Jerker Axelsson tar nya tag efter missen i East Sweden Rally

Annons

Med vetskapen om att en tredjeplats skulle räcka till SM-Guld och med ett sent bilbyte så tog det hela slut bara tre kilometer från SM-guld för Jerker Axelsson i helgens East Sweden Rally.

Under fredagen och lördagen avgjordes den fjärde deltävlingen i årets Rally-SM i Linköping när East Sweden Rally kördes. Med tre raka totalvinster hade Jerker Axelsson ett gyllene läge att säkra SM-Guldet..

– Vi hade en bra plan hur vi skulle tackla tävlingen men allt ändrades redan på torsdagen när vi skulle åka iväg till Linköping. När jag körde upp bilen på släpkärran så fick jag en varning att vi hade högt kylartryck i motorn så det var bara att försöka ordna en ny bil och skicka den andra motorn på renovering till England, berättar Jerker.

Lösningen blev en Mitsubishi Evo X R4 som stod i Eskilstuna och med minimala förberedelser så kom Jerker och kartläsaren Mattias Andersson till start med denna bil på fredagskvällen i East Sweden Rally.

Annons

– Första sträckorna var inte lätta. Jag hann bara testa bilen 4 kilometer innan start så det vara bara att försöka komma in i körningen, vänja sig vid bilen och försöka att inte vara allt för långt efter, berättar Jerker efter tävlingen.

Bilen som är betydligt mindre trimmad än den ordinarie Subarun går i samma klass som de värsta WRC-bilarna och med mindre effekt och tyngre bil tog det ett par sträckor innan Jerker började sätta bra sträcktider.

– Är faktiskt lite överraskad själv att vi redan vid lunch kunde hänga med de snabbaste i klassen med denna bil, men eftersom vägarna var så luriga och krävande försökte vi mest hålla oss lugna och komma i mål på en bra placering.

Inför lunchuppehållet på lördag eftermiddag, då de avslutande två sträckorna skulle köras, låg Jerker på tredjeplats i klassen och med den placeringen skulle SM-guldet vara säkrat, men med en sistasträcka som är 20 kilometer lång så är ingenting avgjort förrän man kör över målrampen.

– Vi hade ett bra tempo på näst sista sträckan och var faktiskt uppe och åkte jämnt med totalledaren Mats Jonsson. Jag visste att inför sista sträckan så räckte det med att komma runt på en helt acceptabel tid, fortsätter Jerker.

Men med endast 3 kilometer kvar på sista sträckan så släppte bakvagnen i lösgruset i en vänstersväng och det blev ett snopet avslut på tävlingen.

– Jag vet inte riktigt vad som hände. Vi försökte åka i vårt vanliga tempo på sträckan för det är alltid svårt att försöka ta det lugnt men i denna sväng gick det bara rätt i diket. Vi satt nog några sekunder och fattade inte riktigt vad som hände innan det gick upp för mig att det var kört, berättar en besviken Jerker.

I Rally-SM 2014 så har ändå Jerker och Mattias ett gyllene läge att ta SM-guldet i Trimmat 4WD då det återstår en tävling i Uppsala i början av oktober.

– Det är bara att ta nya tag. Detta är helt klart den största besvikelsen i min karriär men vi har ju bra möjligheter att ta SM-guldet i finaltävlingen då vi är i topp i tabellen trots denna tråkiga avslutning av fjärde deltävlingen, avslutar Jerker.

Annons