Latvala håller kampen om VM-titeln vid liv

Annons

Finskt party i Alsace – Jari-Matti Latvala and Miikka Anttila vann Rally France och skrev samtidigt historia. Volkswagens duo är det första finska paret på nära 15 år att vinna ett asfaltrally i VM. Med deras fjärde seger för säsongen, den tolfte i karriären och den femte i Polo R WRC håller Latvala/Anttila kampen om VM-titeln vid liv.

 

Publiken måste ge sig till tåls ännu ett tag innan det står klart vilket Volkswagen-par som till slut säkrar VM-titeln för förare och co-drivers. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia slutade på 13:e plats i sin hemmatävling. Men de vann Power Stage och fick då med sig tre viktiga bonuspoäng.

Latvala/Anttilas seger var Volkswagens 20:e i VM med Polo R WRC – på 24 starter. Volkswagen har nu 38 pallplatser sedan debuten i Monte Carlo i januari 2013.

Annons

-Genom dubbelsegern fortsatte vi exakt där vi var efter det fantastiska resultatet i Australien, säger Dr. Heinz-Jakob Neußer, i Volkswagens styrelse för teknisk utveckling.

-Alla våra förare körde på högsta nivå. Jari-Matti Latvala är inte bara en av världens absolut bästa på snö och grus utan också otroligt snabb på asfalt. Han är nu medlem i den exklusiva klubben av rallyförare som vunnit på alla underlag. Och vår stigande stjärna Andreas Mikkelsen är nu ett regelbundet inslag på prispallen och det är bara en fråga om tid innan han tar sin första seger.

-Sébastien Ogier visade sin klass genom att vinna Power Stage. Världsmästerskapet är fortsatt spännande och våra fans är otåliga att få veta vem av Volkswagens förare som till slut blir krönt till världsmästare.

Uppdraget slutfört
14 år, elva månader och 23 dagar, så länge sedan är det sedan Tommi Mäkinen var den siste finländaren att vinna ett asfaltrally i World Rally Championship. Det är exakt 5 471 dagar mellan Mitsubishi-förarens seger vid 1999 års Rally San Remo och Jari-Matti Latvalas vinst i Rally France 2014.

Den efterlängtade första segern på det här underlaget i Latvala/Anttilas karriär bekräftades klockan 12:47:33 på söndageftermiddagen. Och den kom till på ett övertygande sätt. Latvala/Anttila tog ledningen i Rally France på första sträckan och lämnade över den bara för en kort specialsträcka till team-kollegorna Mikkelsen/Fløene.

De vann nio av 18 specialsträckor, slutade bland topp tre på sex av de återstående nio sträckorna.
Deras enda landsmän som vunnit på asfalt tidigare är Tommi Mäkinen och Markku Alén.

Rally France en utmaning på asfalt
Med sina snabba men smala asfaltvägar genom täta skoga och små byar är Rally France en verklig utmaning för teamen. De höga snittfarterna gjorde det till det snabbaste asfaltrallyt i WRC-historien. Med en genomsnittsfart av 115,07 km/tim är Rally France det tredje snabbaste rallyt 2014, efter Rally Finland (122,09 km/tim) och Rally Poland (118,5 km/tim). Volkswagen vann 17 av de 18 specialsträckorna med Polo R WRC. Volkswagen-förare tog totalt 42 topp-tre-placeringar under rallyt.

Mikkelsen och Fløene

Mikkelsen/Fløene på pallen igen
Sverige, Polen, Tyskland, Australien och nu Frankrike – Andreas Mikkelsen firade sin femte pallplats för säsongen i Alsace och lade till ytterligare en höjdpunkt till vad som blivit ett drömår i värlsmästerskapet. Det blev också den fjärde pallplatsen i kartläsaren Ola Fløenes karriär och en värdefull sådan. Andraplatsen i Frankrike gör att Fløene, som tog plats vid sidan av Mikkelsen först i det femte rallyt för säsongen, klättrar till tredje plats totalt i världsmästerskapet för co-drivers.
Därmed ökar chansen att sluta som trea i VM för både Mikkelsen och Fløene. Mikkelsen är nu 50 poäng före Mikko Hirvonen (M-Sport Ford). Kan han behålla ett försprång på minst 28 poäng efter Rally Spain (23 – 26 oktober) är hans tredjeplats utom räckhåll för konkurrenten.

Först en miss, sedan en fullträff
En liten sensor grusade alla förhoppningar om en hemmaseger för Sébastien Ogier och möjligheten att säkra VM-titeln redan när två rallyn återstår. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia förlorade över åtta minuter redan vid starten på grund av en felaktig sensor och ett misstag med ett tidkort. När andra kanske valt att kasta in handduken kämpade VM-ledaren och regerande världsmästaren från 30:e plats och vann avslutande Power Stage och fick därmed viktiga bonuspoäng. Deras team-kollegor Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila kom trea i Power Stage och fick med sig en bonuspoäng. På 23 Power Stages sedan januari 2013 har Volkswagen-paren tagit extrapoäng vid 41 tillfällen.

Fortfarande öppet i tabelltoppen
Med en ledning på 27 poäng innebär Rally Spain, det 12:e av säsongens 13 rallyn, att Sébastien Ogier/Julien Ingrassia får sin andra chans att framgångsrikt försvara den VM-titeln de vann 2013. Tar de en poäng mer än Latvala/Anttila i Spanien är kronan deras.

Sébastien Ogier

Sébastien Ogier, Volkswagen Polo R WRC #1
– Vi fick ut så mycket som vi kunde den här helgen med segern i Power Stage. Totalt gick Rally France inte bra för oss men Julien och jag leder fortfarande värdsmästerskapet med 27 poäng. Grattis till Jari-Matti för en imponerande uppvisning. Jag vill tacka de franska fansen för deras fantastiska stöd. Det betyder väldigt mycket för mig och för Julien. Tyvärr har vi fått dåliga nyheter från Japan idag. Min vän Jules Bianchi har haft en allvarlig olycka i Suzukas Formel 1-tävling. Jag hoppas han återhämtar sig snabbt.

Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala, Volkswagen Polo R WRC #2
– En fantastisk och viktig seger för oss. Jag har jobbat i åratal för att vinna mitt första asfaltrally. Tyvärr missade jag chansen i Tyskland men jag visade nu att jag lärt mig av misstagen och förbättrat mig. Med den här segern vill jag tacka Volkswagen och hela teamet för deras magnifika stöd. Alla rallyförare drömmer om att vinna på asfalt, grus och snö och jag är överlycklig över att ha nått den här milstolpen. Världsmästerskapet är fortfarande öppet och alla WRC-fans kan se fram emot ett spännande Rally Spain.

Andreas Mikkelsen

Andreas Mikkelsen, Volkswagen Polo R WRC #9
-Ett helt fantastiskt Rally France för oss! Vi har förbättrat oss enormt på asfalt sedan Rally Germany. Vi känner oss mer hemma på det här underlaget än någonsin i vår Polo. Vi förberedde oss perfekt under testerna och fick till en verkligt bra inställning. Fredagen var superb, liksom lördagen – men vi kunde inte hålla samma tempo som team-kollegan Jari-Matti Latvala. Därför fokuserade vi på att säkra andraplatsen. Det känns absolut fantastiskt att ha lyckats med det på asfalt. Inte dåligt för en norrman, eller hur?

Jost Capito, Volkswagen Motorsport Director
-Idag är en mycket speciell dag för Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila. Och för världsmästerskapet. Det är nästan 15 år sedan en finländare vann på asfalt. Med det här historiska resultatet har de hållit kampen om titeln levande. Det känns mycket bra att veta att det bara kan vara en Volkswagen-förare som till slut kröns till världsmästare. Men vi har ännu fler skäl att vara stolta idag, Andreas Mikkelsen och Ola Fløene gjorde en absolut fenomenal prestation genom att bli tvåa idag. Sébastien Ogier och Julien Ingrassia hade verklig otur på fredagen men vann Power Stage och gjorde det bästa av situationen. De kan fortfarande försvara VM-titeln utan att behöva förlita sig på andras resultat. Totalt är vi stolta över hela teamets insats och över vår sjunde dubbelseger för säsongen.

FIA Rally World Championship (WRC),
Rally France – slutresultat
1. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen 2t 38m 19.1s
2. Andreas Mikkelsen/Ola Fløene (N/N), Volkswagen + 44.8s
3. Kris Meeke/Paul Nagle (GB/IRL), Citroën + 1m 05.3s
4. Dani Sordo/Marc Martí (E/E), Hyundai + 1m 48.7s
5. Mikko Hirvonen/Jarmo Lehtinen (FIN/FIN), Ford + 2m 00.7s
6. Elfyn Evans/Daniel Barritt (GB/GB), Ford + 3m 00.8s
7. Mads Østberg/Jonas Andersson (N/S), Citroën + 3m 02.5s
8. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (B/B), Hyundai + 4m 08.4s
9. Bryan Bouffier/Xavier Panseri (F/F), Hyundai + 4m 12.9s
10. Martin Prokop/Jan Tománek (CZ/CZ), Ford + 6m 07.5s

13. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen + 8m 36.1s

Power Stage resultats
1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (F/F), Volkswagen 9m 20.8s
2. Elfyn Evans/Daniel Barritt (GB/GB), Ford + 9.5s
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (FIN/FIN), Volkswagen + 12.9s

FIA World Rally Championship (WRC), ställningen
Förarmästerskapet poäng
1. Sébastien Ogier 217
2. Jari-Matti Latvala 190
3. Andreas Mikkelsen 143
4. Mikko Hirvonen 93
5. Thierry Neuville 83
6. Kris Meeke 82
7. Mads Østberg 80
8. Elfyn Evans 71
9. Martin Prokop 38
10. Dani Sordo 30
11. Henning Solberg 26

Konstruktörsmästerskapet poäng
1. Volkswagen Motorsport 373
2. Citroën Total Abu Dhabi WRT 175
3. M-Sport 164
4. Hyundai Motorsport 157
5. Volkswagen Motorsport II 127
6. Jipocar Czech National Team 41
7. RK M-Sport WRT 25
8. Hyundai Motorsport N 24

Annons