Mattias Ekström återvänder till Rally-VM och kör Arctic Rally Finland

Annons

Mattias Ekström ställer upp i VM-deltävlingen Arctic Rally Finland sista helgen i februari. I högerstolen finns tidigare Juniorvärldsmästaren Emil Bergkvist.

Det blir mer blågult i startlistan i den finska VM-deltävlingen Arctic Rally Finland, en tävling som ersätter inställda Rally Sweden som årets andra deltävling i Rally-VM.

Mattias Ekström kommer till start tillsammans med Emil Bergkvist i högerstolen för att köra i WRC3 i teamets Škoda Fabia Evo Rally2, som servas av EKS och JC Raceteknik. Duon körde tillsammans i Dakar-rallyt, men nu blir det raka motsatsen, snö, is och minusgrader.

– Rally har varit en livslång passion för mig och att köra Arctic Rally Finland är en punkt på min bucket-list som jag nu kan bocka av. 2021 har jag dedikerat till Extreme Eserien, som kräver väldigt varierad kunskap och förmågan att köra på olika underlag, berättar dubble DTM-mästaren och rallycrossmästaren Mattias Ekström.

Annons

– Arctic Rally Finland är ett perfekt event för mig för att hålla mig i form. Att köra hundratals kilometer på is och snö, och även återuppleva min passion för rally.

– Att komma från Dakarrallyt i den Saudiarabiska öknen till vinterklimat i norra Finland är den största kontrasten någon kan föreställa sig. VM-rallyt blir det första stoppet på min Arctic Adventure road-trip. Det kommer helt klart att bli väldigt kul. De som känner mig vet att jag gillar att vinna och planen är att bjuda de ordinarie förarna i klassen på en fight, även om jag vet att de har mycket mer erfarenheter av just rally. Vi kommer inleda med ett par dagars test innan tävlingen och lovar att förse alla fans med bakom kulisserna-material via sociala medier, avslutar Mattias.

Bortsett från sina stora framgångar inom rallycross och banracing har Mattias Ekström även en lång historia av rally i bagaget. Under Svenska Rallyt 1999 debuterade Ekström i VM med en Grupp-N Mitsubishi. 2004 vann han de två deltävlingarna han körde det året: Sverige och Catalunya. 2005 och 2006 anslöt Ekström sig till Škoda och körde en WRC-bil under utvalda deltävlingar – han visade även då tempo bakom ratten.

Emil Bergkvist, juniorvärldsmästare i Rally, och som nu åker med som co-driver berättar.
– Att återvända till WRC är en härlig känsla, men jämfört med tidigare kommer jag ha en helt annan roll. Jag känner mig exalterad och vet att det kommer bli en stor utmaning. Jag har jobbat med Mattias ett tag nu, förhoppningsvis kan jag leverera som kartläsare och kanske även komma med några bra tips.

Joel Christoffersson, teamchef JC Raceteknik, avslutar.
– Vi hade en väldigt lyckad säsong i fjol tillsammans med Mattias, som gav både team-guld och VM-silver. Så det känns jättekul att även kunna göra det här och vi är glada över att kunna starta igång säsongen redan nu.

– Senast vi gjorde ett rally var tillsammans med Mattias under Rally Legends 2019. Då var det mer en rolig grej för oss alla, men nu är vi tillbaka för att tävla på riktigt. Mattias är en rutinerad förare och vi kommer göra allt för att kämpa om en pallplats. Jag vet att vårt team har erfarenheten och kunskapen att göra det, så jag ser verkligen fram emot tävlingen.

– Tyvärr körs inte rallyt i Värmlandsskogarna i år, men vi hoppas såklart att det kommer tillbaka hit 2022, avslutar Joel Christoffersson.

Annons