Tredjeplats för Jerker ger fördel inför SM-finalen

Annons

Med en bil som blev klar dagen innan tävling efter rullningen i förra deltävlingen så kom Jerker Axelsson och Mattias Andersson på en fin tredjeplats i helgens deltävling i Rally-SM. Detta efter en problemfylld tävling på regnhala vägar.

Efter en kämpainsats av teamet så kom Säfflebördiga Jerker Axelsson boende i Trollhättan (SMK Trollhättan) och kartläsaren Mattias Andersson (Säffle MC) till start i den femte deltävlingen av årets Rally-SM i Linköping. Under helgen skulle nio specialsträckor avgöras och på fredagskvällen kördes de första två.

– Vi tog en sträckvinst direkt på första sträckan som var en kort publiksträcka i centrala Linköping. På nästa sträcka som gick i skogen tog vi inga risker och försökte finna tempot efter rullningen, berättar Jerker.

Efter fredagen låg Jerker och Mattias på en tredjeplats och det kändes som en helt okej start för dem. Under lördagen kördes de avslutande sju sträckorna och det blev en tuff start av dagen för ekipagen med den 19 km långa sträcka tre.

Annons

– På första sträckan för dagen så började det ösregna och underlaget blev fruktansvärt svårkört. Efter bara några kilometer stod ledaren Fredrik Åhlin i diket och sedan Anders Gröndal så det blev väldigt passiv körning, det gällde att överleva helt enkelt, berättar Jerker.

Med en snurrning och dålig sikt så blev det en riktigt dålig tid på sträckan och Jerker ramlade ner till en elfte plats. Men redan på nästa sträcka så var Jerker snabbast och avancerade upp till en fjärdeplats.

– Det blev lite bättre underlag på den sträckan och vi kunde attackera lite mera men sedan fortsatte ovädret resten av dagen och det blev problemfyllt. Det var verkligen vatten och lera överallt, fortsätter Jerker.

Största tidstappet skedde på sträcka sju när Jerker och Mattias fick problem med sikten då spolningen av rutan slutade att fungera och de tappade över en minut på sträckan.
Inför sista sträckan låg ändå Jerker på en tredjeplats totalt, för han hade inte varit ensam med problem då över halva startfältet bröt tävlingen.

– Vi laddade på bra på sista sträckan för att försöka ta de tre bonuspoängen som vinst på sista sträckan ger och det lyckades. En tredjeplats och bonuspoängen trots alla problem och med en bil som var klar dagen innan tävling så känns det som en seger. Nu är riktigt laddade inför finalen om en månad i Uppsala, avslutar Jerker.

Inför finaltävlingen så ligger Jerker och Mattias på en andraplats i SM-tabellen efter Mats Jonsson, men eftersom en tävling skall räknas bort så ligger ändå fördelen för Jerker.

SM-Tabell Trimmat 4WD efter fem av sex deltävlingar

1. Mats Jonsson, 59 poäng (7p som sämsta resultat)
2. Jerker Axelsson, 54 poäng (0 p som sämsta resultat)
3. Robin Friberg, 40 poäng (0 p som sämste resultat)

Annons