Volkswagen säkrade konstruktörstiteln i Spanien

Volkswagen imponerade stort i det spanska VM-rallyt när Sébastien Ogier tog hem segern före teamkollegan Jari-Matti Latvala -och därmed säkrade de tyska stallet konstruktörstiteln. Det innebär att alla titlarna (förarnas, kartläsarnas mästerskap samt konstruktörmästerskapet) i år går till Volkswagen

 

Sébastien Ogier och codrivern Julien Ingrassia vann förar- respektive kartläsartiteln för tre veckor sedan i Frankrike. Den franska duon nöjde sig inte med det utan tog i helgen en imponerande seger i Spanien – deras åttonde den här säsongen – före teamkamraterna Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila. Volkswagen har därmed en ointaglig ledning i konstruktörsmästerskapet när en tävling återstår av säsongen (Wales, 13-17 november).

 

Det tyska teamet har vunnit samtliga tre titlar* under sitt debutår; förarnas och kartläsarnas mästerskap samt konstruktörmästerskapet. Sedan WRC startade har ingen annan tillverkare lyckats vinna ett mästerskap under sitt första år. Inför säsongen var teamets målsättning att köra om pallplatser under första året, vinna tävlingar under andra året och vinna mästerskapstitlar på det tredje året. Att vinna tre titlar i sitt debutår är Volkswagens största prestation hittills inom motorsportens värld.

 

Det spanska VM-rallyt är den enda deltävlingen av årets säsong som körs på både asfalt och grus. På grusvägarna präglades rallyt av dålig sikt på grund av dammoln som yrde upp efter bilarna och förarna fick blint förlita sig på sina kartläsare. Polo R WRC och Volkswagens förarpar bemästrade dessa förutsättningar bäst av alla: 12 av 15 specialsträckor vanns av en Polo R WRC (Ogier 8, Latvala 2 och Mikkelsen 2). Den fyrhjulsdrivna bilen vann alla sex sträckor som kördes på grus.

Sedan premiären i Monte Carlo har en Polo R WRC vunnit 132 av 215 specialsträckor (motsvarande 61,4 procent). Av dessa har Sébastien Ogier vunnit 101. I Spanien så vann det tyska teamet 12 av 15 specialsträckor  (Ogier 8, Latvala 2 och Mikkelsen 2).

 

Citat efter det spanska VM-rallyt

 

Volkswagen

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #7

– Jag är väldigt glad för teamet! Volkswagen förtjänade att vinna VM-titeln i år, Polo R WRC är en riktig världsmästarbil. Även om vi hade några tekniska problem i slutet idag, kom vi i mål och för första gången kom teamet etta och tvåa i en tävling. Jag är fortfarande nöjd med andraplatsen. Det ger mig självförtroende inför det kommande rallyt i Wales, vilket definitivt är ett av mina favoritrallyn.

 

Volkswagen

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #8

– Vilket otrolig rally och vilken fantastisk säsong! Vårt team förtjänar verkligen världsmästartiteln. Jag är oerhört stolt över att vara en del av Volkswagen-teamet. Och naturligtvis är jag överlycklig att vi lyckades säkra konstruktörstiteln här i Spanien. Jag lovade på förhand att jag skulle prova allt, och det fungerade. Det måste också sägas att det var mycket svårt tidigt i morse att köra genom dammet som bildats av bilarna framför. Det var som en tjock dimma och ibland var vi tvungna att sakta ner eftersom vi inte kunde se någonting alls. Vi gjorde en stark comeback i Frankrike nyligen och blev världsmästare. Och nu i Spanien lyckades vi igen!

 

Volkswagen

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9

– Volkswagen är världsmästare! Jag är så glad för teamet som varit så bra denna säsong. Det är ett fantastiskt gäng! Jag ville ge dem något tillbaka idag också och försökte prestera så bra som möjligt. Att se sitt eget namn högst upp på två specialsträckor är förstås bra. Trots en del missar är jag nöjd med rallyt.

 

Jost Capito, Volkswagen Motorsport

– Att vinna alla tre VM-titlarna på en säsong är helt enkelt otroligt. Med tanke på att detta är den första säsongen som vi har tävlat i rally-VM med Polo R WRC, är det en ännu större prestation. Att vinna förar- respektive kartläsartitlen var en absolut höjdpunkt för hela teamet. Det var särskilt en dröm för Sébastien Ogier och Julien Ingrassia att säkra titeln i deras hemmarally för tre veckor sedan. Men konstruktörsmästerskapet är ännu viktigare för en biltillverkare eftersom det visar att det inte bara är föraren som är exceptionell – utan även bilen.

 

* Med förbehåll tills resultaten publiceras officiellt av FIA