Oliver Solberg inför Rally di Roma Capitale

Oliver Solberg och Aron Johnston kommer till Italien och Rally di Roma Capitale väl förberedda för det asfaltsäventyr som ligger framför dom. Här berättar Oliver om deras tester och målsättningen med helgen.

Oliver Solberg är 100-procentig i ERC, alla deltävlingar han har ställt upp i har han vunnit totalt. Alla är dock en tävling, fjolårets Rally Liepāja där han skrev historia att som 17 år gammal bli den yngsta totalsegraren i en ERC-deltävling någonsin.

Nu väntar en ny deltävling i det europeiska mästerskapet, men den här gången på asfalt och helt nya förutsättningar för den unge supertalangen. Men han och teamet har förberett sig noga. Tillsammans med PA Racing och Pirelli har de varit i norra Italien för att lära sig hur R5-Polon beter sig på asfalt.

– Testet med Pirelli var väldigt nyttigt och verkligen viktigt för mig för att förstå inställningar och hur däcken beter sig från när de är kalla hela vägen till att de fått upp full temperatur. Allt gick bra, och vi fick de svar vi ville ha, berättar Oliver.

– Nu måste vara bara ta det med oss till Rom, och fortsätta lära oss.

Oliver Solberg testat sina Pirelli-däck inför Rally di Roma Capitale

– Naturligtvis vill vi göra vårt bästa, men det här blir en fantastisk möjlighet att samla på oss mycket erfarenhet på asfaltsunderlag. Jag vet att jag vann förra gången jag tävlade i ERC, men de snabba grusvägarna i Lettland skiljer sig verkligen från vad vi kommer få i Italien den här veckan, fortsätter Oliver.

– Terenzio [Testoni, Pirellis chef för rallyaktiviteter] har berättat att det kommer att bli en tuff vecka. Det här är ett rally där du behöver erfarenhet eftersom asfaltsvägarna är ojämna, smala och knepiga. Jag och Aaron [Johnston, co-driver] måste fokusera mycket på att göra ett noggrant jobb under recce och se till att vi är redo för allt, avslutar Oliver.

Rally di Roma Capitale startar klockan 09.14 på lördag morgon och består av två etapper med totalt 15 specialsträckor. Sista sträckan beräknas starta klockan 17.15 sent på söndag eftermiddag.