Pontus Tidemand VM-trea i Skoda R5-premiären

Annons

Pontus Tidemand kom till Portugals VM-tävling med siktet inställt på att fullfölja rallyts alla sträckor och få till en så bra debut som möjligt med ŠKODAs nya Fabia R5. Han gjorde en imponerande insats under tävlingens fyra dagar och kammade hem tredjeplatsen i WRC 2 tack vare sin mogna och stabila körning.

– Helt fantastiskt att få sluta på pallen i min allra första tävling med Fabia R5. Det här överträffade mina egna förväntningar och jag är verkligen nöjd, säger en glad Pontus efter målgång.

Pontus och co-drivern Emil Axelsson hade den kanske mest hektiska uppladdningen av alla ekipagen inför Rally Portugal. Förra helgen tävlade de på Nya Kaledonien och hoppade därefter direkt på ett flygplan till Europa för att kastas in i VM-cirkusen så snart de anlände. Men jetlag hindrade dem inte från att göra en fokuserad prestation under helgen.

Med sina närmare 30 bilar var startfältet i WRC 2-klassen det största på länge och med det kom förstås stenhård konkurrens. Vill man vara med i kampen är det viktigt att få en god start, något som inte var några problem för Pontus, som fick en flygande start på torsdagskvällens superspecial. Inför en publik på 25 000 satte han den tredje snabbaste tiden, bara tre sekunder bakom qatariern Nasser Al-Attiyah.

Annons

Följande dagar gjorde Rally Portugal skäl för sitt rykte som ett av de svåraste deltävlingarna i VM-kalendern. De steniga vägarna skördade snabbt bilar och den taktiska utmaningen började spela allt större roll, både vad gäller däckval och attackplan. Under fredagen fokuserade Pontus på stabil körning med målet att varken ta risker eller tappa för mycket tid. Trots problem med bromsarna på den fjärde sträckan, något som kostade drygt 20 sekunder, lyckades han avsluta dagen med samma placering som kvällen innan.

lördagen handlade allt om att fortsätta att köra klokt och ta tillvara varje kilometer. Pontus gjorde ändå en storstilad prestation och satte riktigt imponerande sträcktider – även fast han inte utnyttjade sin fulla kapacitet för att inte riskera helgens huvudmål. Tyvärr dök bromsproblemet upp igen på dagens sista sträcka, men tredjeplatsen var inte i fara.

Med endast tre sträckor att avverka på söndag förmiddag, försvarade Pontus tredjeplatsen och rodde därmed hem ännu en pallplats i WRC2. Denna gång som fabriksförare för ŠKODA Motorsport och dessutom i en helt ny bil.

– R5:an är riktigt kul att köra och vi hittade snabbt rytmen och kunde anpassa oss, berättar Pontus. Vi tog oss igenom alla sträckor och det fungerade väldigt bra överlag. Vi tappade bromsarna på två sträckor, vilket var synd, men det är en del av utvecklingen av den nya bilen så man får ha det i beräkningarna i de första tävlingarna. Bilen levererar absolut och det är ändå en skön känsla att vara med i toppen och samtidigt veta att du inte går på din maxkapacitet. Vi har mer att ge så jag ser redan fram emot nästa chans med Fabia R5 i VM.

I sammantaget blev helgen en lyckad WRC-comeback för ŠKODA. Utöver Pontus tredjeplats, blev det också en andraplats för Esapekka Lappi, som är Pontus teamkompis i såväl ŠKODA som EVEN Management.
Om drygt två veckor är det dags för Pontus och Emil att återigen packa sina väskor och bege sig mot Australien för att fortsätta jaga poäng i FIA Asia-Pacific Rally Championship. International Rally of Queensland står näst på tur och tävlingen avgörs mellan den 19 och 21 juni.

Rally de Portugal WRC 2 topp 5
1. Nasser Al-Attiyah 3:41:35.3
2. Esapekka Lappi +12.0
3. Pontus Tidemand +37.8
4. Julien Maurin +2:59.6
5. Stéphane Lefebvre +3:16.9

Annons