Neuville på andraplatsen i Rally Sweden – krossade rekordet på Colin’s Crest

Hyundais främste förare Thierry Neuville säkrade andraplatsen i Rally Sweden efter stor dramatik. Neuville hoppade också hela 44 meter på Colin’s Crest i lördags, och krossade därmed det tidigare rekordet på 37 meter som registrerades 2011. Stallkamraten Hayden Paddon gjorde sin bästa WRC-tävling hittills och slutade på femteplatsen, och WRC-debutanten Kevin Abbring kom på elfte plats.

Det var för fjärde gången som Hyundai knep en pallplats i WRC-sammanhang, när belgaren Thierry Neuville klev upp på podiet igår efter att ha slutat på andra plats i det tuffa Rally Sweden – en rallytävling som bjöd på såväl nya rekord som stor dramatik.

Neuville körde bra under hela rallyt och tog säsongens första sträckseger när han vann den första sträckan på fredagen. Under lördagen vann Neuville på ytterligare två sträckor, SS15 Fredriksberg och SS18 Vargåsen, och gick därmed upp i ledningen för rallyt. Och det var under SS18 i Vargåsen som Neuville krossade rekordet på den legendariska Colin’s Crest där han flög otroliga 44 meter. Det förra rekordet sattes av Ken Block under 2011, på 37 meter. När Andreas Mikkelsen tidigare under dagen hade hoppat 41 meter trodde man att allt var klart, men Neuville laddade på allt han kunde – och satte landningen perfekt:

– Landningen var faktiskt riktigt bra, men jag fick lite problem i kurvan efteråt, där jag kanske kom in lite väl snabbt. Men det var riktigt kul och publiken verkade gilla det, säger Neuville.

Rallyt avgjordes på den sista sträckan, Värmullsåsen 2. Det stod mellan Neuville, Ogier och Mikkelsen som bara hade några sekunder emellan sig vid sträckans början. Men efter att Mikkelsen körde in i en snövall och tappade många sekunder kunde Ogier se sig som segrare, endast 6,4 sekunder före Neuville.

Hayden Paddon

Hayden Paddon har öppnat starkt i sin andra säsong med Hyundai. Femteplatsen i Rally Sweden är Paddons bästa WRC-resultat någonsin, en placering bättre än sitt tidigare WRC-bästa i Rally Australia 2014.

Kevin Abbring

För nykomlingen Kevin Abbring var Rally Sweden en viktig lärdom. Abbring, som halkade in i Rally Sweden på ett bananskal efter att Dani Sordo brutit revbenet i en cykelolycka, lyckades väl med att tackla de svåra utmaningarna som Rally Sweden bjöd på, men mycket snö och ishalka. Abbring hamnade på plats elva, klart godkänt för den unge holländaren som gjorde debut i såväl WRC som i en Hyundai i20 WRC.

För Hyundai-teamet som helhet har Rally Sweden varit mycket givande. Enorma framsteg har gjorts sedan Rally Sweden i fjol, framsteg som visar att hårt arbete och rigorösa analyser och tester verkligen lönar sig.

Näst på tur står Rally Mexiko som drar igång den 5 mars.