Reglementet klart för bakhjulsdrivna bilar i Originalrally Grupp F

Annons

Nu släpps fas två i reglementet för den nya klassen Originalrally Grupp F meddelar SBF i sitt nyhetsbrev. Den här gången gäller det bakhjulsdrivna bilar. Precis som i den första fasen som gällde Volvo 850 och S70 finns det även här två varianter. En för standardbilar och en för homologerade bilar.

 

För att förnya vagnparken i våra svenska rallytävlingar har Rallyutskottet under en tid arbetat fram en ny klass, Originalrally Grupp F. Den är framtagen för att kunna tävla med standardbilar med god prestanda till en rimlig kostnad och med lite motorstarkare varianter än i Grupp E, det meddelade Svenska Bilsportförbundets Rallyutskott den 24 september.

Och nu kommer fas två för den nya klassen Grupp F. Det nya reglementet berör Volvobilar i serierna 240, 740 och 940.

Annons

Även här har rallyutskottet tagit fram två varianter där den som har en homologerad bil lätt kan lägga till lite fräckhetsfaktorer för att få ännu mer rallykänsla. Men det får inte påverka prestandan.

– Nej så har vi i rallyutskottet bestämt, säger Dan Järbyn som sitter med i utskottet och som även förtydligar vikten av att standardbilen är original.

– Ja, där är det inte tillåtet att föra in ytterligare dyra komponenter, utan här ska original bilar vara original, fortsätter Järbyn.

Spekulationer har förts om att andra bilmärken skulle komma in i den här gruppen, men det är inte aktuellt i dagsläget. Utskottet har även beslutat att det också är tillåtet att köpa sina originaldelar hos vilken återförsäljare som helst.

– Det stämmer. Det handlar om att sänka kostnaderna för de aktiva. Vill du lägga pengar på din rallykörning finns det andra klasser du kan åka, men här vill vi ha en levande klass där alla kan vara med och köra, avslutar rallyutskottets Dan Järbyn.

 

Information om Originalrally Grupp F

Originalrally är samlingsnamnet för SBF:s nya klass där tanken är att successivt införa nyare och mer attraktiva bilar till en rimlig kostnad, där kringutrustning inte skall vara avgörande prestandamässigt. Bilarna kommer att kunna köras i två olika utföranden på liknande sätt som i Gr E.

Gr F Standardrallybil använder blå vagnbok, där enbart ändringar i form av skyddsbur, stolar och bälten är tillåtna enligt transportstyrelsens regelverk.

Gr F Homologerad rallybil använder grön vagnbok, där det är tillåtet att göra fler förändringar som t.ex. demontering av inredning, indragna bränsle/bromsledningar, luftintag på taket etc. Det är inte tillåtet att öka prestanda eller effekt utan enbart göra de mer lik de traditionella rallybilarna. Allt för att öka rallybilskänslan.

Båda varianterna utgår från standardvarianter på motor, växellåda och hjulupphängning. Tillåtna ändringar och modifieringar finns upptagna i reglementet för respektive bilmodell.

Bilmodeller och tillåtna modifieringar i Originalrally Gr F finns upptagna i reglementet för respektive klass och modell på SBF:s hemsida under fliken Rally/Regler.

Ändringar och tillägg ska godkännas av SBF:s Rallyutskott som ansvarar för Originalrally Gr F-reglementet.

Länkar till tekniska regler Originalrally Gr F Rwd
http://web.sbf.se/regler/up/2/RY_Originalrally_GrF_RWD.pdf

Ytterligare information från rallyutskottet om Grupp F finns här
http://www.sbf.se/2013/10/04/info-voc-gr-f/
http://www.sbf.se/2013/10/16/info-angaende-gr-f/

 

Annons