Förändringar i klasserna för Rally-SM 2015

Den största förändringen blir att namnen på klasserna byter namn. JSM är kvar som namn och är den ända klassen som kan komma att ändras under den tre-års period som vi har framför oss. Det meddelar Micke Lindh från SM-organisationen tillsammans med Rallyutskottet i ett pressmeddelande.

Årets SM-säsong har en grymt spännande final framför sig när Rally Uppsala går av stapeln den 3-4 oktober. Det är bara Corolla-fantomen Leif Peterson som redan har gjort plats i hyllan för ett guld, i de resterande klasserna kommer det att köras till sista spoiler-delen om i finalen.

Och redan nu börjar nyheter om nästa års SM-säsong, och längre, att komma. Nu på torsdagseftermiddagen meddelar Micke Lindh från SM-organisationen tillsammans med Rallyutskottet om ändringar för klasserna från och med 2015. Det mesta är namnbyten som ska bli så här:

  • Otrimmat 2wd blir R2, Fia godkända Grupp N 1601cc upp till 2000cc samt R2B
  • Trimmat 2wd blir R3, oförändrad mot 2014. Utskottet jobbar på en förnyelse av vagnpark som är långsiktig.
  • Otrimmat 4wd blir R4, Grupp N 4wd över 2000cc samt R4. Här följer rallyutskottet det som FIA precis tog beslut om att dessa två bilklasser kör ihop.
  • Trimmat 4wd blir R5, Grupp A över 2000cc inkl WRC fram till 2005-12-30 samt Nationell special enligt RY-T 8, 4wd, FIA Appendix J. S2000, RRC och R5.
  • JSM tävlar med bilar från klass R2 och R3.


Och så här lyder resten av pressmeddelandet:

– Vårt grannland Norge har förbjudit WRC bilar. Finland har stoppat WRC nyare än 2002. Nu tar Sverige steget till att på sikt förnya vagnparken i denna klass. 95% av WRC bilarna som vi har i Sverige har produktionsår 2005 eller äldre. De som har WRC bilar kan alltså fortsätta att åka SM.

– Men samtidigt som det är möjligt så öppnar vi upp möjligheten för de nya bilarna som på nationell nivå runt om i Europa heter R5, RRC och S2000. Det finns också en ambition från oss och vårt grannland Norge att i framtiden samarbeta på olika plan. Då blir det lättare att följa ett internationellt reglemente för mästerskapens huvudklass. R4 klassen gör så att de Grp N bilar och R4 bilar vi har i Sverige kan fortsätta tävla på SM nivå i garanterat 3 år till. Vi hoppas därmed på ett ökat antal startande i klassen.

– När det gäller R3 så kommer det på sikt att finnas en förnyelse av klassen. De aktiva vill bygga nyare bilar och det har vi lyssnat in. Det händer inte på ett år utan vi har en långsiktighet även här.

– R2 har under de senaste åren varit en internationell klass och kommer så fortsättningsvis att vara. Vi ser Grupp-N bilar bli till R2 och den förändringsprocessen lever med utvecklingen från bilfabrikanter.

– Våra framtida stjärnor finns i JSM. Vi har under 2014 satt in våra juniorer i finrummet genom att låta de åka först. Det har inneburit garanterad radiotid och att för dessa juniorer bli intervjuade är en övning som få juniorer i andra länder har förmånen att få. I framtiden kommer vi successivt att sätta dessa juniorer än mer i rampljuset. Deras ambition och vilja att utvecklas i sporten på hemmaplan ska hörsammas och vi ska tillsammans skapa goda förutsättningar för dessa Juniorer. Klassen kan alltså att komma ändras till 2016. Dialog till beslut med de aktiva. Utskottet jobbar även på ett RM i samband med SM-tävlingarna. Mer om det kommer senare.

Slut på pressmeddelandet.

Kul att det händer nya saker och vi ser med spänning på fler nyheter framöver.