Volkswagens rallycrosstjärnor firar midsommar i Tyskland

Annons

Det blir midsommarfirande i Tyskland för Volkswagens toppförare i rallycross. På Estering i Buxtehude avgörs nämligen årets femte VM-deltävling den 21 juni. Tävlingen ingår även i EM för huvudklassen Supercar vilket innebär att totalt sju Volkswagenförare från tre svenska team kommer till start.

Efter en intensiv VM-öppning med fyra tävlingar på fem helger fick teamen en månads ”semester” efter målgång på Lydden Hill i England den 24 maj. Men nu tar mästerskapet fart igen. Tyskland är först ut och sedan väntar den svenska VM-deltävlingen i Höljes, Volkswagen World RX Of Sweden, 3-5 juli.

Johan Kristoffersson, som liksom norrmannen Tord Linnerud tävlar för Volkswagen Team Sweden, är den förare i de svenska VW-teamen som lyckats bäst hittills i mästerskapet. 26-åringen från Arvika är stark tvåa i tabellen. Bara regerande världsmästaren Petter Solberg har tagit fler poäng i säsongsstarten.

Kristoffersson inledde med att vinna premiären i Portugal och på Lydden Hill stod han på pallen igen – som trea.

Annons

– Det är fortfarande tidigt i mästerskapet och ännu funderar jag inte så mycket på tabelläge och poängavstånd varken uppåt och neråt. Jag kör på som tidigare i år och hoppas komma från Tyskland med en skaplig pott poäng och hel bil, säger Kristoffersson.

Estering, som ligger några mil utanför Hamburg, är inte Kristofferssons favoritbana direkt.
– Den är för chansartad för min smak. Speciellt den första kurvan är förenlig med ganska stora risker.

Kristofferssons förekollega i Bolidenbaserade Marklund Motorsport, P-G Andersson, hamnar också i den första kurvan i förhandssnacket inför helgens tävling.
– Körmässigt fick jag till det bra på Estering förra året, men med sin tuffa, första kurva gäller det verkligen att få till starterna – och att undvika att hamna på yttern, säger P-G och tillägger med ett skratt:
– Det är en bra bana om man kommer ut i ledning.

Bästa tävlingen hittills i mästerskapet för Marklund Motorsport var den i Belgien. Finländaren Toomas ”Topi” Heikkinen triumferade före VM-ledande Petter Solberg och i samma final var P-G Andersson fyra med vittring på pallen. Då var det uppåt i teamet. Helgen efter missade både Andersson, Heikkinen och Tanner Foust semifinal.
– I England hade vi verkligen stolpe ut materialmässigt, men nu tar vi nya tag och jag ser fram emot tävlingen i Buxtehude, säger P-G Andersson.

Volkswagen-trio i EM
Årets första deltävling i rallycross-EM för Supercar avgjordes i belgiska Mettet i mitten på maj. I Tyskland väntar den andra av totalt fem ronder på Volkswagentrion Ole Christian Veiby, Tommy Rustad och Ramona Karlsson.

I premiären lyckades de två förstnämnda bäst. Veiby, Volkswagen Team Sweden, blev tvåa bakom fransmannen Jérome Grosset-Janin och fyra slutade Rustad, HTB-Marklund Motorsport. Den sistnämnde tog maximala 16 poäng i kvalet och delar andraplatsen med Veiby inför tävlingarna i Tyskland. Bara Grosset-Janin har fler poäng än de båda VW-förarna.

Ramona Karlsson nådde inte semifinal med sin Volkswagen Scirocco i Belgien. Hon är revanschsugen och siktar högt i Tyskland.

Rallycross-VM i TV
Viasat
sänder den tyska deltävlingen i rallycross-VM live på Viasat Sport kl 14.00-16.00 på söndag. Tävlingen visas även i TV10 med start kl 15.00 samma dag. Viasat Motor visar tävlingen i Tyskland i ett sammandrag kl 19.30-21.30.

Annons