Stjärnspäckat startfält i RallyX On Ice-premiären i Piteå

RallyX On Ice får en flygande inledning med fullt startfält i premiärtävlingen i Piteå den 31 januari. Reinis Nitiss, Patrik Sandell, Kevin Eriksson, Thomas Bryntesson, Niclas Grönholm och Oliver Eriksson är några av förarna i den stjärnspäckade anmälningslistan i Supercar Lites-klassen.

RallyX On Ice väckte stor uppmärksamhet när två tävlingar genomfördes förra vintern. Att se delar av den svenska och internationella rallycrosseliten fightas på snö och is blev en succé både i Höljes och i Karlstad.

– Intresset för vår vinterserie var stort redan i fjol, men i år är det verkligen på topp. Utöver de som fått de 15 ordinarie platserna i Piteå har vi förare som står i kö för att få vara med och köra, säger Jonas Lundin, vd STCC AB.

Premiären i RallyX On Ice 2016 avgörs 31 januari och ingår i populära och SVT-sända SM-veckan i Piteå. Tävlingen avgörs på Piteå Motorstadion med Piteå MS som arrangör och man slåss om SM-guldet i Vintersprint i rallycross.

Upplägget är det samma som under sommarens tävlingar i RallyX – tre kvalomgångar, två semifinaler och final.

I det 15 man starka startfältet återfinns en rad mycket meriterade och intressanta förare. Patrik Sandell, som till vardags tävlar i Global Rallycross Championship, GRC, i USA, gör debut i de här sammanhangen. Han kommer till start i en bil från 2014 års teamvärldsmästare, svenska Olsbergs MSE. För Olsberg kommer även bröderna Kevin och Oliver Eriksson att köra. Kevin vann RallyX i Supercar-klassen 2015 och i USA erövrade lillebror Oliver Lites-titeln i GRC.

I en fjärde Ford från Olsbergs MSE kommer publiken att få stifta bekantskap med Tejas Hirani, en 17-årig kenyan som tidigare i år med semifinalframgång körde de tre avslutande deltävlingarna i RX Lites Cup, supportklass i VM.

I RX Lites Cup gjorde Thomas Bryntesson succé med fyra segrar och en slutgiltig tredjeplats. Bryntesson, som bor i Sverige men som tävlar på norsk licens, avslutade dessutom säsongen med att VM-debutera i huvudklassen Supercar.

VM-meriter har även Reinis Nitiss från Lettland med sig till Piteå. I fjol blev han bronsmedaljör i förarmästerskapet och i år styrde han sin Ford Fiesta till pallen i två VM-deltävlingar. Nitiss är också känd för den svenska publiken för tidigare inhopp i såväl RallyX On Ice som RallyX.

Joachim Hvaal, Thomas Holmen och Niclas Grönholm är andra förare som med framgång tävlat på svensk mark tidigare. Finländaren Grönholm körde de två inledande deltävlingarna i Supercar i RallyX i våras och de båda norrmännen var synliga i samma mästerskap men i Supercar Lites.

Anmälningslistan till Piteå innehåller även SMK Edas Simon Olofsson, femma i RX Lites Cup 2015 och SM-femman i Supercar Lites, William Nilsson.

RallyX On Ice-kalendern har justerats något sedan den offentliggjordes för en tid sedan. Deltävlingen i Trysil har nytt datum (19 februari) vilket fått till följd att sista stoppet på RallyX On Ice-turnén, Åre, flyttats från 4 till 11 mars.

Premiären i Piteå och den andra deltävlingen i Sälen avgörs på sina ursprungliga datum: 31 januari och 26 februari.

– Det är det norska sportlovet som gjort att vi fått göra vissa datumkorrigeringar i kalendern, berättar Jonas Lundin, som kan avslöja att man efter rekognosering nu bestämt exakt var tävlingarna kommer att köras i Sälen och Trysil.

– I Sälen kommer vi att ploga upp en bana nedanför Väggen i Hundfjället och i Trysil ska tävlingen avgöras på de stora parkeringsytorna vid Trysil Turistcenter. När det gäller Åre tittar vi fortfarande på flera alternativ, säger han.

Kalender RallyX On Ice 2016

31 januari: Piteå (SM-veckan)

26 februari: Sälen

4 mars: Trysil, Norge

11 mars: Åre