Jerker Axelsson i fortsatt SM-ledning trots allt

Med en ledning på nästan minuten inför den sista sträckan i helgens Östersund Winter Rally så såg det ut att Jerker Axelsson tillsammans med Mattias Andersson skulle ta sin andra raka seger i Rally-SM. Men efter några kilometer så stod det en tävlande som startat tidigare rätt över vägen och hela topp-tre trion tappade flera minuter.

Redan under fredagskvällens första sträcka så var Jerker och Mattias med i tätstriden med en andra tid efter Robin Friberg som var snabbast.

– Det var en okej start, det var svårkört med ett varierande grepp och svårt med mörkret, berättar Jerker.

Under lördagen skulle sex ytterligare sträckor köras och direkt på första sträckan för dagen lade Jerker i en högre växel och vann den med nästan 20 sekunder före Mats Jonsson.

– Det funkade riktigt bra, vi hade valt ett däck med längre dubbutstick som fungerade kanon på underlaget, berättar Jerker.

Efter ytterligare fyra raka sträckvinster för Jerker och Mattias så var ledningen uppe i hela 53,6 sekunder inför den avslutande sträckan.

– Hela dagen gick det i ett bra och snabbt tempo, vi körde faktiskt på ganska mycket säkerhet och på sista sträckan skulle vi pröva att i lite mera då den även är powerstage så det fanns viktiga extrapoäng att köra om, berättar Jerker.

Efter bara ett par kilometer in på sträckan så blev Jerker hindrade av en annan tävlande som kört av vägen och fastnat. Även tvåan Mats Jonsson och trean Robin Friberg blev stoppade.

– Totalt tappade vi över fyra minuter så segern försvann, trots att tävlingsledningen i ett första skede strök denna sträckan så att vi stod som vinnare men efter en protest blev vi åter nerflyttade, berättar en besviken Jerker.

– Detta är ju nått som kan hända på vintertävling, men jag kan nog tycka att det borde vara det sportsliga som skall gå först, avslutar Jerker.

Resultat blev en femteplats i klassen efter tidstappet.

Nästa deltävling är i mitten av maj då South Swedish Rally skall avgöras, nu med grus som underlag i trakterna runt Karlskrona.

SM-Tabell Trimmat 4wd efter två av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 26p
2. Thomas Thunström 22p
3. Mats Jonsson 20p