Reportage: Race of Sandviken den 18 januari 2020

Annons:

Bilsportgalan 2020 gick av stapeln i Göranssons Arena i Sandviken där det också skulle varit en fartfylld utomhusaktivitet med namnet Race of Sandviken. Men den uteblivna vintern ställde till det och det fick bli en stillsam utställning utanför den populära arenan.

Första reportaget och reportagebilder från säsongen 2020 kommer från en snö- och isfri parkering utanför Göransson Arena i Sandviken. Det som kunde blivit en häftig uppladdning inför SM-premiären två veckor senare fick bli en utställning på en grusig parkering i grådasket.

Men stor tumme upp till alla som varit med och ställt upp för att Race of Sandviken blev av, som både stillade rallyabstinensen för rallylovers och gav chansen till Svensk Bilsport att få visa upp sig. Sandvikensborna och tillika Motorsport4sale-reportrarna Mikael Aho och Kristian Norrback Pedersen laddade kameror och preppade minneskort som om det gällde vilken rallytävling som helst, och begav sig ut för att dokumentera, och här kommer deras reportage.

Foto: Mikael Aho, Kristian Norrback Pedersen.
Text: Niclas Åkerström, Mikael Aho

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Här skulle ju Sveriges bästa rallybilar åkt över och premiärvinnarna korats om två veckor. Men icke sa … Kung Bore. En mix av vårvindar och höstrusk förvandlade en rallyfest till vattenpölar istället.

Annons:

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Men även en utebliven spelning är en spelning som Ulf Lundell sa, och Motorsport4sales Mikael Aho och Kristian Norrback Pedersen tog med sig kameror ner till Bandymeckat för att hitta rallybilar och andra spännande tävlingsekipage. Här en Saab som luftades.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
SBF på plats och det var presentation av de olika aktiviteterna som pågick i och utanför Göranssons Arena. Senare på kvällen drog själva Bilsportgalan och galamiddag igång med prisutdelningar till landets främsta bilsportare.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Så här kunde det se ut på 70- och 80-talet, en rally-Opel på sniskan i en kongård under en RS-tävling. En tävlingsform numera ovanlig i mellansverige och som undertecknad (Niclas) saknar lite. Eller kanske är det bara av nostalgiska skäl när man tänker tillbaka på att stå i ett industrustriområde och se 150 stycken Amazoner, GTE-Kadetter, Saab 96:or, Asconor och Weber-brölande Volvos kränga fram och tillbaka runt konor och däckstravar tills man inte visste längre om de var på väg hit eller dit.

Race of Sandviken den 18 januari 2020Ja ni ser ju underlaget …. inte mycket till snödjup.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Team Svartflagg var på plats med den här snygga och raka Saaben. Förhoppnings är den lite knöligare i sommar. Sandvikens MK på bakskärmen, en klubb med samarbetspartners som kämpat hårt med den tilltänkta SM-premiären. In på klubbens hemsida www.sandvikensmk.se och läs mer om klubben och dess historia. Där kan du även bli medlem, 150 riksdaler för en enskild medlem eller endast 200 för hela familjen.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Rally!!! I bakgrunden Oskar Sundells tyska pärla och i förgrunden …

Race of Sandviken den 18 januari 2020
… den här rallyreplikan från Trollhättan. Som hör hemma i Sandviken hos Jan Bohlin. Bilen är en 1976 års Saab V4 Special byggd för att likna Saabs fabriksbilar som kördes det året. 1700 cc-motorn med korsinsug och dubbla Weber 45 DCOE levererar 130-140 hk. Toppfarten vid 7000 rpm är cirka 156 km/h. På skylten framför bilen gick det att läsa att just 1976 kom både Stig Blomqvist och Per Eklund till start i Svenska VM-rallyt i en varsin. Och det var Per Eklund som var först i mål före just Stig.

Fun fact – Anders Kulläng i en Opel Ascona kom på en tredje plats samma år. Det året var det 63 bilar som kom till start och 28 som nådde målet. Rallyt var 162 mil långt och 72 av dessa var fördelade på 34 specialsträckor.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Oskar Sundells rallyracer – ser ju hur grym ut som helst. Den vill man se, och höra, komma på breställ genom rallyskogen.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Inte bara rallybilar på bild i det här reportaget.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Här har vi spanskt temperament i rörform.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Casmat heter den här Xtreme-modellen och den ser riktigt läcker ut. Motorn är en Suzuki GSX-R 750, om vi inte har fel, och med 3-vägs Öhlins TTX som jämnar ut väghållningen så måste det vara en häftig upplevelse att sitta bakom mocca-ratten.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Från Tyskland till ….

Race of Sandviken den 18 januari 2020
… Frankrike och den här nybyggda GrF-Peggan från Sandvikens MK. En redig ljusbox minsann. Och scoopet på taket är ju nästan som hämtad från en F1-bil. Vi ser fram emot att sen där dansa fram på sträckorna senare i år.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Nej vad har hänt här? Har det gått sönder en bärarm eller styrstag mot en trottoarkant? Ingen fara, det är en …

Race of Sandviken den 18 januari 2020
… Sierra byggd för Drifting. Sporten som har breställ i dna:t.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Något för Ford-lovers att spana in.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Jorå så att … det har ju blivit några repor. Undrar hur mycket gummi som bränts under dessa tävlingar?

Race of Sandviken den 18 januari 2020
En 1977 års Opel Ascona B med sina ”halvor” av sneda färgelement. Rallyabstinensen bara stiger för en plågad redaktör.

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Det gick faktiskt att Prova på rally …  men …

Race of Sandviken den 18 januari 2020
… då digitalt. Sitta i chinos och skjorta och köra skjortan av Ogier och kompani på någon valfri sträcka ute i världen. Dessa anordningar blir bara mer och mer proffsigare och …

Race of Sandviken den 18 januari 2020
… och här SRD, Swedish Rig Designs, som bullat upp med sin SRD-PROTRI (om vi inte ser fel?) och här verkar det vara någon form av standardbilsracing på gång. Kan det vara från start- och målrakan på Brands Hatch, och utgången från Druids Bend som skymtas på den högra skärmen?

Race of Sandviken den 18 januari 2020
Det blir inte mer rally än så här denna gång. En Opel Manta från 1977 i dess rätta färger.

Race of Sandviken den 18 januari 2020Stort tack till arrangörer och eldsjälar runt om i vårt avlånga land som lägger ner tid och engagemang kvällar och helger. Vi ses snart i skogen och … vänta, är det en rallybil till på bilden? Den här vita, är det en Audi eller …

Annonser: