Henrik Appelskog i Holmberg Motorsport inför SM-premiären

På fredag är det äntligen premiär för Rally-SM och Holmberg Motorsport är på plats i Östersund med Suzukin för att försvara SM-guldet från i fjol. Codriver Henrik Appelskog berättar om teamets uppladdning och hur det är att tävla med Johan Holmberg.

 

Klassen Trimmat 2wd har lockat hela 32 startande till SM-premiären nu på fredag, och 31 av dem kommer att jaga en gul Suzuki från första metern. Det är Johan Holmberg och Henrik Appelskog som går ut först i klassen med startnummer 38 och de kör för seger, både i Östersund och för hela SM-serien för att försvara guldet.

Holmberg Motorsport vill försvara guldet

Förare
Namn: Johan Holmberg
Född: 1979
Bor: Stockholm
Klubb: Gotlands MF

Codriver
Namn: Henrik Appelskog
Född: 1973
Bor: Motala
Klubb: Östergyllen RC

Bil
Märke: Suzuki
Modell: Swift super 1600
Årsmodell: 2006
Motor: 1.6
Växellåda: 6-växlad sekventiell
Däck: Pirelli

Motorsport4sale har intervjuat codriver Henrik Appelskog inför SM-premiären.

Har ni gjort några uppdateringar på bilen under vintern?
– Det går inte att uppdatera så mycket på en sån här bil, då allt är reglerat av ett strängt reglemente från FIA. Det som är gjort är en ordentlig genomgång och byte av vissa vitala delar.

Har förare och co-driver gjort några uppdateringar sedan SM-guldet?
– Nej, det blir samma besättning och mekaniker som i fjol!

Ni har tävlat tillsammans ett tag, går det på rutin numer eller finns det saker att förbättra och utveckla i samarbetet i bilen?
– Självklart finns det alltid saker att utveckla, men visst har vi fått en del rutin och ”kört ihop oss” under de här åren vi åkt ihop. I fjol jobbade vi ganska mycket med reken. Ändrade betydligt mer än vad vi gjort tidigare och justerade vissa saker så det skulle passa oss. Sen snappar man upp tips och idéer från andra och anpassar det efter vårat eget tycke. Man lär sig även mycket på att se och lyssna på egna incar-filmer och analysera dom.

Hur skulle du beskriva Johan som förare?
– Av de chaufförer jag åkt med så är nog Johan den som både lyssnar, ”förstår” och tar till sig noter bäst. Han är en smart chaufför som tänker mycket när han kör för att få med sig farten och hitta rätt linjer. Han är lugn, men kan tända till ordentligt och göra riktiga urladdningar ibland!

Holmberg Motorsport

Har ni hunnit testa något inför SM-premiären och hur har det gått?
– Johan var uppe hos Depå Grande för en dryg vecka sedan och åkte test. Han tyckte han fick till en riktigt bra känsla! Själv var jag på sportlovs-resa på Teneriffa, så jag har inte suttit i en rallybil sen Marknadsnatta…

Ifjol i Östersund tappade ni cirka 20 sekunder på första sträckan som blev för tufft att ta in, vad var det som hände?
– Hmmm … Vilket bra minne du har …. Jo, det stämmer att vi tappade lite för mycket där. Det berodde nog mest på mörkret. Vi har haft svårt för det hela tiden. Nu har Johan testat mer i mörker och tycker själv att han har blivit mer bekväm med mörkerkörning.

Vad kategoriserar vägarna i Östersund jämfört mot andra tävlingar?
– Svår fråga … Jag har så uselt vägminne! Kommer knappt ihåg vägarna, mer än att jag tyckte dom var väldigt varierande!

Vilka blir de tuffaste konkurrenterna i premiären?
– Oj, det finns många … Självklar fjolårets tuffaste såsom Leif, Söderqvist och Johan Carlsson. Viktor blir säkert snabb och Mikael Ericsson är också snabb, men har haft mycket oflyt i SM. Sen vet vi inte vilken fart Jimmy Olsson har. Jonas Johansson är också snabb… Ja, du ser, det finns många att slåss med!

Vad är målet i Östersund i år, och resten av SM-säsongen?
– Målet är alltid seger! Både i deltävlingar och i totala SM-tabellen!

Vi tackar för intervjun och önskar Henrik och teamet lycka till.