Mycket bilsport i SM-veckan i Borås

Nästa vecka börjar ett av Sveriges största idrottsevenemang, SM-veckan, i Borås. Bilsporten kommer vara representerad med två grenar, backe för rallycross och crosscart kommer att göra rallybilarna som kör sprint sällskap.

 

SM-veckan som skapats av Riksidrottsförbundet och SVT tillsammans för att lyfta fram idrotter som inte alltid får mest rampljus i den vardagliga idrottslunken slår i år nytt rekord. Nästan 7000 aktiva idrottare kommer vara på plats. Lägg till lika många nära och kära och publik samt tränare och i bilsportens fall, hela team, så blir det en rejäl tillströmning till Borås.

– Arrangörerna ligger i dagsläget bra med i sina projektplaner. Rallysprintarna vet vi sedan tidigare att de är väldigt attraktiva både för publik på plats, men även för folket hemma i TV-soffan, då de alltid har höga tittarsiffror under SM-veckan. Backe är nytt så det ska bli intressant att få lyfta in ytterligare en bilsportgren i SM-veckan, säger Jörgen Ekwall, ansvarig projektledare på Svensk Bilsport.

Redan på tisdagen i SM-veckan körs backtävlingen som kommer att arrangeras av Borås MK. Och det är i den nyrenoverade Himlabacken på det gamla regementsområdet som kampen mellan medaljerna kommer avgöras.

– Ja, arrangörerna har gjort ett jättejobb med att ställa i ordning backen inför SM-tävlingen. Och vi kan se att gensvaret från förarna är positivt då det är fullt i alla klasser, både i rallycrossklassen och i crosskartklassen, säger Jörgen Ekwall.

Startlista till Back-SM Rallycross (Super Nationell och 2400) finns här.
Startlista till Back-SM crosskart finns här. 

 

För rallysprinten som körs på söndagen står Toarps MK som har arrangör.

– Klubben har arrangerat flertalet rallysprintar i Borås och i år valde man att lägga den som SM-tävling. Även SM-sprinten kommer att köras på gamla regementsområdet vid Hedin Bil där det mesta underlaget på sträckan blir asfalt. Sen kommer arrangören bjuda förarna på en del nya moment som kan bli spektakulära för publiken att se, avslutar Jörgen Ekwall.

Startlista till Rallysprinten finns här.

Båda tävlingarna sänds av SVT som producerar över 60 timmar sport från SM-veckan.

SVT:s sändningstider hittar du här.