Ny co-driver för Pontus Tidemand

Annons

Med en strålande debutsäsong för SKODA Motorsport i bagaget, laddar Pontus Tidemand vidare mot 2016. Han fortsätter det framgångsrika samarbetet med fabriksteamet och tillsammans lägger de fokus på VM. Planeringen är i full gång och inför de kommande utmaningarna får Pontus nytt sällskap i kartläsarstolen där Jonas Andersson nu tar plats.

Den 24-årige rallytalangen Pontus Tidemand har minst sagt haft ett framgångsrikt 2015. Tillsammans med kartläsaren Emil Axelsson har han radat upp succé efter succé och tagit enorma kliv framåt i sin utveckling. I sina 11 tävlingar i två mästerskap för SKODA har det blivit 10 pallplaceringar, varav sex segrar, och året toppades av att de under hösten kröntes till mästare i Asia-Pacific Rally Championship.

En VM-satsning med SKODA i WRC 2 väntar 2016 och i samma veva gör Pontus ett kartläsarbyte. Emil har fått nya uppdrag och ersätts av den VM-rutinerade Jonas Andersson, som precis som Pontus är värmlänning.

– Emil och jag har haft ett kanonår och hans kunskap har varit en viktig faktor i den framgång vi haft så givetvis är det tråkigt att det slutar här. Samtidigt är jag väldigt glad över att Jonas med sin stora erfarenhet intar högerstolen och jag ser fram emot vårt samarbete. Jag önskar Emil allt gott i framtiden, säger Pontus.

Annons

Även Emil Axelsson är nöjd med det gångna året och spänd inför nästa kliv i karriären.

– Det har varit ett fantastiskt år där vi levererat över förväntan. Det är nu dags för nästa steg i vår utveckling och därför lämnar jag plats åt en ny kartläsare. Jag vill tacka alla inblandade och önskar ett stort lycka till under 2016, säger han.

Jonas Andersson är knappast ett obekant namn i rallyvärlden. 2002 började han som co-driver åt P-G Andersson i SM och NM – NM vann de samma år och SM-guld tog de året efter. 2004 debuterade de i Junior-VM, vilket de vann två gånger, och de hann även skaffa sig ytterligare erfarenhet från VM innan de avslutade sitt samarbete 2008. Året därefter slog sig Jonas ihop med norrmannen Mads Østberg och förutom att tillsammans ta två NM-guld, har de skördat stora framgångar i Rally-VM under de senaste åren. Med gedigen erfarenhet i ryggen, blickar Jonas nu fram emot ett nytt kapitel i sin karriär.

– Jag behövde nya utmaningar och när platsen hos Pontus blev ledig så passade det perfekt. Nu gläder jag mig till att hoppa in i bilen och börja jobbet med Pontus och EVEN Management. Jag har känt Pontus i många år och ser det som en fördel när det kommer till att snabbt hitta rätt teamwork. Vi kommer självklart att gå för guld 2016, jag ser oss tveklöst som starka kandidater så det här ska bli kul, säger Jonas.

Annons