Nicklas.

Som uppladdning och förberedelse inför Rally-SM ska teamet åka en första test och tävling nu till helgen den 11 januari då Hälsingerallyt avgörs i Hasselaskogarna. En bra tävling för den nya duon som även ger teamen möjlighet till recce, och med det ännu mer träning i notskrivningen.

Vi passar på att fråga Nicklas igen, som har lång erfarenhet av såväl SM– som VM-deltävlingar om tre snabba tips för förare och co-driver att förbättra samarbetet om noter, notläsning och notskrivning.

Nicklas Edvardssons 3 tips.
1 – Träna skriva eget så ofta man kan.
2 – Var öppen med vad som är bra, vad som är mindre bra. Förklara för varandra varför man tycker si eller så och varför man vill ha på ett speciellt sätt.
3 – Titta på mycket onboard på andra och se hur dom gör och läser med mera, man kan alltid lära sig något nytt.

Vi tackar Nicklas och Christoffer för tips och frågar, och ser fram emot fler nyheter från teamet. Bland annat för det kommande Teammästerskapet.

Snabba Fakta

Christoffer ”Chribbe” Haglund

Förare
Namn Christoffer ”Chribbe” Haglund
Ålder 32 år
Klubb SMK Nyköping
Bor Nyköping
Började tävla 2017
Största meriter Segern Svenska RallyCupen 2019

Co-Driver
Namn Nicklas Edvardsson
Ålder 53 år
Klubb SMK Nyköping
Bor Bromma
Började tävla 1987
Största Meriter Ett par SM-medaljer med Daniel Röjsel. Något man minns är vinster i GrH Bergslagsrallyt 1996 (SM) med Göran Öst Kadett Gsi, totalsegern Lima med Daniel 2017 i en R5 Fiesta. Och fjärdeplatsen i Östersund SM 2018 en, placering jag är nöjd med i det motstånd som var med Åhlin, Adielsson med flera.