Patrik Åkerman leder Svenska Rallycupen efter Västrallyt

Annons

Västrallyt i Trollhättan var den fjärde deltävlingen i årets upplaga av Svenska Rallycupen. Och det blev nya namn i toppen och med Patrik Åkermans tredjeplats så gick han upp i cupledning.

 

178 bilar kom till start till Västrallyt, en tävling som bestod av sju sträckor där den 8,9 kilometer långa SS6 var den legendariska Kabelvägen. Det skulle bli nya vinnarekipagen i toppen i den här deltävlingen av Svenska Rallycupen och här följer en genomgång.

Joakim Rydholm öppnade bäst men Mats Adielsson och codriver Peter Kurten tog över ledningen på sträcka tre. För att säkra ledningen togs ytterligare två sträcksegrar under tävlingen och det räckte för seger, den första i cupen, men bara 3,7 sekund skiljde till Rydholm. Patrik Åkerman kom in i tempot allt mer under dagen, slutar trea med knappt 20 sekunder till seger – Åkerman seglar samtidigt upp som ledare i cupen. I B/C klassen var Magnus Johansson vinnare före Philip Ahlstrand.

Annons

Jimmy Olsson tippades av många som vinnare liksom Mikael Eriksson som tävlade på hemmavägar. Men för Mikael slutade det med bortslaget hjul och för Jimmy gick dagen bra till en början. Ledning inför avslutningen – trots 11 tappade sekunder väntades Jimmy ta hem segerpokalen. Men en felkörning på sträckan kostade mer än körtid, vid slutmålet gavs fem minuters straff och bottennotering var ett faktum – totalt 11 ekipage drabbades av samma öde.

Nu gick segern till Peter Zachrisson och Christina Cebers, den sporadiskt tävlande värmlänningen vann före Kristian Johansson. Tredjeplatsen tog Max Svensson som genom den kliver upp som ledare i cupen.

Flest sträcksegrar i klassen för B-förare tog Nora MKs Pontus Lönnström som med det styrde mot seger, ihop med co-driver Mikael Lönnström. De gör en grym insats och tar de en sjundeplats totalt i tävlingen och tredje blir snabbaste 2wd-åkare i tävlingen. – Det var det fränaste rallyt jag har kört, vilka vägar, sjukt roliga helt enkelt! Placeringen kan jag inte annat än vara nöjd över, det är de bästa resultatet hittills, summerar Pontus tävlingen. 26 sekunder efter i B-2wd kom Niklas Blomkvist.

Det blev norsk seger bland C-förarna, Kim Johansen i en Ford Escort MK2 tog med bred marginal hem segerpokalen till vårt västra grannland, närmare minuten före Roger Hallengren.

I Appendix K med noter tog Tomas Norqvist hem segern med sin Volvo 240. Hemmaföraren var åtta totalt och minuten före Claes Molin i en Porsche 911 och ännu en halvminut till Bosse Sundin. I den äldre och onotade klassen var det Roy Kall i en Volvo PV som vann före Anders Forsberg med en Saab 96.

De båda B-förarna i grupp F och VOC, Anton Janson och Henrik Johansson var de som på förhand nämndes för toppen av klassen – den som startade bäst var Christoffer Gunnarsson med seger på ss1. Henrik gick förbi på andrasträckan, efter den tredje var det Anton i topp. Ihop med John Hedlund släppte de aldrig greppet, det var hårt in till mål, 0,9 sekund till Henrik.

Det var många snabba i c-klassen, fem olika sträckvinnare på de sex sträckorna visar på jämn klass, slutligen vinnaren Jesper Simonsson ihop med Tobias Johansson vann två sträckor och klassen vid eftermiddagens målgång. Pontus Jardstedt var största hotet mot mål, de följdes åt på sträckorna och till mål skiljde bara fem sekunder. I klassen för grupp F och framhjulsdrift tog Jan och Åsa Wigertson segern halvminuten före Roger Ohlsson i grupp F FWD.

Deltagarantalet i Grupp E var stort och  i A/B förarklassen körde Tobias Isaksson till seger, ihop med co-driver Per Hansson var Golfåkarna 26 sekunder före Hampus Böe. Minuten bakom slutar Mattias Engvall som tillsammans med dagens tvåa delar ledning i cupen. Jimmy Lind och Emil Olsson tog segern bland de 20-talet c-förarna, de var 50 sekunder före Joel Lindberg och en tredjeplatsen till Robin Wallberg.

En resa tvärs över landet, med klubbadress Åtvidaberg blev det en lång resa för Lukas Kindgren i Ungdomsrally, med bara ett par missade sträcksegrar under dagen skrevs segermarginalen tillsammans med Peo Kindgren till 46 sekunder, det före Rasmus Holm.

Alla tider och resultat från Västrallyt anno 2014 hittar du hos RaceConsulting.

Fotnot – bilen på en sladdande Patrik Åkerman är från Gästabudstrofén tidigare i somras. Men det hade ni säkert redan förstått / reds anm.

Det var alltså den fjärde deltävlingen i Svenska Rallycupen och kvar återstår två deltävlingar. Närmast är det Rejmesvängen i Askersund den 20 september följt av finalen Marknadsnatta den 25 oktober. Inbjudan till Rejmesvängen hittar ni hos Resultatservice.

Annons