Esapekka Lappi klar för M-Sport i WRC 2020

Det blev som ryktena sa, att Esapekka Lappi kör Ford i Rally-VM under 2020. Under torsdagen blev det officiellt att den finska stjärnan skrivit på för M-Sport och bildar nu en blåvit duo tillsammans med Teemu Suninen.

Efter att Citroën deklarerade i slutet på förra året att de skulle lägga ner sin VM-satsning blev både Sébastien Ogier och Esapekka Lappi utan styrningar. För ett tag. Medans den sex-faldige världsmästaren Ogier skrev på för Toyota ganska omgående, så såg det ett tag ut som om tåget hade gått för Lappi. Men i och med att Evans överraskande lämnade M-Sport för Toyota blev det helt plötsligt en plats ledigt i Ford-teamet.

Och den är nu vikt åt Esapekka Lappi och hans co-driver Janne Ferm. Tillsammans med Temu Sunninen bildar han den första helfinska förarduon i Ford sedan 2011. En blick i backspegeln visar att under åren 2006-2008 körde Mikko Hirvonen och Marcus Grönholm varsin Ford medans 2009 till 2011 så var det Mikko tillsammans med Jari-Matti Latvala som ledde teamet till framgångar. Under de blåvita åren tog teamet bland annat 2 mästerskapstitlar, 31 segrar, 99 pallplatser and 592 sträcksegrar.

– Jag ser verkligen fram emot det här nya äventyret och det ska bli spännande att se vad vi kan uppnå. M-Sport Ford har en verklig passion för rally och det fanns många duktiga förare lediga för att ta den här styrningen, så jag är väldigt glad att de litar på oss och ger mig själv och Janne en möjlighet att visa vad vi kan göra 2020, säger Esapekka.

Lappi har kört Ford med framgång tidigare, i det finska mästerskapet så flög han fram och körde hem alla deltävlingar under 2012 i en Ford Fiesta S2000. Nu åtta år senare får han chansen i WRC-bil för M-Sport.

Malcom Wilson, Managing Director i M-Sport kommenterar 2020 års föraruppsättning.

– Vi kommer tillbaka till våra rötter på fler sätt än i år – vi kommer till start med ett ungt team och välkomnar två uppsättningar finländare tillbaka till familjen. Vi hade några fantastiska resultat med Marcus, Mikko och Jari-Matti, och nu ser jag fram emot att se hur nästa generation av ”Flying finns” utvecklas.

– Men vår kärnfilosofi har alltid varit främjande och utveckling av unga talanger, och i Esapekka, Teemu och Gus har vi tre begåvade ungdomar som alla kan leverera starka resultat. Teamet må vara ungt, men de har erfarenhet och ambition att gå långt – och jag är angelägen om att se vad de kan uppnå 2020, avslutar Malcom.

Lappi och Ferm har redan visat att de kan leverera i Rally-VM, med bland annat segern i Rally Finland 2017 och ytterligare sju pallplatser under åren hos Toyota och Citroën.

– Vi börjar testa den här veckan, och jag ser verkligen fram emot att lära mig Fiestan. Förra gången jag körde en Ford hade vi mycket framgångar och det skulle vara fantastiskt att se det fortsätta i år. Jag kan knappt vänta med att få komma igång och hoppas att vi kan visa på starka resultat, avslutar Esapekka.