Nya Volvo XC90 förvandlar körupplevelsen till något helt nytt

Formgivarna och ingenjörerna bakom nya Volvo XC90, som presenteras senare i år, har tänkt om helt när det gäller bilens kontrollsystem. Borta är den vanliga uppsjön av knappar och reglage – i stället hittar vi här en stor pekskärm, en head-up-display och rattknappar.

Resultatet är det modernaste kontrollsystemet på marknaden. Det användarvänliga gränssnittet maximerar tiden som förarna kan hålla blicken på vägen när de gör ändringar i systemet. Systemet använder även bilens kupé betydligt effektivare och har en rad andra fördelar, bland annat i form av integrerade molnbaserade program för att strömma musik eller använda andra tjänster. Som exempel kan nämnas världens första integrerade parkeringsprogram Park och Pay och möjligheten att koppla ihop Apples enheter med den fasta pekskärmen.

– I takt med att bilarna blir allt mer uppkopplade, och funktionerna och underhållningstjänsterna blir allt fler, blir det sätt som föraren interagerar med bilens system allt viktigare. Därför måste tjänsterna erbjudas på ett sätt som inte påverkar säkerheten negativt och som är intuitivt och optimerat för att användas under körning, säger Thomas M. Müller, Vice President Electrics/Electronics & E-propulsion engineering, Volvo Car Group.

Andra premiumbilar på marknaden har ofta fler än 30 knappar som sitter utspridda över hela instrumentpanelen. Det gör det svårt för föraren att hitta och använda dem, och det finns risk att det tar uppmärksamheten från körningen.

Sensus – går på känslan

Volvos nya gränssnitt, som är en del av Sensus-tekniken, bygger på den senaste pekskärmstekniken och utgår från förarnas intuition om hur systemet ska fungera, var reglagen sitter och hur de ska användas.

– ”Smooth interaction without distraction” har varit ett ledord för formgivarna och ingenjörerna. Bilens kontrollsystem är utformat för att maximera tiden som föraren kan hålla blicken på vägen och händerna på ratten, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design, Volvo Car Group.

Det nya kontrollsystemet är bara ett av många exempel på hur nya XC90 har utformats med människan, och särskilt föraren, i centrum.

Hur fungerar det nya kontrollsystemet?

Pekskärmen på den eleganta mittkonsolen ersätter det traditionella utbudet av knappar och reglage på instrumentpanelen. Systemet hämtar information från den adaptiva digitala instrumenteringen framför föraren och projicerar viktig information på bilens head-up-display nedtill i vindrutan. I användargränssnittet ingår också rattknappar och den senaste röststyrningstekniken.

– Skärmen är så logiskt uppbyggd att hanteringen av den väldigt snabbt blir en del av muskelminnet. Kategorierna information, navigering och media är placerade högt upp och lätta att överblicka. Telefonkontroller, app-ikoner och klimatreglage har placerats längst ned, där de är enkla att nå. Logiken bygger på omfattande forskning om användbarhet och användarupplevelser och den senaste tekniken, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development, Volvo Car Group.

Den stående pekskärmens layout kan beskrivas som en stapel av flexibla rutor som var och en har sitt funktionsområde. Överst finns navigering, sedan följer media och telefon. Ovanför rutorna visas ett smalt meddelandefält och längst ned hittar vi reglagen för klimatsystemet.

När en av rutorna ökar i storlek för att kunna visa den aktuella informationen, minskas storleken på de övriga rutorna. Men de är fortfarande tillgängliga och fullt synliga. Detta gör pekskärmen mycket användarvänlig. Du behöver aldrig gå via en huvudmeny för att välja en annan funktion.

– Den adaptiva digitala instrumenteringen och head-up-displayen ger föraren ständig tillgång till den viktigaste informationen, säger Thomas Ingenlath.

En uppkopplad upplevelse

I nya XC90 är kunderna alltid uppkopplade, tack vare molnlösningen från Ericsson och navigeringssystemet från HERE, som gör det möjligt att uppdatera innehåll på distans och förenklar hela bilupplevelsen.

Sensus innehåller ett brett utbud av molnbaserade lösningar med helt ny design och känsla. I utbudet av molntjänster, som kan variera mellan olika marknader, finns till exempel Internetradio, uppkopplad navigering och strömning av musik samt möjligheten att hitta och betala för parkeringsplatser eller hitta nya restauranger på destinationsorten.

– XC90 talar inte bara om när det är dags för service, utan föreslår också en tid på din Volvoverkstad. Appen Connected Service Booking, är första steget i att integrera märkesverkstaden i det uppkopplade ekosystemet, säger Thomas M. Müller.

Smartphone-integration

XC90 blir även den första Volvobilen med Apple CarPlay. Tekniken ger tillgång till utvalda funktioner och tjänster för Ipad, Iphone och Ipod direkt i bilen via pekskärmen på den stora mittkonsolen. Användarna känner direkt igen de välbekanta ikonerna från sina vanliga Appleprogram, för till exempel telefoni, meddelanden, musik och navigering.

– Apples rena och intuitiva användargränssnitt passar perfekt ihop med Volvos skandinaviska design och vår fokus på funktionalitet hela vägen, tillägger Thomas Ingenlath.

 

XC90s nya interiör kombinerar material som mjukt läder och trä med handgjorda detaljer, bland annat en växelväljare med kristall från Orrefors och diamantslipade kontroller för start/stopp och volymkontroll.

– Detaljerna är utformade för att bli interiörens juveler. Det handlar mer om att tillföra en exklusiv lekfullhet än ren funktionalitet, säger Robin Page, Volvo Cars Interior Design Director.

Nya XC90 är den första Volvon som är utvecklad på företagets nya arkitektur (Scalable Product Architecture), som ger formgivarna större friheter på samma gång som den förbättrar körbarheten, gör det möjligt att inkludera de senaste säkerhetsfunktionerna och breddar utbudet av uppkopplade tjänster, samtidigt som bilens innerutrymmen ökar.

– Vår nya interiör är ren och avskalad, samtidigt som den utstrålar det sofistikerade självförtroende och den aningen formella exklusivitet som kunderna i det här segmentet förväntar sig, säger Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development på Volvo Car Group.

Nya stolar
Volvo Cars bilstolar anses redan vara de mest bekväma i branschen. Nya XC90 tar detta ytterligare ett steg framåt med en ny, innovativ stolsgeneration som också frigör interiörutrymme för passagerare på andra och tredje stolsraden. Detta bidrar till att göra nya XC90 till en äkta sjusitsig bil.

– Precis som klassiska skandinaviska stolar visar våra nya bilstolar att det inte behövs en massa tjock stoppning för att göra en stol bekväm. Stolens hela kärna är ergonomiskt formad med den mänskliga ryggraden som modell. De generösa inställningsmöjligheterna gör det möjligt för var och en att hitta sin idealiska sittposition, säger Robin Page.

Standardstolen Comfort finns med intuitiv, smidig elmanövrering som inkluderar justerbara sidostöd, förlängningsbar sittdyna, svankstöd med flera riktningar och vertikal justering av nackstöden. Tre inställningar kan lagras i minnet. Stolsventilation och massagefunktion är tillval.

Den nya stolen Contour, som är tillval, har designats för att erbjuda ett utmärkt sidostöd hela vägen från axlarna till låren.

Individuella stolar på andra raden och mer utrymme på tredje raden
Den andra radens tre säten har individuellt justerbara ryggstöd. Hela stolen kan skjutas framåt för att skapa mer benutrymme för passagerarna på tredje raden – eller för att öka lastutrymmet när tredje stolsraden är nedfälld. Som tillval finns en integrerad bälteskudde för barn på mittplatsen.

Stolarna på tredje raden, som erbjuder klassledande komfort för passagerare med en längd upp till 170 cm, är något centrerade för att ge passagerarna en generös, teaterinspirerad sikt framåt. Extrautrymmet för fötterna under andra stolsraden ger extra komfort och benutrymme. Speciell uppmärksamhet har också ägnats åt att skapa ett enkelt, lättmanövrerat in- och ursteg från tredje raden, vilket gör detta till den bästa tredje raden i segmentet.

Alla sju stolarna är utrustade med trepunktsbälte med försträckare och vid en sidokollision eller en rundslagning täcks samtliga stolsrader av de förbättrade krockgardinerna (Inflatable Curtain).

Nya Volvo XC90 har ett generöst utbud av förvaringsutrymmen både för förare och passagerare. Samtliga stolar på andra och tredje raden kan fällas individuellt, vilket ger suverän lastflexibilitet. Den tredje stolsraden kan även utrustas med elmanövrering.

Klimatanläggning med fyra zoner
Ett behagligt och fräscht interiörklimat är viktigt för interiörkomforten. Nya Volvo XC90 finns med en fyrzoners klimatanläggning där föraren och passagerarna på första och andra raden kan välja en individuell inställning. Separat luftkonditionering för tredje raden är standard eller tillval beroende på marknad.

Volvo Cars luftreningssystem CleanZone, ett av de mest effektiva på marknaden, har förbättrats ytterligare. Ett nytt filter fångar ökar uppfångningsgraden av små, skadliga partiklar och pollen i den inkommande luften.