Stig-Olov Walfridson gör comeback – kör LBC-Ruschen 2022

Annons:

Ett av alla många spännande namn i anmälningslistan till LBC-Ruschen är den sjufaldige mästaren Stig-Olov Walfridsson som är tillbaka i en Mitsubishi. Vi passade på att fråga om comebacken.

Det är ett meriterat startfält i 2022 års LBC-Ruschen, ett startfält vars antal sammanlagda SM-tecken steg rejält när Stig-Olov Walfridson anmälde sig.

Redan 1985 debuterade han i Swedish Junior Rally Team, och två år senare blev han europeisk juniormästare. Sedan följde en lång och framgångsrik karriär med bland annat sju SM-guld i rally, flera topplaceringar i VM-tävlingar. Och till det även flera SM-guld i rallycross. Stig-Olov, eller ”Stecka” som han kanske är mer känd som, var med i toppen i vad han än körde.

2006 i Bergslagsrallyt som var SM-premiären det året, råkade han och co-drivern Lars Bäckman utför det som måste vara en av de största mardrömmarna. En älg klev ut i vägen när de kom farandes i 149 km/h. Det blev inget mer rallytävlande det året.

Men, redan året efter blev det comeback – på rallycrossbanan i en Div1-bil (den värsta klassen på den tiden) – med en andraplats i Strängnäs SM-deltävling. Sedan följde nya framgångsrika säsonger på rallycrossbanorna i Sverige och Europa.

Annons:

2009 kröntes nog rallycrosskarriären för ”Stecka”. Då gjorde han det som måste varje värmländsk (och svensk) rallycrossförare högsta dröm – att få vinna i Höljes. ”Stecka” körde hem A-finalen med sin gula Clio framför hemmafansen och före konkurrenter som Kenneth Hansen och Henning Solberg.

De senaste åren har det varit lugnt på tävlingsfronten, men nu är han tillbaka bakom ratten i en rally-Mitsubishi igen.

Namn: Stig-Olov Walfridson
Klubb: MK Ratten
Ort: Torsby
Co-driver: Felicia Walfridson
Sponsorer: Helmia
Främsta meriter: 7st SM-guld rally, 5st SM-guld i Rallycross
Bil: Mitsubishi Lancer Evo 7

2006 var du med om den läskiga kraschen med en älg i Bergslagsrallyt. Efter det blev det många framgångsrika säsonger i Rallycross. Men har du tävlat något i rally sedan dess?
– Har åkt två tävlingar. Det var med en Ford Escort, Finnskogsvalsen i Torsby 2017 och 2019.

Hur kommer det sig att det blir en comeback i Lima nu?
– Kom över den här Mitsubishi EVO 7:an för någon månad sedan, av en slump.

Berätta lite om bilen.
– Klass Nationell Special, Motorn Custom Racing Kenneth Jönsson, Växellåda Dogbox och Öhlins-dämpare. I övrigt standard.

Stig-Olov Walfridson gör comeback - kör LBC-Ruschen 2022

– Sven-Inge Neby hjälper mig att fixa lite med bilen, den har stått still sedan 2005 så det är många små saker att fixa.

Har du hunnit testa något?
– Nej.

Kommer ni att köra recce inför LBC-Ruschen?
– Vi kommer att köra träningen på fredagen, och kolla noterna, det var ett tag sedan med noter, 2006 var senast.

Vad ska bli roligast på lördag?
– Brukar vara fina vägar i Lima, en rolig grej ihop med dottern Felicia

Har du några fler rallyplaner i år?
– Nej inte som det ser ut nu.

Vi tackar för intervjun och håller tummarna för att ”Stecka” och Felicia får en kanonhelg i Lima och de häftiga sträckorna.

Läs mer om LBC-Ruschen.

Annonser: