Helt nya Golf Sportsvan på väg till Sverige

Volkswagen Golf Sportsvan är en ny och sportig allroundbil som kombinerar det bästa från storleksklasserna halvkombi, kombi och minivan. Summan av alla praktiska detaljlösningar gör den till en av de mest mångsidiga kompaktbilarna. Modellen är nu prissatt och beställningsbar på den svenska marknaden och premiären sker i augusti.

 

10 viktiga fakta om nya Golf Sportsvan:

  1. Golf Sportsvan är en helt nyutvecklad efterträdare till Golf Plus
  2. Lanseras med nya EU6-motorer som är upp till 20 % bränsleeffektivare än föregångaren
  3. Erbjuder en stor flexibilitet vad gäller utrymmen, exempelvis är baksätet justerbart 180 mm i längdled
  4. Bekvämt insteg, hög sittposition och god runtomsikt
  5. Gott om plats för fem personer och bagage för långresor, trots det kompakta formatet
  6. Rik standardutrustning, exempelvis XDS+, passagerarskyddsystemet Pre-Crash, multikollisionsbroms, trötthetsvarnare
  7. Första Volkswagen-modellen som erbjuds med nya säkerhetssystemet ”Blind Spot Sensor” inklusive parkeringsassistent
  8. Progressiv styrning, eluppvärmd ratt och ergonomi-sportstol ger extra komfort
  9. Lanseras med nya infotainmentsystem
  10. Svensk premiär i augusti, beställningsbar nu

Sportsvan är den tredje karossversionen av Golf. Modellen är en mix av kompaktbil och minivan som erbjuder mer utrymme för familjen, jobbet och en aktiv fritid. De upphöjda sätena (minst 59 mm högre än Golf och Golf Sportscombi) som förbättrar sikten och det skjutbara baksätet gör modellen till ett utmärkt val för de kunder som önskar sig mer flexibilitet men inte behöver en traditionell minivan.

Med helt nya Golf Sportsvan har Volkswagen nu förfinat detta koncept i form av en mer dynamisk tolkning. Sportsvan är 13 cm längre och 5 cm bredare än föregångaren Golf Plus. Samtidigt har axelavståndet växt med 11 cm.

Bilen imponerar med sin rymliga och flexibla kupé där baksätet kan skjutas 180 mm i längdled och lastutrymmet är på över 1 500 liter. Liksom övriga Golf-versioner är Sportsvan baserad på den nya plattformen MQB. Jämfört med Golf Plus har vikten sänkts med upp till 90 kg.

Precis som för Golf och Golf Sportscombi erbjuds Golf Sportsvan i tre utrustningsnivåer: Grundversion, Masters och GT. Att Golf Sportsvan erbjuds i GT-utförande är en nyhet jämfört med Golf Plus. Även i Golf Sportsvan är trötthetsvarnare, multikollisionsbroms och passagerarskyddsystemet Pre-Crash standard i samtliga versioner. Och i likhet med övriga Golf-familjen är den adaptiva farthållaren ACC med Front Assist och City Emergency Brake standard i Masters- och GT-versionerna (som de allra flesta kunderna väljer).

Den svenska premiären sker i mitten av augusti. Förförsäljningen har redan startat och modellen kostar från cirka 194 900 kronor (1,2 TSI 110 hk). Sju olika motoralternativ erbjuds; 3 bensinare, och 3 dieslar, varav en är miljöbilsklassad, samt en E85-version som också är miljöbilsklassad.

De tre turboladdade och direktinsprutade bensinmotorerna (TSI) levererar en effekt på 110, 125 respektive 150 hk. De tre direktinsprutade turbodieslarna (TDI) har en effekt på 110 och 150 hk. E85-versionen har 125 hk. Fem av motorerna går att kombinera med dubbelkopplingsväxellådan DSG.

Alla motorer är utrustade med start/stopp-system som standard och drar upp till 20 procent mindre bränsle än föregångaren. Versionen 1,6 TDI BlueMotion på 110 hk är ett representativt exempel på hur bränslesnåla de nya motorerna till Golf Sportsvan är: den beräknade förbrukningen ligger på låga 3,6 l/100 km (motsvarande 95 g CO₂/km) – det bästa värdet i segmentet.