Oliver Solberg om insatsen i Rallye Monte Carlo 2021

Annons

Oliver Solberg var med och kämpade om en topplacering bland R5-bilarna i Rally Monte-Carlo när debuten slutade med ett stopp i en snödriva på tävlingens sista specialsträcka.

Oliver Solberg och Aron Johnson låg på en fin tionde plats i 2021 års Rallye Monte Carlo inför den sista och avslutande på söndagen när oturen var framme.

Duon satte sin Hyundai i20 R5 i snön vid sidan av vägen och någon hjälp från publiken var inte att vänta i en publikfri tävling som denna. Därmed bröts rallyt med endast ett fåtal kilometer kvar av tävlingen.

– Det var ett litet misstag som ledde till avåkningen, det är frustrerande att vi inte kunde slutföra tävlingen. Bilen fick inga skador så med lite hjälp skulle vi kunnat komma tillbaka upp på vägen och fortsatt till målet i Monaco. Men i den speciella situation vi befinner oss i utan publik längs sträckorna fanns det inget vi kunde göra. Jag väljer att fokusera på vad som gick bra i tävlingen, sa Oliver Solberg.

Annons

Annars började söndagen perfekt med en fjärde plats totalt på morgonens första sträcka, SS12 före WRC-förare som Daniel Sordo och Gus Greensmith. En riktigt uppseende väckande tid som visade potentialen hos den unge svensken.

– En fjärdeplats totalt på den sträckan är jag otroligt nöjd med, den upplevelsen är helt klart min bästa i en VM-tävling någonsin. Förhållandena var extremt svåra med svart is på vägen. Före varje sväng var det omöjligt att veta om däcken skulle få fäste eller inte, fortsätter Oliver.

Solberg tog två sträcksegrar av 14 möjliga i tävlingen där Andreas Mikkelsen och kartläsaren Ola Fløene vann Rally2-klassen överlägset. Efter en besvärlig start på rallyt med tekniska problem var Oliver Solberg och kartläsaren Aaron Johnston med och krigade om pallplatser på sträckorna och en tredje plats bland R5-bilarna inför sista sträckan.

Oliver SolbergFörra månaden tecknade Oliver Solberg ett tvåårigt kontrakt med regerande Team världsmästarna Hyundai Motorsport. Rally Monte-Carlo var hans VM-debut med den nya bilen och Solberg valde själv att starta tävlingen utan att nomineras till VM-poäng. Således räknas inte tävlingen in i 19-åringens VM-säsong.

– Jag börjar känna bilen bättre nu. Att börja med Monte-Carlo är en utmaning men också mycket lärorikt med tanke på svårighetsgraden av de olika förhållandena på vägarna, avslutar Oliver Solberg.

Annons