Nya Subaru Levorg med chassi från WRX STI

Annons

Med chassi från sportbilsikonen Subaru WRX STI och en nyutvecklad, direktinsprutad turbo-Boxer under huven är nya Levorg inget annat än en körglad sportkombi med rymligt bagage och en design som redan fått prestigefyllt pris.

Nu kan man både äta kakan och ha den kvar. Subaru Levorg förenar det bästa av två världar. Det behöver inte vara tråkigt att köra en praktisk kombi. Det kan faktiskt vara lika inspirerande som att köra en sportbil. Ibland kan totala motsatser i förening vara en perfekt kombination.

Subaru Levorg

Storleksmässigt är Levorg snäppet större än tredje generationen Legacy och jämförbar med klassens storsäljare – Volvo V60. Bilen är praktiskt förpackad och bagageutrymmet sväljer hela 522 liter bagage.

Annons

Under huven huserar en 1,6-liters, direktinsprutad turbomotor på 170 hk och 250 Nm. Maskineriet stammar i rakt nedstigande led från den potenta 2-litersmotorn som sitter i Forester XT. Växellådan är en 6-stegad Lineartronic automatlåda som styrs med paddlar vid ratten. För att ge mer känsla vid acceleration finns även steg inprogrammerade och denna finess är tillgänglig vid 30 procent gaspådrag.

Subaru Levorg

Interiören andas sportbil med sina skålade stolar. Den D-formade ratten har adopterats från WRX STI och de blå sömmarna i klädseln är en fräsch accent.

Bakom ratten noterar man en precis och neutral styrning. Tack vare Active Torque Vectoring lyder Levorg minsta kommando och skickar nosen bestämt i den riktning ratten vrids.

Subaru Levorg

Säkerhet har alltid haft högsta prioritet för Subaru. Tidigare har man mest talat om passiv och aktiv säkerhet. Nu adderas ett tredje ben – förebyggande säkerhet. I och med lanseringen av Levorg introduceras en mängd nya säkerhetsfunktioner.

Levorg 1.6 GT-S blir först ut i Subaru-familjen att begåvas med SRVD (Subaru Rear Vehicle Detection). Systemet är radarbaserat och håller koll på den döda vinkeln. Skulle det finnas ett fordon i det körfält man avser byta till kommer en symbol att tändas i bilens sidobackspegel. Samma sensorer används till RCTA (Rear Cross Traffic Alert). Detta aktiveras när man lägger i backen. Systemet scannar av området bakom bilen och varnar för korsande trafik.

Levorg får även adaptivt helljus, som automatiskt bländar av till halvljus vid möte eller när man kommer ikapp en framförvarande bil. I paketet ingår också automatiskt avbländbar backspegel.

Som grädde på moset bjuder Levorg även panikbromsljus. Denna funktion ger högre uppmärksamhet till bakomvarande bilar genom att blinka med varningsblinkers vid kraftiga inbromsningar.

Subaru Levorg

Levorg har testats av Japanska NCAP och fått högsta betyg (40 poäng av 40 möjliga) för sin totala säkerhet. Redan kort efter lanseringen på hemmamarknaden, tilldelades bilen även ett av den japanska industrivärldens finaste designpris. Japan Industrial Design Promotion (JDP) belönade Subaru Levorg med ”Good Design Award 2014”.

Levorg blev väl mottagen av den inhemska publiken. Det tog bara sex månader innan över 30.000 bilar rullade på de japanska vägarna.

Från början var det inte tänkt att Levorg skulle säljas utanför Japans gränser, men påtryckningar från Subaru Nordic fick fabriken att tänka om. Nya Subaru Levorg lanseras i Sverige i början av oktober. Priset börjar vid 269.900 kr.

Modellnamnet har skapats ur orden: LEGACY REVOLUTION TOURING.

DATA: 
Subaru Levorg 1.6 GT
Längd: 469 cm.
Bredd: 178 cm.
Höjd: 148,5 cm.
Axelavstånd: 265 cm.
Spårvidd f/b: 153/154 cm.
Vändcirkel: 10,8 m.
Totalvikt: 2.020 kg.
Dragvikt: 1.500 kg.
Bagageutrymme min/max: 522/1.446 l.
Motor: 1,6-liters direktinsprutad Boxer-4 med turbo och intercooler.
Effekt: 170 hk @ 4.800-5.600 rpm.
Vridmoment: 250 Nm @ 1.800-4.800 rpm.
Bränsleförbrukning: 6,9 l/100 km.
Utsläpp: 159 g/km.
Toppfart: 210 km/h
0-100 km/h: 8,9 sek.
Hjul: 215/50-17.
Växellåda: Lineartronic automat med 6 steg.
Transmission: 60-40 symmetrisk 4-hjulsdrift med Active Torque Split.
Styrning: Elhydraulisk med kuggstång.
Fjädring f/b: McPherson fjäderben/multilänk med dubbla A-armar.
Bromsar: Ventilerade skivor runt om.

Annons