Stefan Sollenfelt vinnare av Suzuki 1300 RallyCup!

Stefan Sollenfelt och Per-Erik Svensson infriade de högt ställda förväntningarna och säkrade i SMK Örebro´s Rikspokalen den totala segern i Suzuki 1300 RallyCup. De gjorde det med marginal då de även vann denna finaltävling.

 

Pressmeddelande från Suzuki 1300 RallyCup som körde sin finaltävling när SMK Örebro arrangerade Rikspokalen.

Egentligen kunde paret med den stora ledning de redan hade, defilera hem segern genom att i stort sett bara ”kört runt”. Men ”Sollet” är en utpräglad tävlingsmänniska och ville avsluta som en mästare bör. Det var därför bara seger som räknades.

Trots att de gick ut först i det 15 bilar starka fältet med nackdelen av att åka i lite mer rullgrus än de efterföljande ekipagen så slog de an takten direkt. Tävlingsledningen hade gjort det lite svårare än vanligt då man inledde rallyt med en riktig långsträcka på över två mil. Ingen chans för de tävlande att bli varma i kläderna med en kort uppvärmningssträcka denna gång. Annars brukar det vara bra med en sådan så man kommer igång och eventuellt kan göra små justeringar på bromsbalans och kanske justera lufttrycket i däcken. Nu var det skarpt läge från första metern. Lite osäkerhet fanns med i bilden då det dygnet före hade snöat och varit minusgrader på nätterna. Skulle det finnas isfläckar?

Sollet och Beppe vann alltså första sträckan betryggande med hela 7.5 sekunder men ryktena säger att Eskilstunaparet Rickard och Robert Andersson med en fint byggd MK1a (Den äldre typen av Suzuki 1300 Gti) hade flugit fram och var efter 1,5 mil inte långt efter. De kör med standard växellåda som man ursprungligen gjort medan Sollenfelt och några till valt att ändra till lägre utväxling i växellådorna. Detta nöje föranleder dock ett tidspåslag vid slutliga poängberäkningen i cuptabellen med 1%. Det skulle innebära att Sollets segrartid på SS1 13:11,2 skulle bli uppräknad med 7,9 sekunder till13:19,1. Helt plötsligt så skulle det kunna bli riktigt tätt dem emellan. Men nu grinade oturen Eskilstunaduon i ansiktet trots sitt startnummer 21.

Istället var det startnummer 13 Jan-Erik Eriksson/Stefan Gustavsson som fick sätta press på tätduon. En av förhandsfavoriterna Christian Granfors/Carro Östmark fick problem med kylningen på sin Suzuki och övervägde att bryta. Men efter välbehövlig service chansade de på att fortsätta för att försöka försvara sin totala tredjeplats i Cupen. Tyvärr rönte de samma öde som Rickard och Robert och tvingades bryta på SS2 med trasig drivaxel. Nu blev det plötsligt läge för Jan-Erik och Stefan att kanske kunna ta en pallplats i den totala cupen.

Efter välbehövlig Service och SS2 körd så var ställningen i topp tio följande: (Inkl 1% påslag)
1. Stefan Sollenfelt/Per-Erik Svensson: 16:02,4 (16:12,0)
2. Ola Strömberg/Brittmarie Ålund: 16:06,4 (16:16,2)
3. Jan-Erik Eriksson/Stefan Gustavsson: 16:18,8
4. Markus Kujanpää/Ronnie Maxe: 16:32,6
5. Mattias Lagström/Rickard Forsell: 16:53,6 (17:03,7)
6. Jesper Ödberg/Fredrik Palm: 17:14,9
7. Jimmy Kujanpää/Vesa Kujanpää: 17:23,8
8. Emil Carlsson/Tobias Abrahamsson: 17:29,1 (17:37,2)
9. Daniel Budin/Andreas Persson: 17:36,7
10. Krister Morén/Marcus Morén: 17:40,8

Läget hårdnade som ni ser en aning efter SS2 men det var mest av akademisk karaktär. Helt plötsligt tappade Sollet o Beppe tid då växellådan trilskades och 3:ans växel ramlade ur. Inför sista specialsträckan skilde bara 4 sekunder till tvåan och som ni vet så innebär minsta misstag flera sekunders tapp. …för att inte tala om tekniken. Nåväl, paret gjorde som vanligt inga misstag och släppte bara ifrån sig 1,7 sekunder, så segermarginalen slutade på 2,3 sekunder. Men med två förlorade sträcksegrar tappade man förstås några extra poäng men var egentligen helt ohotade ändå.

Däremot lyckades Jan-Erik Eriksson och Stefan Gustavsson att plocka till sig de sista värdefulla SS-poängen för att kunna ta sig förbi paret Granfors/Östmark och överta tredjeplatsen i Cupen från dem. I ”Ingenmansland” gjorde C-föraren Markus Kujanpää, lotsad av Ronnie Maxe en mycket stark insats genom att bli fyra och passerar därmed Ödberg/Palm med minsta möjliga marginal. Därefter följde ett helt koppel som slogs om de övriga poängen. Först bland dem kom till slut Mattias Lagström/Rickard Forsell följda av just Jesper Ödberg/Fredrik Palm.

Strömberg tvåa i 1300 RallyCup

Slutställningen i totala 1300 RallyCup ser preliminärt ut så här:
1. Sollenfelt/Svensson: 246,11 poäng
2. Strömberg/Ålund: 232,39
3. Eriksson/Gustavsson: 184,54
4. Granfors/Östmark: 171,52
5. Kujanpää/Maxe 148,05
6. Ödberg/Palm: 147,67

Slutgiltigt resultat hittar ni på Cupens hemsida: www.1300rallycup.se

Nu tar 1300 RallyCup paus fram till 2014. Då inleder man sannolikt med en VinterCup som troligen kommer att köras på enhetsdäck. Sådant och mycket mer ska bestämmas på föreningens årsmöte den 23:e November.

Cupledningen och de tävlande vill passa på att tacka alla generösa sponsorer som varit oerhört betydelsefulla för dem samt inte minst alla gästvänliga arrangörer och dess FUNKTIONÄRER som låtit dem tävla hos sig.