Reportage: Rally Sweden 6 februari 2014

Annons:

Här har ni Pierre Skytts reportage från 2014 års upplaga av Rally Sweden med bilder och texter.

 

Man liksom bara måste försöka få en stund över för att besöka detta världsarrangemang. Man är ju inte direkt själv i skogen, omkring 200.000 besökare räknar Värmland med varje år. Världen kommer till Värmland och Sverige, så vad kan passa bättre än att självaste Prins Carl-Philip och Statsministern får glänsa, genom att dyka upp på invigningen på travet i Karlstad.

 

140206_rallysweden_1
Vi stannade utanför Lasse Jönssons showroom vid Färjestad och mötte då den alltid sympatiske Henning Solberg som också beundrade skönheterna i skyltfönstret.
Jag skall också köpa en sån där 300SL när jag får ihop tillräckligt med pengar, sa Henning.
Han svarade även oss på vad han trodde om styvsonen Pontus Tidemands chanser.
Pallen är högst trolig, tyckte Henning och hans egna insats tonade han ner, samtidigt som han förklarade att han inte suttit i en WRC-bil på ett år och att hans första testrunda var på shakedown.
Vi önskade lycka till och åket därifrån, när vi såg att Ilka Minor satt och väntade i den Audi som var deras recce-bil.

Annons:

140206_rallysweden_2
Första sträckan för vår del var Torsby 1 och här hade det samlats mycket folk även om det fanns plats för fler.

140206_rallysweden_3
Profiler i skogen. Björn ”Nalle” Johansson MSK Kvarnvingarna agerade publik, då plånboken var lite för platt för att själv delta i den klassiska delen med sin Opel.

140206_rallysweden_4
Det hårt satsande Hyundai-teamet radade upp Thierry Neuville och här en vilt sladdande Juho Hänninen som visade att Hyundaien kanske inte riktigt är mogen uppgiften som WRC-utmanare.

140206_rallysweden_5
Svenskhoppet Pontus Tidemand och Ola Floene laddade på med sin fabriks-Fiesta, men tyvärr visade sig Pontus välja en egen inställning av bakdiff på bilen som gjorde den mer svårkörd. Men man lär så länge man lever.

140206_rallysweden_7
Craig Breen från Irland i en Fiesta såg stabil ut i sin körning…

140206_rallysweden_8
…tyckte PG Andersson som var på plats med ett företag som skulle på lite rally och få åka med i en EVO 9 i Antilla senare på eftermiddagen.
Det känns inte bra att stå här och titta på, sa PG.
Jag fyllde på med att, om teamcheferna ringer så lovade en nickande PG att ställa upp om tillfälle gavs

140206_rallysweden_9
Den nye franske favoriten Sebastien Ogier med Julien Ingrassia i högerstolen kommenterade för Motorsport4sale att bilen kändes bra och att ledningen verkade lite överaskande. Det var mycket prat innan start att den som fick ploga skulle tappa en massa tid. Men att det inte blev så. Tills efter sträckan då hans ledning försvann med några sekunder till teamkamraterna.

140206_rallysweden_10
Martin Prokop från Tjeckien laddade på och åker alltid snyggt, men levererar inte riktiga topptider.

140206_rallysweden_11
Vi landande i Norge en stund och lyckade få oss lite flygturer till livs. Här syns Ogier när han precis landat.

140206_rallysweden_12
Kris Meeke flög högt och imponerade på många åskådare och inblandade med sin insats.

140206_rallysweden_13
Jari-Matti Latvala attackerar Kirkenaer på tuffaste finska vis.

140206_rallysweden_14
Mads Östberg och Jonas Andersson lärde sig bilen men att bilskolan skulle vara så snabb, kunde man kanske inte räkna med. En tredje plats totalt efter tre dagars körning visade på hans kapacitet.

140206_rallysweden_15
Elfyn Evans sträcker på bena och kör även han för första gången på snö och is i Sverige. Men är snabb och producerar starka tider rallyt igenom. Till sista sträckan då han snurrar och blir kvar i en snövall.

140206_rallysweden_16
Andreas Mikkelsen skulle satsa i årets Svenska rally och gjorde det med bravur. Då han knäppte Ogier och Latvala på näsan vid flera tillfällen under rallyts gång och lyckade bärga hem silvermedaljen till VW.

140206_rallysweden_17
En som visade på en mogen och stark körning var Ott Tänak från Estland som körde och till och med fick med sig en sträckseger med sin Fiesta.

140206_rallysweden_18
En som aldrig får den riktiga medvinden är Mikko Hirvonen som laddade och körde utan konstigheter, men räckte inte riktigt till. Men en extra poäng blev det på superspecialen i alla fall.

140206_rallysweden_19
En som hör hemma på torra asfaltsbanor är kanske Robert Kubica. Han laddade och körde av ett flertal tillfällen och hindrade Mads Östberg varje gång han hade lyfts upp på vägen med hjälp av publiken.

140206_rallysweden_20
Thierry Neuville hoppar och flyger, tills framvagnen ger upp och bryts sönder och tvingas återigen att bryta. Två nollor av två möjliga är inte bra.

140206_rallysweden_21
Hänninen är stabiliteten själv och berättade för mig under ett däcksbyte att bilen fungerade bra och att hans känsla för bilen var positiv. Men så kom det en sten ivägen och även han fick bryta. Två nollor för Hyundai, lika som i Monte när Daniel Sordo fick elproblem.

140206_rallysweden_22
Khalid Al Quasimi i Citroen sprutar lera och snö ikring sig. Men några riktigt starka tider levererade han aldrig.

140206_rallysweden_23
Den Polske golvproducenten Michail Solowow i en Fiesta hoppade högt och 51-åringen laddar med att åka VM, kanske mest för att det är kul.

140206_rallysweden_24
Pontus Tidemand tappade hela tiden några sekunder men skulle ta sig imål. Och en åttonde plats med 4 friska poäng i Svenska rallyt är bättre än att bryta som 2013. Framtiden ser positiv ut för Pontus som närmast satsar på WRC2 i Portugal i April.

140206_rallysweden_25
Henning Solberg lyckades knäppa Pontus på näsan och ta sig förbi i resultatlistan och med så lite testtid han haft så får man lov att ge Henning en eloge för väl utfört arbete tillsammans med Österrikiskan Ilka Minor.

140206_rallysweden_26
Juri Portasow i sin WRC2 Fiesta slutade femma i Sverige men leder klassen totalt på 35 poäng.

140206_rallysweden_27
Lorenzo Bertelli med Mitia Dotta i högerstolen ligger tvåa i sammandraget i WRC2 på 26 poäng. Prada-arvtagaren slutade som sexa i klassen i rallyt.

140206_rallysweden_28
På servicen hade SVT riggat upp TV-studio och man sände an massa timmar både i TV och på SVT-play inder helgen. Här syns Maria Wallberg tillsammans med Mikael Eriksson från Umeå.

140206_rallysweden_29
WRC, som bland annat är producenter av det material vi får se i rutan om kvällarna.

140206_rallysweden_30
Mads Östberg sitter i tältet och spisar kvällskrubb, i förgrunden syns också Khalid Al Qasimi.

140206_rallysweden_31
Robert Kubica kanske tänker hur han ska tackla det Svenska underlaget medans han trycker i sig en smörgås.

140206_rallysweden_32
800 kvadratmeter i två plan, som byggs upp av 25 man på tre dygn. Man kanske skulle ha börjat med lite mer driftsäkra bilar och stabila förare istället för detta bygge. Men syns man inte så finns man inte.

140206_rallysweden_33
Jari Ketoma körde i team med Svensken Fredrik Åhlin. Jari fick se sig slagen av esten Karl Kruuda med endast 2,3 sekunder och fick nöja sig med en andra plats i WRC2-klassen.

140206_rallysweden_34
En som blev hyllad vid servicen som vår coming man var Göteborgaren Mattias Adielsson som har framtiden för sig och är regerande Svenskmästare i sin fina Peugeot. Patrik Barth sitter i högerstolen.

140206_rallysweden_35

Fredrik Åhlin ställde upp i WRC 2 klassen och lyckades bra med sin framfart. Undertecknad hörde att bilen inte gick rent på Sträckorna i Norge.
Det är inte så kul när det strular men grabbarna fixar till detta på servicen, kommenterade Fredrik.
Resultatet blev ändå en fin 3:e plats i klassen och Fredrik fick med sig 15 poäng och ligger på en 6:e plats i sammandraget för WRC2-gänget.

140206_rallysweden_36

Vi kan väl sammanfatta vår vistelse i Värmland och Norge med att det som vanligt är overkligt att se dessa gossar ligga på varvstopp på högsta växeln och hoppa 45 meter, landa säkert och snyggt och i mål skiljer det bara några tiondelar. Imponerande.

Att det länge hängde på några få miljoner om rallyts vara eller icke vara, tycker man att det skulle ha varit billig reklam för tex Volvo att betala dessa pengar, när man i stället gav 12 miljoner till Zlatan för att medverka i reklamfilmen på TV framstår Svenka rallyts miljoner som löjligt lite. När Svenska rallyt nu verkar ha fått ihop slantarna för att driva rallyt ytterligare 2 år så får vi se det som positivt för beöksnäringen i Värmland och som en väldigt fin reklampelare för hela Sverige, att synas i världen genom rallyt.

//PIERRE SKYTT

Annonser: