Svenska Rallycupen 2014 – här är tävlingskalendern

Svenska Rallycupen går in på sitt tredje år i och med 2014  års säsong och presenterar några spännande nyheter. I samband med publiceringen av tävlingskalendern vet vi nu att Svenska Rallycupen 2014 börjar i Tingsryd och South Swedish Rally.

 

Jadå, ni läste rätt. Alla rally-lovers som fällde en tår när South Swedish Rally blev utan SM-status för 2014 kan nu ser fram emot en spännande rallyfest i de småländska rallyskogarna. Svenska Rallycupen gästar den legendariska tävlingen som samtidigt ingår i den populära Sydsvenska Rallycupen. Hur många startande kan en sådan tävling locka, över 300 bilar?

Här kommer pressmeddelandet från Svenska Rallycupens ledning med alla tävlingsdatum och nyheter, följt utav en snabb resumé av 2013 års vinnare:

” Svenska Rallycupen presenterar nu sitt tredje år i svensk rallysport. Och det blir ett år med några nyheter och kända beprövade grepp lite blandat.

2014 blir det i Svenska Rallycupen sex deltävlingar, där premiären blir en riktig höjdare känner vi, hur många team har haft chansen att åka SSR, South Swedish Rally.

Och i samma veva påbörjas ett samarbete med SSRC, Sydsvenska Rallycupen, som har ”sitt område” i Småland/Skåne, och där vi i cuperna nu gör ett utbyte av tävlingar. Således kör Svenska Rallycupen hos SSRC i SSR, sedan kommer SSRC på besök hos SRC i Kullingtrofén, två klassiska tävlingar med tradition och erfarenhet som vi vet är uppskattade av svenska rallyåkare.

I detta cuputbyte finns sedan en ytterligare nyhet/tvist, men den karamellen presenteras lite längre fram i år.

SSR kommer i 2014-års skepnad vara en endagarstävling, men som ingår i ”SSR-Weekend”. Dock är det bara Lördagens race som ingår i SRC/SSRC, men det utlovas runt 7,5 mil att bita i för rallyteamen. Även prislappen skall vara attraktiv.

Nästa stora nyhet är att vi ”lånar” ännu en rutinerad SM-arrangör, då vi kommer att besöka Trollhättan och Västrallyt, där de gör en seriös satsning på en högkvalitativ tävling med bra inramning i sitt tre-klubbarssamarbete. Se fram emot klassiska ”Kabelvägen” som spännande sträcka i Västrallyt 2014. Så det blir mer ny jaktmark att testa för många av våra cupåkare.

Till detta lägger vi tre mycket rutinerade arrangörsklubbar som känns igen från tidigare år. Bra tävlingar av hög kvalité med det ”lilla extra” i många fall.

 

Kalender Svenska Rallycupen 2014 

31/5  SSR, South Swedish Rally, Tingsryd

5/7  Gästabudstrofén, Nyköping

26/7  Kullingtrofén, Herrljunga

30/8  Västrallyt, Trollhättan

20/9  Rejmessvängen, Askersund

25/10  Marknadsnatta, Skänninge

 

Uppdaterade regler kommer att presenteras senare.

Varmt välkomna till Svenska Rallycupen 2014.

Bilsporthälsningar
Svenska Rallycupen
Cup.org.
Crister Nystrand

 

 

 

Svenska Rallycupen 2014

 

 

En tillbakablick på säsongen som gått och här en genomgång klassvis med vinnarna.

 

Svenska Rallycupen

4WD-klassen som haft Björn Adolfsson i topp under året, fick nu i elfte timmen en ny ledare och segrare i B-föraren Gabriel Savela som åter vann sin klass, med ett starkt facit av bland annat fyra segrar. Adolfsson tappade tid på sträcka två och hade ingen chans mot dagens totalsegrare i Jari Saarinen, som för övrigt tog sin femte seger i Marknadsnatta. Tvåa i B-klassen och snabbast på Power Stage var Fredrik Åhs som därmed klättrade till tredje plats i cupen där det gick åt särskiljning med Adolfsson om andra och tredje plats i cupen 2013.

 

Svenska Rallycupen

En av årets bästa prestationer har helt klart gjort av 2WD-segraren Mikael Eriksson som i finalen verkligen visade vem som är bäst i Svenska Rallycupen A2WD, fem raka sträcksegrar i finalen, ett facit under året med tre segrar och fyra andraplatser. Imponerande i cupens största och hårdaste klass! I Marknadsnatta fick även svenske mästaren Johan Holmberg se sig besegrad av Eriksson. Holmberg blev fin tvåa före Mats Andersson, Leif Persson och Fredrik Eriksson. Fredrik Eriksson behöll sin andraplats i cupen just före Persson.

 

Svenska Rallycupen

Årets prestation nr 2 går till B2WD-föraren Knutte Edenholm som nu i finalen knep andraplatsen efter Daniel Hellstadius. Edenholm har också ett grymt facit i årets cup, fyra segrar och tre andraplatser i B2WD-klassen som är ett getingbo av snabba förare. Finalsegraren Hellstadius kniper en tredjeplats i cupen 2013. Tvåa i samma cupklass B/C2WD, blir c-föraren André Ekström som blev trea i c-klassen på finalen efter Daniel Röjsel och Christopher Sundberg.

 

Svenska Rallycupen

Appendix K-klassen vanns åter av Ola Axelsson som klart vann finalen och även cupen i denna klass. Tvåa i finalen var Lars Pettersson som även lyckades behålla andraplatsen i cupen med en poäng före Gunnar Asplund.

 

Svenska Rallycupen

Standardklasserna bjöd på också på stor spänning när avgörandets stund var inne. I A/B Voc blev det stort manfall i toppen av de som hade chansen att bli cupvinnare, men Mattias Andersson visade kyla på hemmaplan och ”smög” in på nionde plats, men när flera konkurrenter försvann räckte det för att säkra cupsegern med två poäng före Andreas Pettersson som blev fyra i finaltävlingen. Vann finaldeltävlingen gjorde Viktor Karlsson.

 

Svenska Rallycupen

C-Voc tog Rickard Gustavsson en klar seger i både finalen och totalt i cupen, bakom var det hårdare där Rasmus Lundh tog i bra och blev tvåa i tävlingen, men det räckte bara till tredje plats i cupen då Pontus Jardstedt blev finalfyra och då knep cupsilvret med tre poäng.

 

Svenska Rallycupen

GrE-klassen blev en strid på kniven där 2,1 sekund avgör på Power Stage-sträckan efter ett helt års tävlande. Mattias Ledin går in som ny uppklassad B-förare och tar hem finaltävlingen, där det mot finaltvåan, Jesper Samuelsson, i cupställningen krävdes särskiljning för att kora en cupsegrare 2013, ett cupguld som hamnade hos Ledin före Samuelsson och med Tobias Isaksson på tredje efter att han bröt finalen.

 

Svenska Rallycupen

Slutligen har vi Ungdomsrallyklassen där Henrik Johansson vart kungen i år, vinst i finalen och vinst i cupen med sex delsegrar. Nu är körkortet klart och C-klassen lär få det svettigt 2014.