Pontus Tidemand om WRC-styrningen i Monte och Rally Sweden

28-årige Pontus Tidemand kommer med M-Sport till start i WRC-klassen i säsongspremiären av Rally-VM 2019, Rallye Monte-Carlo för att sedan ta sig an Rally Sweden på hemmaplan.

Efter fyra framgångsrika år med SKODA Motorsport valde han att inte förnya kontraktet. Tidigare i veckan stod det även klart att han lämnar sitt management sedan sju år tillbaka. Tillsammans har de genom åren åstadkommit ett bagage innehållande hela tre internationella mästartitlar: Junior World Rally Champion, Asia-Pacific Rally Champion och WRC 2 Champion.

– Jag vill till varje pris nå min dröm om att en dag bli världsmästare och det innebär att jag måste våga släppa tryggheten och satsa allt för att ta chanserna att komma framåt, säger Pontus.

Och möjligheten, den dök upp hos brittiska M-Sport där teamchefen Malcolm Wilson nu ger Pontus chansen att starta 2019 års WRC-säsong i deras Ford Fiesta WRC i Rallye Monte-Carlo och i hemmatävlingen Rally Sweden.

– Vi har kommit fram till en riktigt bra lösning och jag är så tacksam att Malcolm ger mig den här möjligheten. I Monte-Carlo ligger fokus på erfarenheten, att känna in bilen och bekanta mig med teamet innan Rally Sweden, där jag verkligen vill vara med i matchen med bästa tänkbara förutsättningar, berättar Pontus.

Att ratta en Ford är inget nytt för Pontus, redan 2011 vann han, som den yngste genom tiderna, Rally-SM med en Ford Fiesta S2000 och 2013 gjorde han WRC-debut i en Ford Fiesta WRC och vann också Junior-VM med en Fiesta R2. Året därpå deltog han i utvalda SM- och VM-deltävlingar med både WRC-Fiestan och R5-modellen för just M-Sport och vann bland annat WRC 2-klassen i Tyskland.

– Mina tidigare erfarenheter av team och bil är otroligt bra och det känns ändå positivt att ha med mig resultat från förr, även om det hänt mycket på utvecklingsfronten sen dess. M-Sport är professionella ända ut i fingerspetsarna och jag vet att de kommer ge mig alla redskap för att kunna prestera mitt bästa, förklarar Pontus och fortsätter:

– Jag är väldigt glad att få ratta en WRC-bil igen och framförallt att det här gick i lås med Malcolm och mina lokala partners i ryggen. Det har varit ett stort mål för mig och vad vi lagt allt krut på sedan årets sista tävling. Nu känner jag mig mer än redo att axla nya utmaningar, avslutar han med ett leende som lovar att han tänker ge allt han har under det kommande året.

Rallye Monte-Carlo avgörs den 24-27 januari med Rally Sweden knappt en månad senare, den 14-17 februari