Tidemand bröt i Spanien men är nöjd med säsongen

Annons

Årets sista event i Junior-VM, Rally de Espana, fick ett snöpligt slut för Pontus Tidemand med en rullning på tävlingens andra dag. Trots det beskriver den nyblivne juniorvärldsmästaren sin säsong som ”nästintill perfekt” och är nöjd med pallplaster i fem av de sex deltävlingarna när han blickar framåt mot 2014.

 

Pontus fick en uppmuntrande start i Rally de Espana på fredagskvällen. Han satte den snabbaste tiden på den första av de tre kvällssträckorna som utgjorde den första tävlingsdagen och följde sedan upp med två tredjetider. Inför nattuppehållet låg han på en fin tredjeplats efter Suarez och Lemes.

– Jag tycker vi fick till en bra start, säger Pontus. Jag räknade med att Suarez och Lemes skulle vara snabba på hemmaplan, så det var ingen överraskning. Men jag är glad att vi kunde hålla såpass jämnt tempo med dem, det känns lite som ett kvitto på att vi börjar lära oss att behärska olika typer av asfaltvägar.

Annons

Lördagen tog vid där fredagen slutade, men jakten på spanjorerna blev tyvärr kortvarig. På morgonens andra sträcka orsakade en sten i en innerkurva en rullning där bilens skyddsbåge blev så tilltygad att en omstart på söndagen inte var att tänka på. José Suarez, som varit den största konkurrenten under säsongen, rullade även han i precis samma kurva och fick ett abrupt slut på sitt hemmarally. Lyckligtvis skadades ingen i incidenterna, men Pontus kände av besvikelsen:

– Riktigt tråkigt att inte få komma i mål på sista tävlingen, jag hade sett fram emot att få en fight i helgen. Men man får väl ändå säga att det var tur i oturen att det hände nu istället för tidigare under året.

Sex deltävlingar har ingått i JVM-säsongen och tillsammans med den för året nye kartläsaren Ola Fløene har Pontus presterat på topp i varje event. Han har imponerat stort med såväl klok körning och utveckling på asfalt som ett starkt psyke som står pall i de mest pressade situationer.

Säsongen inleddes på grus i Portugal i april och efter att ha kammat hem vinsten kopplade Pontus grepp om mästerskapets ledning – en ledning han inte tänkte släppa i första taget. I Acropolis Rally blev det en andraplats och i årets sista renodlade grusrally, Rally Finland, slutade Pontus som trea och tack vare poängen för sträckvinster utökade han sin totala ledning.

I slutet av augusti var det dags för säsongens andra hälft, nu på asfalt. Pontus fick sin första JVM-vinst på underlaget i Rallye Deutschland och sex veckor senare vann han även Rallye de France samtidigt som han säkrade mästerskapet och därmed blev korad juniorvärldsmästare. Målet för årets sista tävling var att sluta på pallen då det skulle ge full pott i pallplaceringar, men den förhoppningen grusades. Trots det kan Pontus vara nöjd med sitt andra internationella år – fem pallplatser av sex möjliga, varav tre segrar, hela 26 sträckvinster och inte minst den prestigefyllda titeln.

– Det har varit en nästintill perfekt säsong för oss, säger Pontus. Våra mål var högt satta från början och vi ville verkligen ta hem mästerskapet. Med den hårda konkurrensen i klassen visste jag att det inte skulle bli lätt, men vi har haft en plan med noggranna förberedelser inför varje tävling och fantastiska människor runt oss som hjälpt till att pussla ihop alla detaljer. Det blev ett vinnande koncept.

Även Ola, som senast var kartläsare åt dubbla IRC-mästaren och numera WRC-föraren Andreas Mikkelsen, är nöjd med sin och Pontus säsong:

– Jag och Pontus var bekanta sedan tidigare, men nu har vi lärt känna varandra betydligt bättre och vi har utvecklat ett väldigt bra samarbete. Konkurrensen i JVM har varit tuffare än jag trodde och jag är otroligt glad för att vi slutade som vinnare. Det har varit otroligt roligt att få uppleva det här och jag tror det kommer hända mycket spännande för Pontus framöver.

 

Pontus Tidemand

Pontus och Ola blev tilldelade klockor från Certina vid den officiella startceremonin i Barcelona. 

 

Den lyckade satsningen i Junior-VM skulle inte ha varit möjlig utan stödet från EVEN Management och Tätab och Pontus JVM-guld blev också norska EVEN Managements tredje internationella titel på tre år.

– Pontus har klarat av att dra nytta av erfarenheterna från förra året och samtidigt förstått hur viktigt det är att förbereda sig ordentligt inför varje rally. Detta tillsammans med en erfaren co-driver har gjort att Pontus har kunnat visa upp en mognad och stabilitet man sällan ser hos unga förare. Jag ser verkligen fram emot fortsättningen, jag tror att Pontus kan nå långt, säger Erik Veiby som är Pontus manager och en av ägarna till EVEN Management.

Exakt hur 2014 kommer se ut för Pontus är inte klart, men segern i Junior-VM ger honom sex förbetalda VM-tävlingar i en Ford Fiesta R5 i klassen WRC2, och Pontus själv har redan börjat forma ett mål inför kommande året:

– Mitt huvudmål för nästa säsong är att fortsätta utvecklas, samla erfarenhet inför framtiden genom att få köra så mycket som möjligt även utöver programmet jag har genom JVM-vinsten och förhoppningsvis etablera mig starkare som professionell förare.

 

Annons