Racerapport Rally Vännäs: Fredrik Karlander

Fredrik Karlander och Victor Svensson låg på en sjunde plats i Otrimmat 2wd efter fem specialsträckor i Rally Vännäs när oturen slog till på den sjätte sträckan. Här en racerapport från Peugeot-duon.

Här kommer en racerapport signerat Fredrik Karlander tävlandes för Toarps MK, och Team Ramudden som körde i Teammästerskapet.

”- Vi inleder tävlingen bra på fredagskvällens publiksträckor och går till nattvila endast 10 sekunder till toppen.

SS3, lördagens första sträcka är av svår och lurig karaktär. Vi gör en okej sträcka där och kommer in i körningen för dagen.

SS4 är av betydligt snabbare karaktär. Vi får där ganska tidigt den där sköna känslan i bilen man eftersträvar. Kommer in i bubblan kort sagt. Några små missar men inget stort och därmed gör vi en bra tid och börjar känna att vi är med i matchen.

SS5 är en betydligt kortare sträcka på cirka 5 kilometer blandad snabb och krokig karaktär. Även här gör vi en bra sträcka och konstaterar att med bibehållet tempo och känsla fortsättningen av dagen så kommer det här bli riktigt bra.

SS6 en liten kort sträcka med endast ett kort parti som sträcker ut och därefter en väldigt krokig karaktär runt i ett litet skogsområde är olyckan framme tyvärr. En liten miss i kommunikationen gör att vi kommer alldeles för fort in i en vänster 1 efter ett högfartsparti. Vi blir passagerare rakt ut i en rejäl snövall och ingen publik finns på platsen. Bilen fastnar så pass hårt att vi sliter som djur i cirka 30 minuter innan vi får loss den och kan ta oss i mål. På grund av att vi lägger så pass lång tid där i vallen överskrider vi en maxtid och blir därmed uteslutna ur tävlingen. Det som såg så bra ut blev i ögonblicket av en sekund till fiasko.

Tyvärr är det nackdelen med rally att marginalen mellan succé och fiasko är väldigt liten och det sker över en sekund. Besvikelsen blir total och luften går ur. Men efter att fått lite distans till det hela och analyserar både misstaget och tävlingen så ser vi positivt på alltihop.

Vi har lärt av misstaget och vi kan konstatera innan på morgonen sätter vi fantastiskt fina tider och är på allvar med och slåss i klassen vilket är ett skönt kvitto att få. Vi kommer med hjälp av reglerna att välja bort denna tävling. Och vi kommer till grussäsongen med vetskap om att både vi och bilen räcker till.

Nästa tävling i SM är i Älmhult i Maj månad och körs därmed på vårt favoritunderlag grus. Då ska vi fightas igen.

En tuff start alltså på årets Rally-SM för Fredrik och Victor. Men de kunde ändå glädja sig åt teamkompisarna som plockade viktiga poäng i Teammästerskapet.

– Men något som också är roligt och positivt med helgen är att våra båda teamkamrater Pontus och Viktor lyckas bra, berättar Fredrik då Pontus Lönnström vinner sin klass och Viktor Karlssin slutar som sexa och därmed placerar sig Team Ramudden Motorsport på en femte plats i Teammästerskapet efter premiären.