Kampen om WRC-titeln hårdnar

Annons

Kommer allt att vara klappat och klart? Eller blir det en superfinal? Kampen om VM-titeln för förare och co-driver hårdnar inför näst sista omgången av FIA World Rally Championship, Rally Spain som körs från den 23:e till och med den 26:e oktober.

För de enda återstående konkurrenterna om VM-kronan är det enkelt. Den som vinner över den andre har nått sitt mål för rallyt. Skulle försvarande mästarna Ogier och Ingrassia få en poäng mer än deras enda utmanare Latvala och Anttila är VM-titeln för förare och co-driver deras.

Skulle däremot Latvala/Anttila komma före sina team-kamrater är det upplagt för den stora finalen tre veckor senare i Rally Great Britain.

Och sedan finns det ytterligare en aspekt i kampen om VM-titeln. Latvala/Anttila har i smyg blivit stora fans till Andreas Mikkelsen/Ola Fløene. Om paret som just nu ligger trea i mästerskapet slutar före Ogier/Ingrassia men efter den finska duon – som de gjorde i Sverige och nu senast i Frankrike – skulle det öka Latvalas chanser att bli världsmästare.

Annons

Men Mikkelsen/Fløene är inte där för att göra sina nordiska kollegor någon tjänst. Efter fem pallplatser i rad är norrmännen sugna på ta sin första seger.

– Jag har inte upplevt en sådan segervilja hos våra förare och kartläsare sedan vi gick in i World Rally Championship med Polo R WRC, säger chefen för Volkswagen Motorsport, Jost Capito.

– De kan alla skriva historia om det går bra för dem. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia skulle kunna ta sin andra VM-titel i rad – helst genom en seger. Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila däremot vill hålla spänningen vid liv – också helst genom att vinna rallyt. Med fem pallplatser har Andreas Mikkelsen och Ola Fløene redan överträffat sitt mål att ta hem tre pallplatser till Wolfsburg den här säsongen. Men även de siktar på att avsluta sin fantastiska säsong på bästa sätt – helst genom att vinna. Teamet kan inte vara mer motiverat inför Rally Spain. Vi ser fram emot ett verkligt avgörande.

Bara en sak till, försvarande mästaren har titeln inom räckhåll

Uppskjutet men inte övergivet – det är Sébastien Ogier och Julien Ingrassias motto inför resan till Spanien. Efter att ha misslyckats i sitt hemmarally i Frankrike siktar de nu på att framgångsrikt försvara VM-titeln för förare och kartläsare i Spanien. En enda poäng skulle kunna visa sig vara nog. Ogier/Ingrassia måste ta en poäng mer än lagkamraterna Latvala/Anttila för att försäkra sig om att titeln stannar i franska händer.

Det kommer dock inte att bli lätt. Både Ogier/Ingrassia och Latvala/Anttila har visat sin klass på grus och asfalt den senaste tiden. Rally Spain är det enda rallyt i WRC-kalendern med specialsträckor som till ungefär lika delar består av båda underlagen. VM-tabellens båda ledande par kommer att möta i princip identiska förhållanden. Ogier/Ingrassia går ut på grus som första bil dag ett med Latvala/Anttila direkt bakom. Samma duell utspelades inför spanska fans för tolv månader sedan då Latvala ledde efter de två första dagarna, bara för att se ledningen försvinna sista dagen. Som första bil var hans roll då att sopa bort lösgruset åt konkurrenterna bakom. Den spektakulära avslutningen 2013 gav Volkswagen sin första av nio dubbelsegrar för Polo R WRC.

Latvala håller spänningen vid liv

Vinna eller försvinna. Efter att Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila skrivit historia i Rally France genom att bli första finska duo att vinna ett asfaltrally på nästan 15 år, och på kuppen minskade avståndet till rivalerna om titeln, Ogier/Ingrassia, har finländarna nu en lika stor utmaning i Spanien. Latvala måste komma före Ogier – ju längre fram desto större blir hans chanser att ta VM-titeln. Egentligen krävs det en seger för utmanaren. Han ligger nu 27 poäng bakom den försvarande mästaren och förare/kartläsare kan få maximalt 28 poäng i varje enskilt rally. Om allt går Latvalas väg och allt går emot Ogier kan Rally Great Britain bli en drömfinal.

En seger till och Volkswagen sätter nytt rekord

Volkswagen har nu den längsta segersviten i rallyhistorien (World Rally Championship 2013 and 2014). Och flest segrar i rad under en säsong (2014). Och största segermarginalen av något märke i konstruktörsmästerskapet (2013). Volkswagen har tangerat eller slagit nya rekord alltsedan Polo R WRC gjorde sitt första framträdande i 2013 års Rally Monte Carlo. Teamet har nu en chans att lägga ännu en fotnot till sin framgångssaga. Skulle Volkswagen vinna en av de två återstående tävlingarna i Spanien eller Storbritannien skulle de tangera Citroëns rekord för flest segrar under en säsong. Citroën tog elva segrar år 2005 när WRC kördes i 16 länder, och igen år 2008 när WRC-kalendern innehöll 15 rallyn.

Full gas mot målet

Andreas Mikkelsen har redan överträffat sitt mål för 2014. Nu kommer den roliga delen. Med fem pallplatser, och två andraplatser på snö och is (Sverige) och på asfalt (Frankrike) har han gjort långt mer än någon vågat hoppas på inför säsongen. De två sista tävlingarna i Spanien och Storbritannien ger honom nu en fantastisk möjlighet att sikta på en första seger i World Rally Championship. Den norska duon har redan säkrat tredjeplatsen i VM-tabellen, bakom sina lagkamrater i Polo R WRC.

 

Citat inför Rally Spain

Kampen om WRC-titeln hårdnar

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
– Vi hade otur i vårt hemmarally i Frankrike. Vi har mycket att ta igen så jag är till och med ännu mer motiverad att göra bra ifrån mig i Rally Spain. Julien och jag hade möjligheten att försvara vår titel i Frankrike men det gick inte vägen. Nu är jag absolut övertygad om att vi kommer att försvara vår titel i Spanien. Vi vann i Spanien förra året och jag mår jättebra. Jag har tränat mycket och är i toppform. Vi testade nya däck i Frankrike och de gjorde oss snabbare på en del specialsträckor. I Spanien är dock förhållandena helt annorlunda. Testet i Spanien kommer att ge oss ökat självförtroende.

 

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
-Jag ser fram emot Rally Spain eftersom jag gillar den tävlingen. Vi har fortfarande chans att vinna VM-titeln. Jag har aldrig varit i en sådan här situation med två rallyn kvar att köra. Den första dagen är på grus, de andra två på asfalt. Jag tror att det blir en spännande duell mellan Sébastien Ogier och mig. Så länge jag har en chans att vinna kommer jag att kämpa. Underlaget är ganska hårt på grussträckorna men det täcks av ett tunt lager av lösgrus. Det gör att mycket sopas bort av första bilen. Det kan ge mig en liten fördel. Men å andra sidan kommer dammet i luften att försämra sikten. Vad som än händer passar karaktären på sträckorna mig. Jag gillar rallyt, vi har en bra inställning på bilen som jag känner mig bekväm med, både för grus och asfalt.

 

Kampen om WRC-titeln hårdnar

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Jag kommer till Spanien ganska avslappnad eftersom min andraplats i Frankrike var tillräcklig för att säkra tredjeplatsen i VM-tabellen. Resultatet i Frankrike var viktigt för mig eftersom det minskade en del av trycket. Det kommer absolut att hjälpa mig i jakten på min första seger i World Rally Championship. Jag måste antagligen ta fler risker för att nå det målet. Jag har slutat som tvåa två gånger den här säsongen och jag närmar mig min första seger. Om det inte händer i Spanien så förhoppningsvis i Wales.

FIA World Rally Championship (WRC), ställningen totalt

Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 217
2. Jari-Matti Latvala 190
3. Andreas Mikkelsen 143
4. Mikko Hirvonen 93
5. Thierry Neuville 83
6. Kris Meeke 82
7. Mads Østberg 80
8. Elfyn Evans 71
9. Martin Prokop 38
10. Dani Sordo 30

Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 373
2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 175
3. M-Sport 164
4. Hyundai Motorsport 157
5. Volkswagen Motorsport II 127
6. Jipocar Czech National Team 41
7. RK M-Sport WRT 25
8. Hyundai Motorsport N 24

Annons