Tom Kristensson klar för WRC2 med M-Sport

Annons

Nu är det klart – efter månader av hårt arbete att Tom Kristensson kommer att köra i VM i klassen WRC2 för engelska M-Sport Ford World Rally Team med en Ford Fiesta Rally2 bil.

– Jag är väldigt glad och tacksam för att M-Sport ger mig möjligheten att tävla för teamet i WRC2, säger Tom som tillsammans med sin co-driver David Arhusiander gör debut redan i den kommande VM-deltävlingen WRC Croatia Rally den 22-25 april.

Det var i slutet på februari som vi hörde från Tom och teamet senast när de berättade att de var nära att sy ihop en styrning för 2021 års VM-säsong. Men mycket måste falla på plats och även finansieras. Men nu är det klart – och det blir ett blågult tillskott i Rally-VM utöver Oliver Solberg.

Sex deltävlingar står på programmet, och det kan bli en sjunde i Japan som är den stora VM-finalen.

Annons

– Det är fantastiskt att välkomna Tom till teamet och vi ser fram emot att se hur han utvecklas under året. Vi tittar ständigt på FIA Junior WRC-fältet för att se vem som imponerar, och Tom imponerade från sin allra första säsong, med seger i sitt debutrally, berättar Richard Millener, teamchef för M-Sport.

– Han har visat högt tempo på alla underlag, med vinster på snö, grus och asfalt och vi är angelägna om att se honom utvecklas ytterligare. Detta blir hans första säsong med Ford Fiesta Rally2, och det kommer att bli mycket att lära sig, när han tar de första stegen med en fyrhjulsdriven tävlingsbil.

Fina ord från teamchefen om Toms framfart på den internationella rallyscenen. Och det slutar inte där, även M-Sports högste chef Malcolm Wilson har fina ord om Tom.

– I nästan två decennier har vi ägnat oss åt att skapa en effektiv ”Ladder of Opportunity” genom vilken några av världens mest talangfulla ungdomar kan utvecklas till de högsta nivåerna av tävlande. Under de senaste åren har FIA Junior World Rally Championship varit en integrerad del av detta, och jag ser fram emot att se hur Tom utvecklas, som den senaste föraren som har kommit härifrån, berättar Malcolm och fortsätter.

– Under de senaste två åren har han haft en fantastisk utveckling med Maciej Woda och hans team på M-Sport Polen. Nu är det dags för honom att ta nästa steg, tillsammans med Richard Millener och vårt tekniska team, upp till den högsta nivån i rallyvärlden. Som fullvärdig medlem i teamet kommer han att ha tillgång till samma information som våra andra förare, lära sig att använda informationen, och utveckla sina kunskaper tillsammans med vårt erfarna team av ingenjörer, avslutar Malcolm Wilson, högste chef på M-Sport.

Tom och David går alltså direkt in i WRC2-klassen där team uppbackade av fabrikanter eller fristående team som är godkända av Internationella Bilsportförbundet, FIA, tävlar. Tuffaste möjliga motstånd väntar alltså. Förutom landsmannen Oliver Solberg även de före detta WRC-förarna Andreas Mikkelsen och Esapekka Lappi som båda vill visa att de är värda en comeback i den högre WRC-klassen igen.

– Det har varit tuffa månader med hårt arbete efter segern i JWRC i början av december, men min plan har hela tiden varit att köra i WRC, därför känns det oerhört skönt att nu kommit så långt, säger en nöjd och mycket glad Tom.

– Framför allt att få ihop en budget för de sju deltävlingar som jag planerar att köra, möten och kontakter med olika företag och personer. Även alla andra praktiska saker runt omkring har gjort att det ibland varit kaos i huvudet..

– Jag är otroligt tacksam mot mina partners som tror på mig, en förstående arbetsgivare, och personer omkring mig, som gör det möjligt att få leva i min dröm.

– Eftersom jag inte har tävlat i en fyrhjulsdriven bil tidigare, så blir det första att få en känsla för det och även hitta vilka inställningar passar bäst för min körstil, avslutar Tom, eftersom det går att göra betydligt mer olika inställningar än på den Ford Fiesta Rally4 som jag körde i JWRC.

Planen för säsongen 2021 är förutom Kroatien deltävlingarna i Portugal, Estland, Finland, Belgien, Spanien och eventuellt Japan.

En riktigt rolig nyhet och vi börjar räkna ner dagarna på allvar till den kroatiska VM-deltävlingen redan nu.

 

Annons