Tidemand dominerade i Rally of Whangarei

Pontus Tidemand kunde inte ha fått en bättre start på sitt nya äventyr i Asia-Pacific Rally Championship med ŠKODA Motorsport. I helgens International Rally of Whangarei på Nya Zeeland tog han kommandot från start och dominerade tävlingen igenom. Med 15 sträckvinster vann han storslaget i sin första deltävling i mästerskapet – segermarginalen slutade på nästan sex minuter.


Pontus
och hans co-driver Emil Axelsson kom till Nya Zeeland och Asia-Pacific Rally Championships första deltävling med målet att få maximalt med erfarenhet och att kunna säkra sina första mästerskapspoäng. Men att hålla tillbaka är inte Pontus grej – han visade vad han går för redan på fredagens shakedown där han satte den snabbaste tiden och gjorde sedan detsamma på kvällens två inledande superspecialer. Det gav dem ett litet övertag inför lördagens fullängdssträckor.

Tidemand dominerade i Rally of Whangarei

Lördagen bjöd på omväxlande väderförhållanden med både torra såväl som regnvåta vägar, vilket ställde till med problem för många ekipage. Pontus däremot var nöjd med inställningarna på sin Team MRF-drivna ŠKODA Fabia Super 2000, tacklade uppgiften med bravur och lyckades hålla sig borta från trubbel. Under dagen utökade han sin ledning från 1.3 sekunder till hela fyra minuter när rallyts tio första sträckor var avklarade.

Den sista tävlingsdagen innehöll inte bara tävlingens längsta sträcka på tre mil, utan också de snabbaste sträckorna med inslag av asfalt. Med en så pass god ledning låg söndagens största utmaning i att hålla huvudet kallt och inte slå av för mycket på tempot för att inte riskera att tappa fokus. Pontus gick även ut som första bil på vägen och fick hantera den extra prövningen i form av löst grus, en svårighet som Pontus såg som nyttig träning. När den slutliga sträckan var körd hade han radat upp 15 sträckvinster av 16 möjliga och drygat ut tidsdifferensen till konkurrenterna ytterligare. Segermarginalen landade på fem minuter och 51.8 sekunder.

Tidemand dominerade i Rally of Whangarei

– Det känns fruktansvärt bra att inleda APRC-säsongen såhär och att kunna leverera ett bra resultat för ŠKODA, säger Pontus. Även om vi har haft ledningen från start så har vi jobbat hårt på varje sträcka. De nyzeeländska vägarna är riktigt häftiga, men de är också trixiga, kräver full koncentration och det finns inte utrymme för att slappna av ens en sekund. Teamet har skött det suveränt med bil och däck och Emil har, som alltid, gjort ett perfekt jobb i kartläsarstolen. Vi har fått många nya erfarenheter och bra träning inför kommande tävlingar och jag är otroligt nöjd och glad för det vi har åstadkommit den här helgen.

Nästa tävling i FIA Asia-Pacific Rally Championship är Rally New Caledonia den 15-17 maj.

APRC International Rally of Whangarei topp 5

1. Pontus Tidemand 2:55:29.4
2. Gaurav Gill +5:51.8
3. Michael Young +5:53.8
4. Subhan Aksa +9:14.2
5. Jean-Louis Leyraud +15:43.5