GS F är Lexus nya kraftpaket

Annons

GS F är en premiumsportbil med fyra dörrar, en 5-liters V8-motor på 473 hk och ett vridmoment på 527 Nm. Den kombinerar Otto och Atkinson förbränningscykler för maximal kraft och effektivitet och har Lexus innovativa Torque Vectoring Differential för optimal kraftfördelning och körupplevelse.

Återigen visar Lexus upp en ny prestandamodell i sin F-serie där ”F” står för den Toyotaägda tävlingsbanan Fuji Speedway där en stor del av företagets höghastighetsutveckling sker.

Premiären för GS F sker i samband med den internationella bilmässan i Detroit tisdagen den 13 januari.

GS F är den senaste modellen i Lexus ”F” serie som redan innehåller kritikerrosade RC F coupé som introduceras på den svenska marknaden i början av året.

Annons

Även om nya GS F delar samma plattform som den nuvarande GS-modellen har många modifieringar gjorts för att möta de krav och förväntningar som följer när Lexus presenterar en ny F-modell.

Under huven sitter en högvarvig V8 sugmotor på 5 liter som ger hela 473 hk* vid 7 100 v/min och som har ett maximalt vridmoment på massiva 527 Nm* vid 4 800 – 5 600 v/min. Denna sofistikerade motor kombinerar både Otto och Atkinson förbränningscykler för att maximera styrka och effektivitet i givna situationer. Till denna motor är en mycket snabbarbetande åtta-stegad automatväxellåda kopplad med möjlighet till manuell växling.

Lexus innovativa Torque Vectoring Differential (TVD), som också finns i RC F, kommer att vara en del av en omfattande standardutrustning. Differentialen kan ställas in i flera lägen för att ge förarstöd och kontroll vid olika typer av avancerad körning.

Målsättningen med GS F är att erbjuda en premiumbil med äkta och dubbel personlighet som ger föraren möjlighet att med hög säkerhet och bra varvtider hantera prestandabilen på racerbana och med dess höga komfort njuta av den som lättkörd premiumsedan vid vardagspendling.

Med sin vikt på endast 1 830 kg kommer nya GS F att vara den lättaste modellen bland sina konkurrenter.

Preliminära data*
Längd 4 915 mm
Bredd 1 845 mm
Höjd 1 440 mm
Axelavstånd 2 850 mm
Spårvidd 1 555 mm/1 560 mm
Tjänstevikt 1 830 kg
Hjul 19” × 9J (fram), 19” × 10J (bak)
Däck 255/35R19 (fram), 275/35R19 (bak)

* Samtliga specifikationer gäller för USA.

Annons