Reportage: East Sweden Rally 9 september 2016

Annons:

Det var åter dags för Linköping och East Sweden rallyt att leverera ett lika gott rally som man gjorde 2015. Enligt förare och publik blev det ett händelserikt rally som få kommer att glömma, om än lite dåligt med deltagare som fyllde startlistan.

Här följer bilder, ögonblick och kommentarer signerat Pierre Skytt.

160910_esr_001

En som alltid dyker upp, och dessutom denna gång fick en bruten tävling, var Mats Jonsson Forshaga. Mats som aldrig gör några missar som är värda att skriva hem om, men denna gång fick trasig styrväxel och ett trasigt oljetråg. Trist då han jagade silverpengen men som nu ser ut att får nöja sig med bronset istället.

160910_esr_002

Annons:

2015 hade vi mer folk på inledande sträckan. Denna gång splittrades folket mellan Stångebroparken och Torget där starten skedde.

160910_esr_003

Med Domkyrkan i bakgrunden släpptes kopplingen upp och rallyt var igång på riktigt, även om förarna inte är helt övertygade om denna cykelbane-slinga.

160910_esr_004

Eskilstuna MKs Johan Rudengren gjorde ett inhopp i år, och med goda resultat i mindre tävlingar runt om i mellansverige bådade formen gott för Johan och Christer Johansson i deras Skoda Fabia. Bra tider levererades tävlingen igenom men tyvärr fick Johan inte bara en utan två tjuvstarter på sig och 70 sekunder i strafftid som gjorde att han hoppade ner till en fjärde plats i totalen när resultaten räknats samman. Det var launch-systemet som spökade lite på WRC-Skodan.

160910_esr_005

Mer Eskilstuna och Robert Eriksson i sin Clio R3. Robert blev tillsammans med Tobias Steen från Gotland femma i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.

160910_esr_006

Stefan Hanhela från Eskilstuna MK med Stefan Packalen i högerstolen slutade på en fjärde plats i samma klass.

160910_esr_007

Trea blev Johan Svensson från Valdemarsvik i sin Volvo 240 tillsammans med Terje Plomén

160910_esr_008

Tvåan från Hässleholms MK, Johan Green, i sin VW Golf laddade på ett bra sätt utan några större kriser vad jag kunde utläsa. Tempot har ökat för Johan den senaste tiden och ser ut att bli en att räkna med i den trimmade tvåhjulsdrivna klassen.

160910_esr_009

Kristian Johansson som vilt jagade Tobias Söderqvist rallyt igenom fick syn på Tobias med bilen upphissad, och Kristian laddade in i mål som segrare och där med håller liv i mästerskapet ända till finalen i Uppsala.

160910_esr_010

Trean i den trimmade fyrhjulsklassen blev Fjugestas Mattias Jirvelius tillsammans med Co-drivern Henrik Appelskog i sin Ford Fiesta R5. Placeringen som Jirvelius fick lite grann till skänks från Eskilstunas Johan Rudengren som låg trea och fick 70 sekunder i strafftid. Tvåa blev Thomas Thunström från Fredriksberg i sin Citroen R5.

160910_esr_011

En kille som verkade glad över den fina fart som hans Skoda Fabia S2000 levererat under året var Niklas Hägg som har haft lite stolpe ut i år, men verkade positiv inför kommande säsong. Nu får tyvärr Niklas lite för mycket tid i garaget efter en knölig tur i det gröna med sin Skoda. Vi hoppas på att bilen snart är på hjulen igen för att få se Niklas och co-drivern Christer Carlsson.

160910_esr_012

Segraren som verkligen ville klå Mats Jonsson denna helg. Trollhättans Jerker Axelsson tillsammans med Mattias Andersson från Säffle i sin Subaru Impreza WRC lyckades och ser ut att bli silvermedaljör 2016.

160910_esr_013

Suveräne Jacob Jansson från Kopparberg i sin Ford Fiesta R2 körde som om det inte fanns någon morgondag och lyckades vinna och vara snabbare i totalen än Pelle Wilén i sin trimmade bil. Imponerande kört av Jacob och co-driver Malin Strömberg.

160910_esr_014

Torsbys eller Östmarks Dennis Rådström i sin Ford Fiesta ST som har farten i sig och har inte långt kvar till absoluta topptiderna i klassen. Blev femma i klassen med co-driver Filip Wernefur.

160910_esr_015

Pelle Wilén blev klar svensk mästare i den trimmade juniorklassen med sin Toyota Corolla med Martin Holmdahl i högerstolen. Pelle har åter visat på beslutsamhet och mogen körning som säkerligen kommer att visa sig bära frukt även i framtiden. Till Uppsala och SM-finalen låter duon Corollan vila i garaget och i stället kommer de till start i en 4wd Mitsubishi, läs mer här.

160910_esr_016

Full fart vid ”lagårn”. Publiken hade letat sig ut i skogen i skymningen.

160910_esr_017

Service och Stångebroparken där SS1 gick av stapeln. Här syns också Joacim Carlström i sin Mitsubishi som verkade ha läget under kontroll men tvingades bryta denna helg.

160910_esr_018

Tvåan i den otrimmade klassen, Wäxjös Erik Telehagen i sin Peugeot R2. Mycket snabb och säker körning från Erik med co-driver Björn Jonasson.

160910_esr_019

Linköping by night. När rallybilarna tystnat tar sorlet från stadens fredagsfestande över och restaurangerna föder oss som stått och tuggat damm i skogen. Linköping bjöd på en fin tävling även detta år. Det blev ett händelserikt rally med till exempel oväntade avåkningar som resulterade i brutna resultat.

Men som Jerker Axelsson sa i rallyradion. -Vi måste hitta på något för Rally SM. Vi kan inte köra ett SM med så få deltagare som det gör i dag.

Undertecknad kan bara hålla med, och tycker att rallysporten är värd mer än så här. Ta Svenska rallycupen som exempel, den lockar 180 bilar till Kolsva på 5 mil SS. Man kanske ska dra ner lite och satsa på en-dagars tävlingar. För sanningen är väl ändå att man hinner igenom 10 mil SS på en dag eller hur? Det är i alla fall min personliga uppfattning.

/Pierre Skytt

Annonser: