Jan-Erik Eriksson tog hem premiären i 1300 Rallycups Vintercup

Annons

10 ekipage till start när Vintercupen för 1300 Rallycup drog igång i samband med Skutskärs MS tävling Skutskärsratten. Tio team som var sugna på att komma igång efter ett långt uppehåll och sladda bort rattrosten innan premiären i 1300 Rallycup som drar igång i Lima den 31 januari.

Skutskärs MS tävling Skutskärsratten bjöd på fantastisk bilåkning på vintervägar i toppklass! Fem specialsträckor skulle köras och 1300-bilarna gick ut direkt efter ungdomsåkarna som brukligt.

1300 Rallycup
SS1 mätte 14 kilometer och var en snabbåkt sträcka med bra flyt, här visade Mattias Lagström och Rickard Forsell sin kvalité på vintervägar direkt, de var 5,5 sekunder före Jan Erik Eriksson och Magnus Nilsson och ytterligare en dryg sekund före Emil Carlsson och Tobias Abrahamsson. Tyvärr försvann Jimmy Kujanpää redan här på första sträckan med motorproblem.

1300 Rallycup

Annons

SS2 bjöd på liknade karaktär, 12 kilometer där rally är som bäst. Nu var det JanE som tvålade till Lagström med 4,5 sek, som trea sladdade Crille Granfors och Carro Östmark in. Här försökte Linus Lundberg ploga ny väg och blev tyvärr kvar där också.

SS3 blev det ny typ av väg, här svängde det och så svängde det igen, mycket fin sträcka på cirka 5 kilometer. JanE visade återigen klass, drygt 4 sekunder före Emil som slog Crille med nästan 2 sekunder.

1300 Rallycup

Sen var det service och som vanligt trevligt glada tillrop och hjälp med allt vad man kan behöva, ingen hade några stora bekymmer utan rullade vidare mot dom två sista sträckorna.

1300 Rallycup

SS4 var också den lite kortare på cirka 7 kilometer. Undrar vad JanE åt på service för här gjorde han en urladdning och var 11 sekunder före Emil som tyckte att han hade bra flyt på sträckan. Ola Strömberg och Brittmarie Ålund var inte helt nöjda efter dom första tre sträckorna men efter lite justeringar blev det bättre och här var dom knappa 2 sekunder efter Emil.

1300 Rallycup

Och så var det bara den avslutande SS5 på 14 km kvar. Inför sträckan så var JanE i topp med en ganska betryggande ledning, Emil som tvåa cirka 6 sekunder före Lagström och Crille 11 sekunder efter honom. Allt kan hända i rally, och det fick Emil och Tobbe erfara. Lite för hård känning med bakvagnen i en snövall resulterade i snöskottning 10 minuter.

1300 Rallycup
JanE fortsatte imponera och körde hem en ohotad seger. Lagström åkte in som tvåa trots att han lämnade kvar kompressionen på cylinder 2 en bit in på sista sträckan. Strömberg sladdade in som trea på sträckan och därmed fyra totalt bakom Crille som avrundade pallen. Simon Pettersson & Millan Kilman gjorde sitt första framträdande i cupen och gjorde det med bravur utan noter, slutade femma.

Nu är det bara för alla team att börja preparera inför cuppremiären i Lima till helgen när LBC-Ruschen ska avgöras. 13 Suzukis och en Citroën är anmälda på söndagkvällen.

1300 Rallycup Vinterserie

Fem deltävlingar återstår i 1300 Rallycup Vinterserie
31 janauri, Lima, Notat
8 februari, Ludvika MS, Onotat
21 februari, Dan Andersson, Notat
28 februari, Järbo, Notat
8 mars, Kolsva MS, Onotat

Annons