Reportage: Rally Uppsala 4-5 oktober 2013

Annons:

SM-final klingar alltid lite speciellt och visst skulle SMK Uppsalas ”Grand Finale” bli speciellt. Man trodde ju att det mesta var klart innan Rally Uppsala drog igång, men mycket skulle ändras och det på den absolut sista sträckan. Ewy Rosqvist, Sylvia Österberg och Pernilla Walfridsson har varit i den absoluta tätstriden i många rallyn men segrarna har uteblivit i SM-sammanhang för tjejerna, tills nu…

Länk till tider och resultat (RaceConsulting)

Foto: Pierre Skytt, Christer Moreau, Niclas Åkerström. Text: Pierre Skytt, Niclas Åkerström

Rally Uppsala 2013

Hemmaföraren Mats Thorszelius kanske hade närmast till rallyt och Vaksala Torg, men valde att ladda på hotell för att komma fullt förberedd till SM-finalen och den riktigt comebacken i värstingsklassen med sin WRC-Corolla.

Annons:

 

Rally Uppsala 2013

Start och mål var förlagt till Vaksala Torg mitt inne i centrala Uppsala, väldigt snyggt och proffsigt och gemytligt. Vackert oktoberväder på fredagseftermiddagen och tempen började nå kokpunkten, nu skulle det avgöras. Cool hemmaförare dock i form av Carolina Jurå tillsammans med codriver Ida Lidebjer Granberg från Västra Östergötland MK. De tog hem alla sträcksegrarna i Tjej-RM före upplandskollegorna Jessica och Dick Larsson från Rasbo MK, dock var det lite ojämt i prestanda, Mitsubishi Lancer Evo VII vs. Mekonomen-Volvo.

 

Rally Uppsala 2013

Nu ut i skogen, ett par hundra meter in på första fredagssträckan och fotografen kämpade febrilt med blixt-inställningarna. Och det var ny världsordning direkt, Ramona tvåa på sträckan efter Fredrik Åhlin.

 

Rally Uppsala 2013

Han har laddat hårt i många tävlingar med WRC-Fiestan, Ingemar Svensson, men på SS2 i Uppsala blev vägen för smal när Fiestan efter en lång sladd i hög fart prickade en sten på yttern med bakhjulet och gick till skogs.

 

Rally Uppsala 2013

Klassikerna startade först och charmade publiken som vanligt. En av dem var Bo Warmenius från Taxinge MK som visade upp sin fina Escort och gjorde ingen besviken. Bara ljudet från segraren i Klass 8 var gött nog att stanna ute i det härliga höstvädret.

 

Rally Uppsala 2013

Erik Uppsäll på hemmavägar med sin eleganta SAAB 99 Turbo.

 

Rally Uppsala 2013

Dagens segrare bland historikerna kom från Fagersta, Mikael Wisti i sin 240.

 

Rally Uppsala 2013

Ramona Karlsson ledde efter de två inledande sträckorna på fredagskvällen, men Jerker Axelsson från Trollhättan tog över kommandot med sin Subaru och ledde mest hela dagen. Men en sten på den sista sträckan orsakade en punktering och Jerker ramlade ner i listan till åttonde plats i klassen.

 

Rally Uppsala 2013

Fredrik Åhlin från Karlstad körde sin nya Skoda Fabia S2000 och laddade fint. Det räckte nästan enda fram, fattades 1,8 sekunder till segern efter över en trekvarts åktid på de nio specialsträckor.

 

Rally Uppsala 2013

Comeback i WRC. För 10 år sedan körde Mats Thorszelius och brorsan Tomas just denna bil i SM och nu har den återgått i Mats ägo.

 

Rally Uppsala 2013

En redan klar guldmedaljör i Otrimmat 4wd, Patrik Johansson från Wäxjö med sin Mitsubishi gjorde bra ifrån sig på de upplänska vägarna och tog en fin tredje plats totalt.

 

Rally Uppsala 2013

En annan hemmaförare som gjorde comeback var Dick Wicksell, som använde lite mer än vägens bredd för att charma hemmapubliken. Dick var ”snabbast i stan” bokstavligt talat på fredagskvällen då han vann SS3.

 

Rally Uppsala 2013

En som ville köra säkert och lugnt för att säkra guldet i trimmat 2WD var Leif Petersson som alltid laddar för allt vad tygen håller, körde snyggt och städat. Men även den rutinerade Göteborgaren prickade en sten på den sista sträckan som resulterade i en punktering som gjorde att han fick nöja sig med en bronspeng i år.

 

Rally Uppsala 2013

Patrik Flodin som gjorde ett inhopp i sin Volvo 240 hängde med bra i klassen. Han lät förvånad själv över sin fart när rallyradion intervjuade honom. Trea i klassen och 13 totalt.

 

Rally Uppsala 2013

Tobias Söderqvist från Årsunda körde för medalj, men med sin snygga körstil till trots, klarade han inte pallen i år.

 

Rally Uppsala 2013

Den som däremot lyckades stort var Johan Carlsson från Degerfors som fick hem den silvriga pengen i Trimmat 2wd och guldet i Junior-SM till Värmland, starkt jobbat.

 

Rally Uppsala 2013

Johan Holmberg och Henrik Appelskog i sin gula Suzuki Swift kommenterade efter sista sträckan: – Det gick väl sådär? Men när vi fick reda på att en hade punktering och att det inte gått tillräckligt fort för någon annan så blev vi väldigt glada när vi förstod att guldet var vårt, kommenterade Henrik.

 

Rally Uppsala 2013

Mikael Lindqvist och Per Andersson från Östergötland var inte nöjd med den slingriga stadssträckan på kvällen men att bärga hem silvermedaljen i otrimmat 4WD kanske var tröst nog.

 

Rally Uppsala 2013

Martin Berglund och Joakim Gevert från Gävle fick efter ett fint rallyår med sig bronspengen hem.

 

Rally Uppsala 2013

En som satsar till nästa säsong är Eskilstunas Algot Öberg tillsammans med Johan Johansson från Valdemarsvik i sin Subaru: – Vi kan utvecklas och känner att farten börjar finnas för att satsa 2014, kommenterade Algot efter målgång.

 

Rally Uppsala 2013

Medaljen i den otrimmade tvåhjulsdrivna klassen kanske kunde springa iväg för Mattias Olsson då han efter denna dikesvisit på SS8 tappade åtskilliga minuter. Men silvermedaljen var klar då målflagan föll och lite plastjobb i garaget kanske inte är hela världen.

 

Rally Uppsala 2013

Bakhjulet i luften för Roine Björk och Johnny Björk.

 

Rally Uppsala 2013

Eskilstunas Stefan Hanhela och Emil Eklund laddade friskt med sin Golf och var i det stora hela nöjda med sin insats i år: – På de längre sträckorna visar vi att vi är att räkna med, kommenterade Stefan

 

Rally Uppsala 2013

Startnummer 89 i diket med bucklor men med OK besättning, samtidigt som som en grön sak for förbi i högsta fart.

 

Rally Uppsala 2013

Tårarna fanns nära till hands för vår historiska händelse i Svensk rallysport. Ramona Karlsson som vann med 1,8 sekunder i marginal. Att vinna damklassen är inget för Ramona som istället väljer att vinna hela baletten framför ögonen på grabbarna.

 

Rally Uppsala 2013

Ett ekipage som var nöjda med sin insats var Thorszelius-bröderna som ville utveckla bilens väghållning till nästa säsong och förhoppningsvis träffar vi Uppsalasönerna i SM-spåret 2014. Idag fick de lokala förmågorna en hedrande femte plats i totallistan.

 

Rally Uppsala 2013

Bronsmedaljören i Trimmat 4wd, Hasse Gustavsson från Dalarna, verkade nöjd och glad över säsongen när han här blev intervjuad av TV.

 

Rally Uppsala 2013

Fredrik Åhlin från Karlstad tyckte att den nya Skoda S2000-bilen funkade bra och att resultatet blev en andra plats totalt gjorde säkert inte saken värre. Men nästa säsong är inte SM huvudmålet, utan istället söka sig utomlands för en och annan styrning.

 

Rally Uppsala 2013

Guldet i Trimmat 2wd gick till Gotlands Johan Holmberg och Linköpings Henrik Appelskog som efter sista sträckan hade riktat in sig på att kanske inte klara av det. Men när konkurrenterna vekade ur på sista sträckan så tittade Suzukin fram och visade att det räcker med 1600cc för att vinna. (utan bonuspoäng) Grattis.

 

Rally Uppsala 2013

Vi tillägnar lite fler glädjescener från Ramona och Miriams triumf. Att Mats Jonsson inte vann 2013, synd på sitt sätt men för att hålla intresset uppe och tända övriga fighters i rallyskogen tror jag att detta var viktigt.

 

Rally Uppsala 2013

Rally Uppsala var en fin tävling som fick en segrare som var väl värd det. Ett arrangemang som alltid får fina lovord av de tävlande och att det är nära till Stockholm och sponsorers hemvist kan också vara en bidragande orsak till att Uppsala fick SM-finalen även 2014.

Väl mött då och vi ser fram emot nästa SM-säsong.

Annonser: