Peugeot 308 och 308 SportWagon i GT-versioner

Annons

Peugeot 308 och 308 SportWagon (Årets Bil 2014) är redan en försäljningssuccé med 146 000 beställda bilar i Europa i slutet av augusti. På bilsalongen i Paris är det världspremiär för två sportiga versioner.

De nya GT-versionerna riktar sig till bilentusiaster som vill uppleva ren körglädje; GT 205 med 1,6-liters bensinturbo på 205 hästkrafter och sexväxlad manuell växellåda gör 0-100 på 7,5 sekunder. GT 180 med en 2,0-liters BlueHDi-diesel med 180 hästkrafter och sexväxlad automatlåda släpper ut endast 103 g CO2/km.

Peugeot 308 GT drar omedelbart till sig uppmärksamhet. Lejonet huserar nu i grillen med tre horisontella ribbor på var sida om emblemet. De tekniska LED-strålkastarna kompletteras av blinkers vars ljusfrekvens rullar inifrån och ut. De är monterade ovanför luftintagen, som blivit större för att släppa in mer kylluft till motorn.

GT-modellerna länkar samman en aerodynamisk och stilistisk renhet. Svartlackerade ytterbackspeglar och tonade rutor, exklusiva 18-tumsfälgar med räfflade ekrar och graverade motiv är exklusiva attribut.
Sedd bakifrån gör 308 GT ett lika starkt intryck: svart diffusor och dubbla avgasrör. GT-signaturen syns i grillen, på bakluckan och på framskärmen. Magnetic Blue är en specifik kulör som påminner om den blå färg som brukade pryda franska historiska tävlingsbilar.

Annons

Bilens flytande och redan dynamiska linjer förstärks genom en sänkning av karossen med 7 millimeter fram och 10 millimeter bak.

– 308 GT har alla starka egenskaper som standardmodellerna men utskiljer sig med sportig styling och prestanda, som gör att den riktar sig till krävande och entusiastiska kunder som söker exklusivitet och dynamik, säger Philippe Houy, produktchef Peugeot 308

Sporttemat fortsätter inuti bilen med gråsvart tak, röda sömmar på de skålade och Alcantara-klädda stolarna (Nappa-läder som tillval) samt på instrumentpanelen, dörrpanelerna, växelspaksknoppen och golvmattorna. Pedalerna och instegslisterna är av aluminium.

Körställningen är fundamental i en sportig bil och ergonomin ter sig närmast idealisk med i-Cockpit, den kompakta ratten med GT-emblem som har generös justermån både i höjd och djup, och instrumenten samlade i det omedelbara synfältet.

Motorer Euro 6 (5d/SW)

GT 205 1,6 Turbo
205 hk/285 Nm, 6-vxl man,130/134 g CO2/km – 5,6/5,8 l/100 km
– 4-cyl, turbo av Twin-Scroll-typ, direktinsprutning, Stop&Start
– Vikt/effektförhållande 5,85 kg/hk (171 hk per ton)
– Maximalt vridmoment 1 750 – 4 500 varv/min
– 0-100 km/h på 7,5 sekunder

GT 180 2,0 BlueHDi
180 hk/400 Nm, EAT6 aut, 103/107 g CO2/km – 4,0/4,1 l/100 km
– 4-cyl, 3:e gen common rail, nya förbränningsrum, höjd kompression 16,7:1, -7 kg vikt
– Vikt/effektförhållande 7,3 kg/hk (136 hk per ton)
– 80-120 km/h på 5:ans växel tar 5,5 sekunder

Chassiets setup har modifierats för att klara extrema påfrestningar. Styvare fjädring (10 respektive 20 % beroende på modell) och hydrauliska ”bump stops” bidrar till ökad kontroll och ser till att greppet inte går förlorat. 18-tumshjulen är skodda med Michelin Pilot Sport 3-däck.

Även bromsarna har setts över för att klara ihållande krävande körning. Fram sitter flytande ok bromskivor i diametern 330 millimeter, bak 268 respektive 290 millimeter (SW).

Peugeot 308 GT SportWagon

Både 5-dörrarsmodellen och SportWagon har urkopplingsbar ESP.
Driver Sport Pack är standard: förstärkt avgasljud, röd instrumentdisplay som visar effekt, vridmoment, turbotryck och g-krafter, styvare styrning, snabbare gasrespons, rappare växlingar och rattpaddlar (EAT6).

Peugeot 308 GT och 308 GT SportWagon får världspremiärParissalongen och försäljningsstarten i Sverige äger rum vid årsskiftet. Priserna är ännu inte fastställda.

Annons