Succé för Oliver Solberg i WRC-debuten

Annons

Det blev succé direkt i WRC-debuten för Oliver Solberg när han hoppade in bakom ratten på sin Hyundai i20 Coupe WRC i årets andra VM-deltävling.

Men bara en testdag i ryggen bakom ratten på sin nya WRC-bil så fick Oliver Solberg göra WRC-debut i den finska deltävlingen Arctic Rally Finland. ”Stallordern” var att ha kul, men kom i mål.

Och efter en trevande första runda på shakedown så var det sen full fart hela vägen in till tävlingens näst sista snödriva som fick ett besök för en spektakulär snurrning i direktsändning. Men några sekunder senare kunde Oliver ta sig i mål som sjua i sin WRC-debut, efter en helg med fantastiska tider och insatser.

– Jag har inga ord för att beskriva min känsla just nu. Det känns helt overkligt och är utan tvekan det största jag har upplevt i min karriär. Vi är i jultomtens hemstad (Rovaniemi), och han gav mig den bästa gåvan som finns, säger Oliver Solberg.

Annons

– Jag har känt mycket glädje, spänning, men också osäkerhet sedan jag blev ombedd av Andrea (Adamo, teamchef i Hyundai Motorsport) att göra min WRC-debut här. Jag funderade mycket på hur det skulle gå för mig. Nu har jag svaret, och det kunde knappast ha gått bättre.

En snabb beräkning visar att Oscar i mål efter tio tuffa specialsträckor och 250 kilometer SS var bara 0,4 sekunder per kilometer efter vinnaren Ott Tänak. Snacka om att ha kommit in i det snabbt.

– Under tävlingen tänkte jag inte på så mycket annat än att köra och göra mitt bästa. Men mellan sträckorna, när vi stannade bakom Sebastien, för att fixa med bilen, slog det mig att ”wow, jag lever verkligen min dröm och jag kämpar mot världsmästaren”. En fantastisk upplevelse att slåss mot honom i min första tävling – även om jag vet att hans startposition var till nackdel för honom, säger den 19-åriga talangen.

Redan på tävlingens tredje sträcka slog han till med en tredjetid på sträckan, endast 4,6 sekunder efter Tänak. Totalt blev det tre snabbstopp i snövallarna som beräknat kostat ungefär 40 sekunder.

– Innan tävlingen var jag mest spänd på hur jag skulle bemästra aerodynamik i bilen. Jag var ganska säker på att jag skulle behärska hastigheten. Vad jag inte förväntade mig var att jag kunde leverera så konkurrenskraftiga tider så tidigt i tävlingen. Jag tappade en placering mot slutet, men jag är nöjd med min sjunde plats, säger Oliver Solberg.

Totalt blev det sex stycken topp5-tider på tävlingens tio specialsträckor, det i en tävling som hade det största WRC-startfältet på länge.

Teamchefen Adamos ord efter tävlingen:

– Jag tror att han gjorde vad vi bad honom att göra – att njuta, att njuta av det till slut. Men till slut tror jag att han tyckte om att snurra lite i snön. Det är bra, jag tror att han gav oss alla en frisk luft som behövs i WRC-världen. Så det är bra.

Nästa VM-tävling är Rally Kroatien om knappt två månader. Underlaget där kommer att vara asfalt och ska köras i området runt huvudstaden Zagreb. Det är än inte klart vilken klass Oliver Solberg kommer köra där. Vi håller tummarna för att Adamo och Hyundai fortsätter att satsa på Oliver i WRC-bilen.

Annons