Volkswagen Motorsport sopade hem konstruktörstiteln i WRC

Annons

Volkswagen tog hem konstruktörstiteln i FIA World Rally Championship efter trippelsegern i Rally Australia. Med tre rallyn kvar för säsongen kan ingen komma ikapp Volkswagen. På 25 år har inget team vunnit VM-titeln så tidigt på säsongen.

Vinnaren Sébastien Ogier med tvån Jari-Matti Latvala och trea Andreas Mikkelsen gorde alla perfekta insatser i deras Polo R WRC-bilar. Trion toppar också ställningen i det sammanlagda resultatet i förar-VM och VM för co-drivers. Ogier/Ingrassia och Latvala/Anttila får kämpa mot varandra under de tre återstående tävlingarna om vem som slutligen blir världsmästare för säsongen.

Volkswagens trippelseger i Rally Australia var faktiskt den första i teamets historia i World Rally Championship. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia tog sin sanslösa 19 seger i Polo R WRC på bara 23 starter. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila lade till en 35 pallplats sedan Volkswagen debuterade i 2013 års Rally Monte Carlo. Andreas Mikkelsen tillsammans med Ola Fløene bättrade på statistiken med en 36 pallplats.

Bara en gång i WRC-historien har en tillverkare tagit hem VM-titeln för konstruktörer snabbare än Volkswagen gjort 2014. Med nio segrar av tio möjliga – och sex av dem dubbelsegrar – har Volkswagen redan framgångsrikt försvarat sin titel. Ogier och Latvala ledde också Volkswagen-teamet till titeln 2013 med den största segermarginalen i WRC-historien, 145 poäng. Volkswagen går nu till de återstående tävlingarna i Frankrike, Spanien och Storbritannien med en ledning på 194 poäng.

Annons

Redan före Rally Australia stod det klart att kampen om titeln i förar-VM skulle stå mellan de tre Volkswagen-förarna Sébastien Ogier, Jari-Matti Latvala och Andreas Mikkelsen. Efter resultatet i Australien återstår en duell. Trots att Andreas Mikkelsen ökade sitt försprång före fyran i mästerskapet har han inte längre något att säga till om i kampen om titeln.

Därmed kommer den duell som dominerat säsongen också att bli den som avgör vem som blir världsmästare, Sébastien Ogier eller Jari-Matti Latvala. Den här duellen har redan resulterat i tre av de tio tätaste vinsterna i rally-VM. Ogier vann över Latvala med bara 0,2 sekunder i Jordanien 2011 medan Latvala gick i mål bara 2,4 sekunder före Ogier i Nya Zealand 2010. Den minsta marginalen sedan de två förarna började köra Volkswagen var i årets Rally Finland där Latvala kom 3,6 sekunder före Ogier och vann sitt hemmarally. I Australien skiljde bara 6,8 sekunder mellan mästaren och hans utmanare.
Latvala snabbast i Power Stage.

Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila vann Power Stage som ger bonuspoäng till de tre snabbaste och fick med sig tre poäng till sammandraget för förare och kartläsare. På andra plats och med två bonuspoäng kom team-kollegorna Sébastien Ogier/Julien Ingrassia. Under de två senaste åren i WRC har Volkswagen-förare vunnit 16 av 22 Power Stages och tagit extrapoäng vid 39 tillfällen.

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
– Helt fantastiskt, jag är mycket glad för vårt team. De förtjänar verkligen den här framgången. Det är svårt att sätta ord på mina känslor. Det faktum att vi vann VM-titeln med alla tre Volkswagen-bilarna på podiet är en otrolig framgång. Vi kan verkligen vara stolta här idag. Julien och jag försökta kontrollera vårt lilla försprång över min team-kollega Jari-Matti Latvala ända till mållinjen och vi lyckades. Jag tror vi gav fansen en spännande duell. Det är häftigt att Andreas Mikkelsen och Ola Fløene kunde fullborda den här triumfen för laget. Nu räcker det med en seger för att säkra VM-titeln för förare. Det skulle vara härligt att lyckas med det i Frankrike.

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-En fantastisk framgång, jag gläds med hela teamet. Konstruktörstiteln är en bekräftelse på att alla i Volkswagen har varit helt fokuserade att vinna och det visar också att Polo är den bästa rallybilen. Vi har också bjudit på racing av högsta klass – Miikka och jag försökte sätta press på Sébastien och Julien ända till slutet men de var oslagbara. Grattis till en välförtjänt seger. Jag är mycket nöjd med min egen insats. Tyvärr förlorade vi avgörande sekunder med fel däcksval ocxh det kostade oss antagligen segern. Hur som helst är det enormt att stå här på podiet med alla tre Polo-bilarna. Det kan inte finnas ett bättre sätt att vinna VM-titeln.

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Vilket otroligt resultat för hela teamet. Världsmästare och med lagets första trippelseger. Jag tackar alla mekaniker, tekniker och andra som gjort det här möjligt, här i Australien och under hela säsongen. Vi hade en stor ledning över fyran när vi gick ut på de sex avslutande specialsträckorna men vi kunde inte göra något åt de två bilarna före oss. Vår prioritet blev därför att kontrollera vår fart så att vi inte gjorde några misstag och så att vi kunde få ett bra resultat. Mitt mål nu är att försvara mitt försprång framför fjärdeplatsen i världsmästerskapet. Vi har faktiskt lyckats utöka det. Jag är mycket glad åt min fjärde pallplats i år. Idag är en fantastisk dag.

Jost Capito, direktör för Volkswagen Motorsport
-Vilken avslutning på en imponerande säsong. Att vinna VM-titeln med en trippelseger – det kan inte bli bättre. Förra året överträffade vi alla förväntningar, inte minst våra egna. Då gav alla i teamet allt för att vinna VM-titeln. Det är alltid svårare att försvara VM-titeln än att vinna den första gången. Det teamet har lyckats med den här säsongen, och sättet som det förbättrat sig på, är respektingivande. En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk, sägs det. Hos oss är alla länkar lika starka. Jag vill tacka mina kollegor. Volkswagen är stolta över dem. Och den här titeln går till alla i Volkswagen över hela världen som gett oss ett fantastiskt stöd.

 

FIA Rally World Championship (WRC)
Rally Australia – slutresultat
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 2t 53m 18.0s
2. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 6.8s
3. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 1m 18.0s
4. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 1m 44.0s
5. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN/FIN), Ford + 1m 53.6s
6. Hayden Paddon/John Kennard (NZ/NZ), Hyundai + 2m 56.2s
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Hyundai + 4m 28.2s
8. Elfyn Evans/Daniel Barritt (GB/GB), Ford + 5m 10.0s
9. Robert Kubica/Maciej Szczepaniak (PL/PL), Ford + 6m 39.8s
10. Chris Atkinson/Stephane Prevot (AUS/B), Hyundai + 9m 29.4s

FIA Rally World Championship (WRC),
Rally Australia – resultat Power Stage
1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen 5m 20.7s
2. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen + 1.2s
3. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 3.8s

FIA World Rally Championship (WRC), totala ställningen
förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 214
2. Jari-Matti Latvala 164
3. Andreas Mikkelsen 125
4. Mikko Hirvonen 83
5. Thierry Neuville 79
6. Mads Østberg 74
7. Kris Meeke 67
8. Elfyn Evans 61
9. Martin Prokop 37
10. Henning Solberg 26

Annons