Oliver Solberg imponerade i Rally Italia Sardegna

19-årige Oliver Solberg stod för ännu en imponerande insats i en VM-deltävling. I Rally Italia Sardegna var han en olycklig dikesvisit från vad som kunde blivit klasseger och topp-10 totalt.

I sin sjätte VM-deltävling slog unge Oliver Solberg till direkt på den första sträckan i den italienska VM-deltävlingen Rally Italia Sardegna. Med en sjundeplats totalt i sin WRC3-Skoda på den svåra inledande sträckan bland alla WRC-bilar och rutinerade WRC2/WRC3-förare visade Oliver framfötterna direkt.

Åtta sträckor in på rallyt låg Oliver och hans co-driver Aaron Johnston på en stabil tionde plats totalt och var snabbaste R5 i hela tävlingen. En punktering på SS9 gjorde att duon föll ner till en elfteplats.

Men sen följde det upp det platta däcket med att vara de åtta och sen sjua totalt på de efterföljande sträckorna. Sen kom det näsliga misstaget på SS10. En enklare avåkning som förpassade Skodan vid sidan av vägen. Skadorna på bilen var inte stora men de kunde inte komma upp på vägen.

Söndagens etapp bestod av stabila insatser med en imponerande total nionde tid på den avslutande Power Stage. De blev till slut 18 bil i mål.

– Naturligtvis är jag besviken när jag tänker tillbaka på resultatet vi kunde ha gjort här, berättar Oliver efter tävlingen.

– Om jag hade bromsat en sekund tidigare hade vi varit åttonde totalt med ytterligare en WRC3-seger. Men det är ingen mening att tänka så. Vi kom hit till Sardinien för första gången för att lära oss vägarna och för att få erfarenhet av tävlingen och underlaget. Jag har aldrig kört på så här tuffa vägar förut och det är verkligen ett annat sätt att köra jämfört med Estland (där Oliver vann sin WRC3-klassen och slutade nia totalt).

– Den första sträckan var riktigt cool. Det var en stor, stor utmaning: så smal, så teknisk, krånglig och med lera på platser där fästet varierade kraftigt. Jag var riktigt nöjd med den här. Ibland är det svårt att hitta ett flöde och rytm på såna här sträckor, men jag gjorde det, fortsätter Oliver.

– Efter det hade vi några små incidenter, en snurr, sedan några små problem och sedan punkteringen på lördagen. Det är frustrerande, vi kom precis tillbaka till ledningen när jag bromsade bara en sekund för sent och åkte av.

– Ärligt talat, jag trodde att vi bara skulle tappa några sekunder, lägga i backen och fortsätta. Jag kunde inte tro det när det hela var över. Så hårt. Men ok, det här är sporten ibland.

– Söndagens etapp var mest för att lära mig vägarna och en upplevelse att få köra dessa sträckor. De vid stranden var otroliga. Det här är sträckorna jag tittade på i så många år på tv:n. Att vara här och göra detta är speciellt – men de var så knepiga och så smala!

– Sammantaget är detta positivt. Vi kom hit för att lära oss och jag tror att vi lärde oss snabbt, avslutar Oliver.