Tredje och fjärdeplats för Audi i Le Mans 24h

Inför 263.500 åskådare tog Audi hem en tredje och en fjärdeplats vid 24-timmars Le Mans och kunde därmed säkra ännu en pallplats i den franska långloppsklassiker.

I ett dramatiskt race, som avgjordes först under det sista varvet, kunde Grassi/Duval/Jarvis i sista sekunden köra in på en tredjeplats i sin Audi R18 #8, följd av Audi R18 #7 på fjärde plats. Audi tog därmed den 18 pallplaceringen på lika många starter sedan debuten i Le Mans 1999, men lyckades alltså inte hämta hem den 14:e segern.

– Tyvärr var det ingen av våra bilar som körde hela distansen utan problem, kommenterade Audis motorsporchef Dr. Wolfgang Ullrich. Den här helgen visade varför Le Mans anses vara det tuffaste långloppsracet i världen. Jag är stolt att teamet, trots svårigheterna med båda bilarna, lyckades ta dem i mål. Men det är naturligtvis inte det resultatet vi hoppades på. Gratulationerna går till Porsche för andra segern i rad.

Kraftigt regn gjorde att starten kördes bakom säkerhetsbilen för första gången i Le Mans historia. Efter att fältet släpptes fritt tog det bara några få varv för André Lotterer att ta sig från plats fem till en ledarposition. Men Audi R18 #7 missade sina möjligheter till en seger redan efter en dryg timme när ledande Lotter tvingades in i depå för turbobyte.

Förhoppningarna vändes därefter till den andra bilen, Audi R18 #8, som trots flera incidenter höll kontakten med täten under natten och låg mindre än två varv efter under söndagsförmiddagen. Med fyra timmar kvar gjorde en krånglande bromsskiva att avståndet ökade till tolv varv. Trots detta kunde Audi få båda de nya bilarna i mål och hämta värdefulla poäng i långloppmästerskapen (WEC), som forsätter med 6-timmarsloppet på Nürburgring den 24:e juli.

160619-audi-le-mans-2

Resultat 24-timmars Le Mans:
1. Dumas/Jani/Lieb (Porsche) – 384 varv
2. Conway/Kobayashi/Sarrazin (Toyota) – 3 varv
3. di Grassi/Duval/Jarvis (Audi R18) – 12 varv
4. Fässler/Lotterer/Tréluyer (Audi R18) – 17 varv