Tidemand stark tvåa i Finland

Annons

Pontus Tidemand körde till sig ytterligare ett toppresultat när han slutade tvåa i Rally Finland – VM-rallyt med de ökänt höga hastigheterna. Det här blir andra tävlingen i rad där ŠKODA Motorsport dominerar WRC 2 och Pontus är nöjd med att komma hem med sin tredje VM-pokal efter lika många event med Fabia R5.

– Fantastiskt för ŠKODA att säkra ett-två på pallen igen, säger en glad Pontus efter tävlingens sista sträcka. – Teamet har gjort och gör fortfarande ett strålande jobb med bilen och vi bevisar verkligen potentialen både i den och teamet i sig. Vi kommer utan tvekan att bli ännu starkare under resten av säsongen!

Efter starten på den nya stadssträckan i Jyväskylätorsdagskvällen låg Pontus och kartläsaren Emil Axelsson på en sjätte plats, dock bara två sekunder från ledningen. Redan på fredagens första sträcka klättrade de upp till andraplatsen tack vare en stark start när rallyts verkliga utmaning började. Programmet för dagen, som var tävlingens längsta, innehöll 9 sträckor på totalt 157 km – utan serviceuppehåll under dagen. En mindre incident på förmiddagen, där Pontus kom lite för brett i en sväng och gjorde ett besök i diket, kostade tid och blev en påminnelse om vikten av att undvika risker för att ta sig i mål i slutet av dagen. Med en lätt skamfilad bil och mer än halva dagen kvar, såg Pontus till att få en felfri eftermiddag och lyckades samtidigt köra in tillräckligt för att ta tillbaka andraplatsen.

Vid lördagens start hade Pontus en minut till teamkompisen Esapekka Lappi i ledning och tack vare farten hos de båda ŠKODA-bilarna i toppen, ökade även avståndet till trean Stéphane Lefebvre under dagen till över en och en halv minut. Även om de relativt stora tidsglappen minskade spänningsfaktorn i toppstriden, gjorde de knappast uppgiften lättare. Att visa konkurrenskraftig fart på samma gång som du bevakar din placering utan att ta onödiga risker är en utmaning även för de bästa. Pontus såg till helheten och trots att han satte riktigt imponerande tider och tog flera sträckvinster, var fokus i första hand på att nå den slutliga mållinjen på söndagen med ännu ett gott resultat säkrat.

Annons

Genom att fortsätta att hålla huvudet kallt gick allt enligt planerna även på den sista tävlingsdagens två sträckor och Pontus landade sin tredje pallplats i Rally Finland – de två tidigare var i Junior-VM 2012 och 2013 i en betydligt mindre kraftfull bil.
– De här vägarna har varit helt otroligt roliga att köra och det finns egentligen ingen gräns för exakt hur hög hastighet man kan få upp, det är bara förnuftet som sätter ett stopp, skrattar Pontus. Vi hade en tajt fight om sträckvinster med Esapekka igår och det var kul att se hur nära våra resultat var, trots att ingen av oss gick på 100%. Men jag är riktigt nöjd med min och Emils prestation i helgen, särskilt som det här var mitt första Rally Finland med en så här snabb bil, vilket var en helt annan upplevelse!

Tidemand stark tvåa i Finland
Om knappt en vecka åker Pontus och Emil till Malaysia för att börja förberedelserna inför nästa deltävling i Asia-Pacific Rally Championship. Det handlar om Malaysian Rally och det avgörs mellan den 14 och 16 augusti.

Rally Finland WRC 2 topp 5
1. Esapekka Lappi (FIN) 2:40:15.0
2. Pontus Tidemand (SWE) +1:41.0
3. Stéphane Lefebvre (FRA) +3:31.5
4. Yuiry Protasov (UKR) +4:58.3
5. Scott Pedder (AUS) +6:45.6

Annons